Σημαντικές απώλειες από τη μείωση των αφίξεων από Ρωσία αλλά και δυνατότητες για σημαντική ανάκαμψη - OlaDeka

Σημαντικές απώλειες από τη μείωση των αφίξεων από Ρωσία αλλά και δυνατότητες για σημαντική ανάκαμψη

Σημαντική μείωση καταγράφεται στις αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα μεταξύ των ετών 2013-2020, οι οποίες έφθασαν στο ναδίρ κατά την περυσινή χρονιά συνεπεία και των περιορισμών στις μεταφορές λόγω πανδημίας.

Επίσης, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των Ρώσων πολιτών στη χώρα μας μειώθηκε από 1.388 ευρώ το 2013 σε 557 ευρώ το 2020.  Πάντως υπάρχουν δυνατότητες ειδικά μετά την πανδημία για σημαντική ανάκαμψη της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο ιατρικός και ο θρησκευτικός τουρισμός. Επειδή σε μεγάλο βαθμό οι ρωσικές ροές τουριστών στο εξωτερικό είναι κεντρικά ελεγχόμενες από μικρό αριθμό μεγάλων τουριστικών γραφείων, επιβάλλεται παράλληλα με την τουριστική προβολή και η προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών.  Μεγαλύτερες είναι και οι δυνατότητες για ρωσικές επενδύσεις στον τουρισμό ενώ παραμένει έντονο ενδιαφέρον στη Ρωσία για αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, το 2020, καταγράφηκε μείωση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων (-22,7%) προς τη Ρωσική Ομοσπονδία (161,2 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 208,5 εκατ. ευρώ το 2019), ενώ μείωση παρουσίασαν και οι εισαγωγές της Ελλάδας (-28,5%) από τη Ρωσία (2,9 δισ. ευρώ το 2020 έναντι 4,1 δισ. ευρώ το 2019).

Συνολικά, ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε σε 2,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 28,77% έναντι του 2019, οπότε ανερχόταν σε 4,3 δισ. ευρώ. Μετά το 2014, λόγω των ρωσικών αντιμέτρων (ρωσικά αντίμετρα έχουν πλήξει εξαγωγές νωπών φρούτων-λαχανικών, γαλακτοκομικών, ιχθυηρών), οι εξαγωγές μας έχουν μειωθεί κατά περίπου 50,3 % και δεν έχει καταστεί εφικτή η αναπλήρωσή τους. Επιπρόσθετα, ενδεχόμενη άρση των αντιμέτρων μελλοντικά, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αποκατάσταση του προηγούμενου επιπέδου, καθότι έχουν διαμορφωθεί πλέον νέα δεδομένα στην αγορά από ανταγωνίστριες προμηθεύτριες χώρες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria