Αδειάζουν τα νοσοκομεία- 10.000 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι - OlaDeka

Αδειάζουν τα νοσοκομεία- 10.000 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Σε κατάσταση συναγερμού με ταυτόχρονη ανάληψη ενός υψηλού ρίσκου βρίσκονται από σήμερα τα νοσοκομεία που αδειάζουν από 10.000 εργαζόμενους που είναι ανεμβολίαστοι.

Βασικό ζήτημα είναι τα κενά σε γιατρούς, νοσηλευτές, στο ΕΚΑΒ και σε όλες τις κρίσιμες υπηρεσίες των νοσοκομείων.

Η Κυβέρνηση έχει σημειώσει ότι παρά τα κενά που θα δημιουργηθούν λόγω του ανεμβολίαστου προσωπικού θα βρει τρόπο να τα καλύψει με μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από ένα τμήμα σ άλλο, ακόμη και από ένα νοσοκομείο σε άλλο νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα προκύψουν.

Στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη όπου χρειάζεται αναμένεται να γίνει διαγωνισμός με εξπρές διαδικασίες ώστε να γίνουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες

Σύμφωνα με το iEidiseis το ρίσκο που παίρνει η Κυβέρνηση με την επιβολή αναστολής εργασίας είναι δεδομένο, καθώς το φθινόπωρο αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο μετά από ένα πολύ άσχημο καλοκαίρι στο μέτωπο της επιδημίας.

Στην Κρήτη, την Πάτρα και την Χαλκιδική τα πράγματα δείχνουν μάλλον…σκούρα, στα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας δεν είναι άμεσος ο κίνδυνος υπολειτουργίας.

Αντίθετα, σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου όπως είναι ο «Ευαγγελισμός», η κατάσταση είναι πιο δύσκολη καθώς όσο περισσότερο το προσωπικό, τόσο μεγαλύτερος και ο απόλυτος αριθμός όσων θα μπουν αναγκαστικά σε αναστολή.

Και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, παίζει ρόλο η ειδικότητα του εργαζόμενου.

Στο Παίδων «Αγία Σοφία» ωστόσο, ο μη εμβολιασμός προσωπικού σε τμήματα όπως είναι η Εντατική Νεογνών απαιτεί πιο άμεση και προσεκτική διαχείριση όπως και στο «Π. και Αγλαϊα Κυριακού» όπου προβλήματα εντοπίζονται στο παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα και θα αντιμετωπιστούν με εξωτερικές συνεργασίες. Τέλος και στο «Σπηλιοπούλειο» τα προβλήματα θα προκύψουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Γιαννάκος «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας».

Ο Μιχάλης Γιαννάκος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών, και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Εκτιμά ότι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού και όπως σημειώνει θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, προγραμματίζει συγκέντρωση το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου. «Μπλοκάρουμε την ίδια τη διαδικασία αναστολής καθηκόντων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου. «Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria