To ρομποτικό μελίσσι από ισραηλινή startup που φέρνει επανάσταση και σώζει τις μέλισσες

Η παρακολούθηση όλο το εικοσιτετράωρο, η φροντίδα για τις μέλισσες θα κάνει τη διαφορά στον κόσμο στην προστασία των επικονιαστών, της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων και της γεωργίας

Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Saar Safra δεν ξεκίνησε να ασχοληθεί με την επιχείρηση μελισσών όταν επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από 15 χρόνια στο Σιάτλ. Είναι ένας άνθρωπος του software που, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει ηγηθεί ή ιδρύσει πέντε εταιρείες που βασίζονται σε λογισμικό, εκ των οποίων οι τρεις έχουν εξαγοραστεί.

Αφού έκλεισε το τελευταίο του εγχείρημα στο Σιάτλ το 2017, ο Safra μετέφερε την οικογένειά του πίσω στο Ισραήλ και άρχισε να αναζητά την επόμενη ευκαιρία του στο τοπικό τεχνολογικό οικοσύστημα.

Είχε τέσσερα κριτήρια. «Έπρεπε να είναι B2B [business to business], βασισμένο σε ένα μοντέλο SaaS [λογισμικό-ως-υπηρεσία] και έπρεπε να είναι μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων.  «Θα ήθελα να εμπλακώ σε κάτι που θα έκανα καλά, κάνοντας καλό », δήλωσε o Safra στους The Times of Israel σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Σε μία από τις δεκάδες συναντήσεις του με ντόπιους επιχειρηματίες, συνάντησε τον Eliyah Radzyner, έναν μελισσοκόμο – σύμβουλο εμπορίου και μελισσοκομίας, ο οποίος είχε ιδρύσει στο παρελθόν μια startup γεωργικής τεχνολογίας για την ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων για τη θερμοκήπια.

Natural vild life

Ο Radzyner έψαχνε να εισαγάγει περισσότερη τεχνολογία στη σύγχρονη μελισσοκομία, ένα επάγγελμα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πρακτικές πριν από περισσότερα από 150 χρόνια. Οι δυο τους τα πήγαν καλά και ο Safra είπε ότι πίστευε πως θα βοηθούσε τον Radzyner να απογειωθεί με ένα επιχειρηματικό σχέδιο και έναν τρόπο αξιολόγησης των μετρήσεων «μόνο για λίγους μήνες» χρησιμοποιώντας το πλούσιο υπόβαθρο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Αλλά μισό χρόνο αργότερα, ο Safra, είπε “κατάλαβα ότι αυτό ήταν” και το 2018, μαζί με τρεις άλλους συνιδρυτές, ίδρυσαν την Beewise, μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα το Beit Ha’emek που έκτοτε έχει αναπτύξει αυτό που ονομάζει την πρώτη αυτοματοποιημένη και αυτόνομη κυψέλη που ονομάστηκε Beehome.

Το Beehome είναι ένα αυτοματοποιημένο, αυτόνομο μελίσσι που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή νεοσύστατη εταιρεία Beewise που παρακολουθεί και φροντίζει τις μέλισσες όλο το 24ωρο.

Το Beehome είναι ένα ηλιακό τροφοδοτούμενο, μετατρεπόμενο δοχείο που συγκεντρώνει τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, την απεικόνιση, μια πλατφόρμα λογισμικού και μια εφαρμογή για κινητά για την παρακολούθηση και τη φροντίδα των μελισσών όλο το εικοσιτετράωρο. Η συσκευή μπορεί να φιλοξενήσει έως και 24 αποικίες μελισσών και ελέγχει αυτόματα τις συνθήκες του κλίματος και της υγρασίας, ανιχνεύει και εξαλείφει τα παράσιτα, εντοπίζει πότε μια αποικία προετοιμάζει τα σμήνη, στέλνει ειδοποιήσεις όταν χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση και συλλέγει ακόμη και το μέλι που παράγουν οι μέλισσες.

DCIM\100MEDIA\DJI_0152.JPG

«Το Beehome λειτουργεί με 24 αποικίες, 12 σε κάθε πλευρά. Και στο κέντρο, υπάρχει ένα ρομποτικό σύστημα που κινείται και παρακολουθεί [τις αποικίες] 24/7 χρησιμοποιώντας όραση υπολογιστή, μηχανική μάθηση και νευρωνικά δίκτυα. Διανέμει τρόφιμα, νερό, φάρμακα εάν υπάρχει ασθένεια ή παράσιτο, ξέρει αν είναι πολύ ζεστό ή κρύο – το ρομπότ μπορεί να θεραπεύσει όλα αυτά », είπε ο Safra.

Ο έλεγχος και η παρακολούθηση όλων αυτών των συνθηκών σε πραγματικό χρόνο διασφαλίζει ότι οι αποδόσεις βελτιώνονται, η επικονίαση γίνεται πιο αποτελεσματικά και οι πληθυσμοί των μελισσών προστατεύονται, εξήγησε.

Οι πληθυσμοί των μελισσών σίγουρα χρειάζονται προστασία. Λόγω αυτού που ο Safra αποκαλεί «τέλεια καταιγίδα» κλιματικής αλλαγής, απώλειας οικοτόπων, υπερβολικής χρήσης γεωργικών χημικών, παρασιτικών ακάρεων και διαφόρων παθογόνων παραγόντων, ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται εδώ και δεκαετίες και ο κόσμος «χάνει περίπου το 40 % των αποικιών κάθε χρόνο .. “

Οι μέλισσες είναι από τους σημαντικότερους επικονιαστές στο οικοσύστημά μας. (Susanne Schulz στο iStock by Getty Images)

Στις ΗΠΑ, οι μελισσοκόμοι έχασαν περίπου το 45% των αποικιών μελισσών που διαχειρίστηκαν μεταξύ Απριλίου 2020 και Απριλίου 2021, σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια απώλεια που έχει καταγραφεί σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση ζημιών και διαχείρισης που εξέδωσε η Bee Informed Partnership.

Είναι ένα εκπληκτικό ποσοστό δεδομένου ότι «σχεδόν το 90% των ειδών φυτών άγριας ανθοφορίας στον κόσμο εξαρτώνται, εξ ολοκλήρου, ή τουλάχιστον εν μέρει, από την επικονίαση ζώων, μαζί με περισσότερο από το 75% των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων και το 35% της παγκόσμιας γεωργικής γης» σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη .

Επιπλέον, «οι επικονιαστές συμβάλλουν σε καλλιέργειες που παρέχουν βιοκαύσιμα (π.χ. κανόλα και φοινικέλαια), ίνες (π.χ. βαμβάκι), φάρμακα, ζωοτροφές για ζώα και δομικά υλικά. Ορισμένα είδη παρέχουν επίσης υλικά όπως κερί μέλισσας για κεριά και μουσικά όργανα, τέχνες και χειροτεχνίες», σύμφωνα με το World Bee Project , μια πρωτοβουλία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που προωθεί την ενσωμάτωση διαφόρων τεχνολογιών για να σώσει τις μέλισσες.

Πράγματι, η τεχνολογία είναι μια πολύ αναγκαία λύση για την προστασία των πληθυσμών των μελισσών και για να τους βοηθήσουμε να ευδοκιμήσουν-με κίνδυνο να χάσουν σημαντικές διαδικασίες που διευκολύνουν οι μέλισσες, είπε ο Safra.

Μια ενδεικτική φωτογραφία ιπτάμενων μελισσών γύρω από ένα ξύλινο μελίσσι. (Sushaaa στο iStock από Getty Images)

«Η θεραπεία και η φροντίδα των ζωντανών βιολογικών όντων σε πραγματικό χρόνο βοηθά να διατηρούνται ισχυρά και υγιή. Ένα ρομπότ μπορεί να το κάνει αυτό όλη την ημέρα. Δεν κουράζεται. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να θεραπεύσουν τις μέλισσες σε πραγματικό χρόνο. Εάν υπάρχει πρόβλημα, δεν το γνωρίζετε μέχρι να φτάσετε στις κυψέλες. Αυτοί [οι μελισσοκόμοι] πρέπει να πάνε στο χωράφι – αν έχουν 1.000 κουτιά διάσπαρτα, πρέπει να τα κοιτάξουν για να δουν τι συμβαίνει και συχνά είναι πολύ αργά καθώς η αποικία έχει καταρρεύσει».

Με το Beehome, οι μελισσοκόμοι μπορούν να αναλάβουν άμεση δράση εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το οποίο σημαίνει ότι «περισσότερες μέλισσες μένουν ζωντανές, υπάρχει περισσότερο μέλι και περισσότερη επικονίαση». Σύμφωνα με τα αρχικά εσωτερικά ευρήματα, η κατάρρευση της αποικίας με το Beehome μειώνεται στο 10 % περίπου, δήλωσε η Safra στους Times of Israel.

DCIM\100MEDIA\DJI_0170.JPG

Η τεχνολογία των μελισσών και το όραμα

Το Beewise βρίσκεται σε πραγματική αποστολή να “σώσει τις μέλισσες”, δήλωσε ο Safra, της οποίας ο τίτλος της εταιρείας είναι επικεφαλής μέλισσα. «Ο κόσμος που σώζουμε είναι ο πραγματικός κόσμος και αξίζει να τον σώσουμε. Πραγματικά πιστεύω με όλη μου την ύπαρξη ότι θα το κάνουμε ».

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία απασχολεί περίπου 70 άτομα που είναι παθιασμένα με την υπόθεση, σύμφωνα με τον Safra, και η νεοσύστατη εταιρεία αναπτύσσεται γρήγορα. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί κοντά στα 40 εκατομμύρια δολάρια από τότε που ιδρύθηκε στις αρχές του 2018, τόσο από Ισραηλινούς όσο και από ξένους επενδυτές.

Το αυτοματοποιημένο Beehise’s Beehise δίπλα σε παραδοσιακά μελίσσια. (Ευγένεια)

Με πολλούς «χαρούμενους και ενθουσιασμένους πελάτες», η Beewise βάζει τώρα τα βλέμματα της στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, στοχεύοντας σε εμπορικούς μελισσοκόμους και καλλιεργητές στον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Μεξικό.

«Οι καλλιεργητές θέλουν την προβολή των υπηρεσιών επικονίασης που λαμβάνουν. Οι μελισσοκόμοι θέλουν να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την απόδοση », δήλωσε ο Safra, υποδεικνύοντας ότι η Beewise συμβάλλει και στα δύο. Ταυτόχρονα, η εταιρεία «δεν είναι γενικός προμηθευτής λύσεων για τη μελισσοκομική βιομηχανία. η μόνη μας εστίαση είναι να σώσουμε τις μέλισσες ».

Η τεχνολογία του Beewise δημιούργησε ένα τέτοιο θόρυβο – εμφανίστηκε στη λίστα του περιοδικού TIME με τις «καλύτερες εφευρέσεις» το 2020 – και αυτή τη στιγμή «υπάρχει περισσότερη ζήτηση από ό, τι μπορούμε να προσφέρουμε», είπε ο Safra. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα 100 περίπου μελισσοκομεία και αναμένει να παραδώσει εκατοντάδες ακόμη τους επόμενους μήνες, με στόχο να πουλήσει δεκάδες χιλιάδες τα επόμενα χρόνια.

Οι ιδρυτές της Beewise από αριστερά προς τα δεξιά: Hillel Schreier, Eliyah Radzyner, Saar-Safra, Yossi Surin, Boaz Petersil. (Ευγενική προσφορά: Beewise)

«Οι καινοτομίες δεν χρειάζονται 100 χρόνια για να προχωρήσουν. Εάν αποκτήσουμε ένα εκατομμύριο συσκευές στο πεδίο, μπορούμε να κάνουμε πραγματικό αντίκτυπο », προέτρεψε.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν η εφοδιαστική. Η Beewise μετατρέπει αυτήν τη στιγμή τα δοχεία και τα εξοπλίζει με το λογισμικό και τα ρομποτικά συστήματα στο Ισραήλ, μετά τα οποία αποστέλλονται σε πελάτες.

«Λέμε τη λύση μας« λογισμικό τυλιγμένο σε κασσίτερο », αλλά υπάρχει φυσική διανομή υλικού και πρέπει να παραδοθεί σε φορτηγά. Αυτό αυξάνει το κόστος », εξήγησε η Safra. Δεν γνωστοποίησε την τιμή ενός μελισσοκομείου, αλλά είπε ότι δεν ήταν «απαγορευτικό από πλευράς κόστους».

Η παραγωγή στην αγορά θα έκανε τη λύση πολύ πιο οικονομική, για να μην πω γρηγορότερα, και εκεί ο Safra είπε ότι εστιάζει τις ενέργειές του.

Το Beehome δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την ανθρώπινη συμμετοχή, τονίζει ο Safra. «Μιμούμαστε αυτό που κάνουν οι μελισσοκόμοι και διαχωρίζουμε την τεχνογνωσία από τη σωματική εργασία. Η εμπειρία των μελισσοκόμων είναι σημαντική. Παίρνουν τις αποφάσεις – το σύστημα ρομπότ στον τομέα πραγματοποιεί την επαναλαμβανόμενη χειρωνακτική εργασία».

Η Beewise συνεργάζεται επίσης στενά με μελισσοκόμους για να προσφέρει νέες δυνατότητες. Έχοντας ήδη δημιουργήσει μια λύση με βάση τη θέρμανση για τον έλεγχο της βαρρόα, των παρασιτικών ακάρεων που συχνά οδηγούν σε κατάρρευση της αποικίας των μελισσών τρέφοντας τα αποθέματα λίπους των ενηλίκων και των προνυμφών, η νεοσύστατη εταιρεία αναπτύσσει τώρα έναν τρόπο για να αναχαιτίσει τις σφήκες – δολοφόνους. Αυτά τα επεμβατικά είδη, γνωστά και ως σφήκες-δολοφόνοι και ασιατικές γιγαντιαίες σφήκες, είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τις μέλισσες – μόνο μερικά από αυτά μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρες αποικίες σε λίγες ώρες.

Τα σχόλια, είπε η Safra, ήταν συντριπτικά θετικά. «Ακούμε συνεχώς από μελισσοκόμους που λένε ότι« δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο κουτί των 150 ετών ».

THE TIMES OF ISRAEL

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria