Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Έρχεται «κραχ» στα νοσοκομεία της Αθήνας – 5.000 κενά από αναστολές - OlaDeka

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Έρχεται «κραχ» στα νοσοκομεία της Αθήνας – 5.000 κενά από αναστολές

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για να ξεκινήσει η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία λόγω αναστολών

Σε πέντε μέρες ο υποχρεωτικός εμβολιασμός φαίνεται ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ειδικά στα νοσοκομεία της Αθήνας, τα οποία σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας του κορονοϊού

Από την 1η Σεπτεμβρίου άλλωστε όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου θα μπούνε σε αναστολή χωρίς μισθοδοσία.  Γεγονός βέβαια που θα δημιουργήσει σοβαρά κενά στα νοσοκομεία.  Γι αυτό άλλωστε την Πέμπτη πραγματοποιείται σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση. Άλλωστε, χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, γεγονός που δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Οι ελλείψεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το ethnos.gr τα κενά στους εργαζόμενους σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας (1η ΥΠΕ) ανέρχονται σε 4900, εάν τουλάχιστον τις επόμενες 5 ημέρες δεν προσέλθουν περισότεροι για να εμβολιασθούν. 

Συγκεκριμένα το σύνολο των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας είναι 25.747. Από αυτούς οι 4900 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και αναμένεται να δουν την έξοδο από το ΕΣΥ την 1η Σεπτεμβρίου. Βάση των ίδιων στοιχείων πρόκειται κυρίως για νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. 

Οι εμβολιασμένοι

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα νοσοκομεία και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 1η ΥΠΕ οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί και εργαζόμενοι έχουν ως εξής:

  • Ιατρικό προσωπικό: 91% +
  • Νοσηλευτικό προσωπικό: 77% 
  • Λοιπό προσωπικό: 75-76% 

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας που αποκάλυψε το ethnos.gr, προβλέπονται για την κάλυψη των κενών:

  • μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από το ένα τμήμα στο άλλο, από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα προκύψουν. Ήδη έχει ετοιμασθεί το χρονοδιάγραμμα των μετακινήσεων αλλά και οι λίστες με τον αριθμό και την ειδικότητα των υπό μετακίνηση εργαζομένων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν πριν λήξει το τελεσίγραφο, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι κλινικές και να μη μείνουν τελευταία στιγμή χωρίς προσωπικό. Κάτι που αναμένεται να επικυρωθεί στη σημερινή σύσκεψη.
  • Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει επίσης τη συγχώνευση κλινικών όπου αυτό είναι εφικτό ώστε να χρειάζεται λιγότερο προσωπικό.
  • Σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη όπου χρειάζεται αναμένεται να γίνει διαγωνισμός με εξπρές διαδικασίες ώστε να γίνουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria