Ακρίβεια: Η αγωνία των νοικοκυριών κορυφώνεται - Καθησυχαστικοί οι τραπεζίτες - OlaDeka

Ακρίβεια: Η αγωνία των νοικοκυριών κορυφώνεται – Καθησυχαστικοί οι τραπεζίτες

Την ώρα που στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός λόγω της επερχόμενης ακρίβειας, αγορές και κεντρικοί τραπεζίτες ανά την υφήλιο δεν δείχνουν να ανησυχούν, εκτιμώντας ότι σύντομα οι τιμές θα υποχωρήσουν

Ο πληθωρισμός δείχνει τα «δόντια» του τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αγορές, κυβερνήσεις και κεντρικοί τραπεζίτες δεν δείχνουν να ανησυχούν θεωρώντας το φαινόμενο παροδικό, το οποίο θα αρχίσει να ξεθωριάζει σχετικά σύντομα και, πάντως, μέσα στο 2021.

Οι πολίτες βέβαια κάθε άλλο παρά ήσυχοι αισθάνονται, βλέποντας μία σειρά από βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως είναι το γάλα, το ψωμί και γενικά τα τρόφιμα να ακολουθούν ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά τις τιμές.

Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτό. Ηλεκτρικό, φυσικό αέριο και καύσιμα κάνουν, επίσης, υψηλές «πτήσεις». Ο φόβος, βέβαια, όλων είναι τι θα συμβεί το χειμώνα και ειδικά στην περίπτωση που αυτός είναι βαρύς.

Δεν υπάρχει συντονισμένη απάντηση 

Ουσιαστική και συντονισμένη απάντηση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, τουλάχιστον με όλους εκείνους που έχουν λόγο στην ανάληψη δράσεων να θεωρούν ότι η ανοδική κίνηση των τιμών, είναι μία φυσιολογική εξέλιξη, διότι επανεκκίνησε η οικονομία μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας λόγω της πανδημίας.

Οι αναλυτές και οι υποστηρικτές του δόγματος «μπόρα είναι θα περάσει» σημειώνουν ότι είναι φυσιολογικό αυτό να συμβεί αφού υπήρξαν ελλείψεις σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι ούτε η Fed αλλά ούτε και η ΕΚΤ θεωρούν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ταρακουνήσει την παγκόσμια οικονομία και γι’ αυτό τον λόγο δε θεωρούν αναγκαία την λήψη μέτρων και μάλιστα δραστικών και ουσιαστικά λένε ότι οι αγορές θα βρουν μόνες τους τον δρόμο.

Σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ με αφορμή την αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο στο 3%, είπε ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται το Φθινόπωρο. Προχώρησε την ανοδική εκ νέου αναθεώρηση για το σύνολο του 2021 στο 2,2%. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα αποκλιμακωθεί το 2022 στο 1,7% και περαιτέρω το 2023 στο 1,5%, ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος της ΕΚΤ είναι πληθωρισμός στο 2%.

ΕΚΤ: Προσωρινή η αύξηση του πληθωρισμού 

Επανέλαβε την άποψη της ΕΚΤ ότι πολλοί από τους λόγους αύξησης του πληθωρισμού είναι προσωρινοί και θα υποχωρήσουν, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ισχυρότερες και για μεγαλύτερο διάστημα οι πληθωριστικές πιέσεις, αν συνεχιστεί η στενότητα στην προσφορά λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα, όπως οι ημιαγωγοί.

Όπως είπε, οι λόγοι για την αύξηση των τιμών είναι τρεις:

  • Η επανεκκίνηση της οικονομίας,
  • η στενότητα στην προσφορά, με τις εταιρείες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα προμήθειας πρώτων υλών και εξαρτημάτων. «Μένει να φανεί», πρόσθεσε, πόσο ισχυρή θα είναι και η διάρκειά της, και
  • οι αυξήσεις τιμών που συνδέονται με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

Ο πληθωρισμός, είπε, θα έχει μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια, αν οι αυξήσεις των τιμών οδηγήσουν σε σημαντικές αυξήσεις των μισθών, προσθέτοντας ότι για την ώρα αυτό δεν φαίνεται.

Στην κυβέρνηση ψάχνουν αντίδοτο

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, οι οικονομικοί υπουργοί επεξεργάζονται πυρετωδώς σχέδια ανάσχεσης της ακρίβειας. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να το περιγράψει το Σάββατο στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, το οποίο και θα κινείται σε δύο βασικούς άξονες.

Ο ένας είναι να πληρώσουν λιγότερα, τουλάχιστον στο κομμάτι της ενέργειας, τα ευάλωτα νοικοκυριά και από την άλλη, να αυξηθεί σε ένα βαθμό το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria