Zero waste μαγείρεμα: Πώς να το πετύχετε-Tips για λιγότερα απορρίμματα τροφίμων - OlaDeka

Zero waste μαγείρεμα: Πώς να το πετύχετε-Tips για λιγότερα απορρίμματα τροφίμων

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε μια νέα πραγματικότητα σε όλον τον πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε παγκοσμίως ένα νέο προβληματισμό περί κλιματικής αλλαγής και βιωσιμότητας. Η ισχυρή σχέση ανάμεσα στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και την περιβαλλοντική κρίση εγείρει νέα ερωτήματα για τον τρόπο διατροφής μας και για τις «κακές» συνήθειες, που πρέπει να αλλάξουμε.
Αν δεν κάνουμε δραστικές αλλαγές σε αυτά που καταναλώνουμε, ο πλανήτης σε λίγα χρόνια δεν θα μπορεί να θρέψει τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό του, που υπολογίζεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.

H παραγωγή του φαγητού είναι υπεύθυνη για το ¼ της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα το 1/3 από τα διαθέσιμα τρόφιμα που παράγονται να πετιούνται απευθείας. Τόνοι λαχανικών, φρούτων, σιτηρών πετιούνται καθώς αλλοιώνονται κατά τη μεταφορά τους ή τη διανομή τους ή αργότερα χαλάνε στα σουπερμάρκετ ή τα σπίτια. Από την άλλη, οι κτηνοτροφικές και γαλακτοκομικές βιομηχανίες, χρησιμοποιούν τεράστιες εκτάσεις γης, ενέργειας και νερού για να συντηρηθούν και να παράγουν τα προϊόντα τους.

H Επιτροπή Eat-Lancet για το Φαγητό, τον Πλανήτη και την Υγεία, σε ένα πάνελ 37 ειδικών, έβγαλε το συμπέρασμα το 2019 ότι η στροφή σε μια πιο vegan διατροφή και η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος θα μπορούσε να συμβάλει στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Παράλληλα, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συντελεί και σε καλύτερη υγεία αλλά και την απώλεια βάρους. Μια τέτοια… στροφή προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, με λιγότερα λιπαρά, θα μπορούσε να συντελέσει και στη μείωση της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πάθηση αυτή απασχολεί 2 δισεκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο ενώ συνδέεται με σοβαρές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο Διαβήτης Τύπου Β.

Σύμφωνα με έρευνα του 2019, ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο δεν γνωρίζει ακριβώς τον τρόπο για να τα επιλύσει. Αν και χρειάζεται να αλλάξουν οι κεντρικές πολιτικές των Κρατών, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, ο καθένας στο σπίτι του.

Τipς για να αποφύγετε το food waste
– Σημειώνετε σε ένα χαρτί ό,τι σας χρειάζεται, ώστε να μην αγοράζετε περιττά πράγματα από τα μαγαζιά
– Μην παραφορτώνετε το ψυγείο σας. Αυτό εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αέρα και κάνει τα τρόφιμα να χαλάνε πιο γρήγορα
– Να μην πλένετε τα φρούτα και λαχανικά προτού τα βάλετε στο ψυγείο, για να παρατείνετε τον χρόνο ζωής τους
– Να αφαιρείτε τα λαστιχάκια και τις συσκευασίες από τα λαχανικά, ώστε να μπορούν να αναπνέουν και να συντηρούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα.
– Τα μυρωδικά, όπως ο βασιλικός, η μέντα, ο δυόσμος, ο μαϊντανός μπορούν να συντηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα σε βάζο με νερό. Προσοχή όμως: πρέπει να θυμάστε να αλλάζετε συχνά το νερό.
– Τα μυρωδικά, όπως τα φασκόμηλο, θυμάρι και δεντρολίβανο μπορούν να μπουν σε ένα αεροστεγές δοχείο, τυλιγμένα σε βρεγμένη πετσέτα.
– Οι πατάτες δεν πρέπει να συντηρούνται σε πλαστική σακούλα. Τοποθετήστε τις σε καλάθι ή σε δίχτυ, μακριά από τα κρεμμύδια.
– Βγάλτε τις μπανάνες από τις σακούλες τους και συντηρήστε τις έξω στον πάγκο της κουζίνας σας
– Μπορείτε να συντηρήσετε λαχανικά στην κατάψυξη, αν έχετε μεγάλο καταψύκτη, για τουλάχιστον 6 μήνες

Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια διατροφή φιλική προς τον πλανήτη, μπορείτε να μειώσετε το κρέας που καταναλώνετε ως εξής:
– Aντικαταστήστε το κρέας με vegan υποκατάστατα, όπως το τόφου, το jackfruit ή ακόμα και τα μανιτάρια πλευρώτους
– Όταν φτιάχνετε ένα πιάτο με βάση το κρέας, μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποια ή όλα τα στοιχεία του με λαχανικά ή όσπρια. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε μπολονέζ με φακές ή με κιμά από σόγια.
– Προσπαθήστε να έχετε meat-free μέρες μέσα στην εβδομάδα σας, ώστε να σας γίνει τρόπος ζωής.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria