Ο Αφγανός πρόεδρος έφυγε από τη χώρα με αυτοκίνητα και ελικόπτερα γεμάτα μετρητά - Όσα δεν χώρεσαν έπεφταν στην άσφαλτο - OlaDeka

Ο Αφγανός πρόεδρος έφυγε από τη χώρα με αυτοκίνητα και ελικόπτερα γεμάτα μετρητά – Όσα δεν χώρεσαν έπεφταν στην άσφαλτο

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι προσπάθησε να φύγει από τη χώρα με τέσσερα αυτοκίνητα και ένα ελικόπτερο γεμάτο μετρητά, υποστήριξε η ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ τη Δευτέρα.

Καθώς οι Ταλιμπάν έκλεισαν την Καμπούλ την Κυριακή, ο Γκανί πέταξε από τη χώρα. Αργότερα δημοσίευσε στο Facebook ότι είχε φύγει για να αποτρέψει την αιματοχυσία στην πρωτεύουσα, χωρίς να πει πού είχε πάει.

«Όσον αφορά την κατάρρευση του καθεστώτος, χαρακτηρίζεται πιο εύγλωττα από τον τρόπο με τον οποίο ο Γκάνι έφυγε από το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Νικήτα Ιστσένκο, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ, σύμφωνα με το Reuters , επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Τέσσερα αυτοκίνητα της συνοδείας ήταν γεμάτα χρήματα, αφού η προσπάθεια να τα βάλουν όλα σε ένα ελικόπτερο απέτυχε. Και μερικά από τα χρήματα έμειναν πεταμένα στην άσφαλτο », είπε.

Ο Ishchenko είπε αργότερα στο Reuters ότι αυτόπτες μάρτυρες ήταν η πηγή των πληροφοριών του. Αλλά οι ισχυρισμοί του δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν, αναφέρει η έκθεση.

Σε μια εκπληκτική πορεία, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σχεδόν όλο το Αφγανιστάν σε μόλις μία εβδομάδα, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για σχεδόν 20 χρόνια για τη δημιουργία αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γκάνι μιλάει κατά τη διάρκεια προεδρίας του στο αφγανικό προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ στις 4 Αυγούστου 2021. (SAJJAD HUSSAIN / AFP)

Οι Ταλιμπάν εισέβαλαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Κυριακή μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης και ο πρόεδρος προχώρησε στην έξοδο μαζί με συμπολίτες του και ξένων.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση που δραπετεύει θα αφήσει πίσω χρήματα, ανέφερε το Reuters.

«Ελπίζω ότι η κυβέρνηση που έφυγε να μην πήρε όλα τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα είναι το θεμέλιο του προϋπολογισμού αν μείνει κάτι », δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ στον ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria