Νεκρή αρκούδα από πυροβολισμό στην Πρέσπα - OlaDeka

Νεκρή αρκούδα από πυροβολισμό στην Πρέσπα

Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε κοντά στο Βροντερό Πρεσπών, και συγκεκριμένα στην περιοχή «Πυξός», νεκρή από πυροβόλο όπλο θηλυκή αρκούδα ηλικίας περίπου έξι ετών. Για το περιστατικό ενημερώθηκε αρχικά ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από ευαισθητοποιημένο πολίτη και άμεσα ειδοποιήθηκαν ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας, οι οποίοι έσπευσαν στην περιοχήμαζί μετο Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Φλώρινας, τον Δήμο Πρεσπών και τηνΠεριβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ.Όπως διαπιστώθηκε από την νεκροψία-νεκροτομή ο θάνατος του ζώου δεν ήταν ακαριαίος και προέκυψε από τραύμα στην ράχη που διαπέρασε τον πνεύμονα.

Είναι γνωστό ότι η καφέ αρκούδα αποτελεί είδος που προστατεύεται αυστηρά από την εθνική και την ενωσιακήνομοθεσία, αλλάκαι από τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης. Εγκληματικές πράξεις όπως η θανάτωση της προστατευόμενης άγριας πανίδας είναι καταδικαστέες και αξιόποινες. Το καθεστώς διατήρησης της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα υπάγεται στην κατηγορία «κινδυνεύοντα με εξαφάνιση ζώα», καθώς ο πληθυσμός της ανέρχεται μόλις στα 500 κατ’ ελάχιστον άτομα στην Ελλάδα.

Ζητήματα όπως οι ζημιές στην αγροτική οικονομία και η προσέγγιση ζώων σε κατοικημένες περιοχές δημιουργούν ενίοτε συγκρούσεις που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διευθετούνται ομαλά, χωρίς βία και άλλα παράνομα μέσα. Αυτός είναι και ο στόχος του έργου LIFE ARCPROM που υλοποιείται στην περιοχή (όπως και σε 3 ακόμη Εθνικά Πάρκα σε Ελλάδα και Ιταλία), με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπώνκαι την ΚΑΛΛΙΣΤΩ να αποτελούν δύο από τους οκτώ φορείς υλοποίησής του. Οι δύο φορείς κάνουν έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν προκλήσεις ως προς την συνύπαρξη με την καφέ αρκούδα, να συμμετάσχουν στις διαδικασίες της Τοπικής Πλατφόρμας Διαβούλευσης που έχει δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό μέσα από το έργο.

Το LIFEARCPROM στοχεύει στην βελτίωση των όρων συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας τόσο μέσα από δράσεις ενημέρωσης και κατάρτισης κατοίκων και φορέωντης περιοχής, όσο και μέσα από την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών από τα μεγάλα σαρκοφάγα στη γεωργική οικονομία (όπως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις και τα σκυλιά φύλαξης κοπαδιών)αλλά καιαντιμετώπισης περιστατικών εξοικείωσης αρκούδων και προσέγγισής τους σε οικισμούς (μέσω περιορισμού της διαθεσιμότητας ανθρωπογενών πηγών τροφής κοντά σε οικισμούς, εγκατάστασης ειδικών αποτρεπτικών μέσων, λειτουργίας Ομάδων Άμεσης Επέμβασης κ.λπ.)

Παράνομες θανατώσεις αρκούδων, όπως αυτή που έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες, έχουν δυστυχώς συμβεί και κατά το παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή όπως άλλωστε και σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καταγγέλλουν το αποτρόπαιο έγκλημα της θανάτωσης καφέ αρκούδαςμε την βεβαιότητα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες,και θα εφαρμοστεί ο νόμος που μελλοντικά θα εξασφαλίσει την απόλυτη προστασία της αρκούδας στη χώρα μας. Τέλος, δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την τοπική κοινωνία για τον τερματισμό τουκαταστροφικού για το είδος του φαινομένου.

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Πάνος Στεφάνου, τηλ.: 6946001618, email: [email protected]

Εταιρία Προστασίας Πρεσπών:Μάχη Σολάκη, τηλ.: 23850 51211, email: [email protected]

KΑΛΛΙΣΤΩ: Γιώργος Θεοδωρίδης, τηλ.: 2310252530, email: [email protected]

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών: Λητώ Παπαδοπούλου, τηλ.: 2385 051870, email: [email protected]

Για το έργο LIFEARCPROM:

Το έργο LIFE ARCPROMμε επικεφαλής εταίρο την ΜΚΟ «Καλλιστώ» υλοποιείταισε τέσσερις προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα (Εθνικά Πάρκα Πρεσπών, Ροδόπηςκαι Βόρειας Πίνδου) και Ιταλία (Εθνικό Πάρκο Majella στην περιφέρεια του Αμπρούτζο) με τη συμμετοχή των αρμόδιων Φορέων Διαχείρισης καθώς και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 2.786.497 €, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019, θα έχει διάρκεια 5 χρόνων καισυγχρηματοδοτείται κατά 75% από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ και κατά 25% από το Πράσινο Ταμείο και ιδίους πόρους των εταίρων.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria