Εκτινάσσονται οι τιμές του φυσικού αερίου – Παραδομένη στη μοίρα της η Ευρώπη - OlaDeka

Εκτινάσσονται οι τιμές του φυσικού αερίου – Παραδομένη στη μοίρα της η Ευρώπη

Μοιάζει με ουτοπία, πλέον, τη δεδομένη χρονική στιγμή,  να τεθεί φραγμός στη ραγδαία άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Τα αποθέματα πόρων εξαντλούνται, ενώ η Ρωσία συνεχίζει απρόσκοπτη τα γεωενεργειακά της παιχνίδια, μειώνοντας την παροχή φυσικού αερίου προς την εξαρτημένη Γηραιά Ήπειρο, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα που επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα.

Αιτία για την εκτόξευση των τιμών είναι ένα σύνολο παραγόντων: η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, εντάσεις στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη και τα παιχνίδια της Μόσχας…

Τεράστια κρίση βρίσκεται εν εξελίξει στη Βρετανία, όπου ο ένας μετά τον άλλο οι πάροχοι, κυρίως, μικρή εμβέλειας, οδηγούνται σε κατάρρευση, ενώ και η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όπως επισημαίνουν αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg, η δυσχερής κατάσταση για την Ευρώπη δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί το επόμενο διάστημα, και αυτό διότι «οι εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια, λόγω του ανταγωνισμού από την Ασία».

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και συνάμα αποκαλυπτικοί για την «εκτόξευση» των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το ολλανδικό συμβόλαιο, που αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς-τάσης στη Γηραιά Ηπειρο, ανατιμήθηκε για τον επόμενο μήνα μέχρι και 13,4% στα 98,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο εντυπωσιακό +17,4% έχει αυξηθεί η τιμή του συμβολαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στη Γερμανία η τιμή για τον επόμενο χρόνο διαμορφώνεται στα 132 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 12% πιο πάνω από την προηγούμενη τιμή.

Το παιχνίδι της Ρωσίας

Οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν αδιάκοπα στην Ευρώπη, αλλά η Ρωσία, ο πρώτος τροφοδότης της Ηπείρου, δεν ανοίγει την κάνουλα. Στόχος της, να εδραιώσει την θέση της ως αναπόφευκτου εταίρου. Η Μόσχα αποφεύγει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες αποστολής επιπλέον ποσοτήτων μέσω της Ουκρανίας, γεγονός που συμβάλλει επίσης στην άνοδο των τιμών.

Το μήνυμα της Μόσχας είναι ξεκάθαρο: η αύξηση των εξαγωγών προς την Ευρώπη θα περάσει μέσα από τον επίμαχο αγωγό Nord Stream 2 προς την Γερμανία. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε έπειτα από αμερικανογερμανική συμφωνία, ώστε να αποφευχθούν οι επώδυνες οικονομικές κυρώσεις.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έναρξη λειτουργίας το συντομότερο δυνατόν του Nord Stream 2 θα εξισορροπήσει τις παραμέτρους που διαμορφώνουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πριν δύο εβδομάδες.

Το σύνθημα για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, ωστόσο, θα πρέπει ακόμη να δοθεί από την γερμανική ρυθμιστική αρχή, την ώρα που πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης για πολιτικούς σκοπούς. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria