Οικονόμου: Συναντίληψη Ελλάδας και Τουρκίας για προσφυγικό – Ανακοινώνονται νέα μέτρα για κορονοϊό - OlaDeka

Οικονόμου: Συναντίληψη Ελλάδας και Τουρκίας για προσφυγικό – Ανακοινώνονται νέα μέτρα για κορονοϊό

Για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που θα εφαρμοστούν το φθινόπωρο αλλά και για την επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ο νέο κυβερνητικό εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Παράλληλα αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και περιβάλλον και μίλησε για την αποζημίωση των πυρόπληκτων.

Για τα νέα μέτρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα- πιθανότατα την Τρίτη – και ξεκαθάρισε ότι είναι σημαντική η πιθανότατα για επαναφορά της μάσκας για τον κορονοϊό σε όλους τους εξωτερικούς χώρους για όλους ενώ τόνισε ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα έχουν περισσότερους περιορισμούς σε σχέση με τους εμβολιασμένους. Την ίδια ώρα απέρριψε κάθε ενδεχόμενο για επιβολή οριζόντιου lockdown, καθώς όπως σημείωσε «δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει ξανά η οικονομία».

Για την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι έγινε σε καλό κλίμα και ότι υπάρχει συν αντίληψη Ελλάδας και Τουρκίας για το προσφυγικό κύμα που αναμένεται μετά τις τραγικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Τα νέα μέτρα από Σεπτέμβρη

Για τα νέα μέτρα ανέφερε ότι πιθανότατα θα ανακοινωθούν την Τρίτη και στη συνέχεια έδωσε ορισμένες διευκρινήσεις για τα όσα θα περιλαμβάνουν. «Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» σημείωσε και σχολίασε για τους ανεμβολίαστους ότι «ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί». «Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» τόνισε.

Παράλληλα δήλωσε ότι η πιθανότατα επαναφοράς της μάσκας για όλους σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανή εάν το υποδείξουν οι ειδικοί.

Για τα μέτρα που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους ανέφερε ότι «για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας πχ ψώνια εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα όπως περιορισμός ατόμων μάσκα. Όσοι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 – 2 φόρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο και μετά με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει περίπτωση lockdown.

Σε καλό κλίμα η επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για το Αφγανιστάν – Η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα

Για την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο σημείωσε ότι έγινε με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τόνισε ότι έγινε σε καλό κλίμα. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα και δεν θα ζήσουμε σκηνές ανάλογες του 2015.

Αναλυτικότερα ανέφερε:

«Έγινε συζήτηση σε καλό κλίμα… Υπάρχει συναντίληψη της όλης κατάστασης και έγιναν καθαρές εξηγήσεις από ελληνικούς πλευράς, δηλαδή να στηρίξουμε τις χώρες κοντά στο Αφγανιστάν για να επιστέψουν οι άνθρωποι στις εστίες τους όταν βελτιωθεί η κατάσταση». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανένα εργαλειοποίηση του προσφυγικού από το Αφγανιστάν.

«Ούτε η Τουρκιά επιθυμεί ροές, αλλά είναι ξεκάθαρο και ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, έχει θωρακίσει τα σύνορα της δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές ‘15 και να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι άλλο ο ανθρωπισμός».

Αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους

Για τους πυρόπληκτους ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι «ο κόσμος καταστράφηκε δεν πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος και με τη γραφειοκρατία, με άμεση καταβολή αποζημιώσεων χωρίς καμία γραφειοκρατία για όλες τις περιοχές».

Προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος 540 άνθρωποι είδαν χθες στον τραπεζικό τους λογαριασμό χρήματα 5 – 7 – 13 -20 χιλιάδες ευρώ. Πέμπτη μπήκαν στην arogi.gov.gr και έκαναν την αίτηση και την Παρασκευή το απόγευμα είχαν λεφτά στο λογαριασμό τους.

«Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να αποζημιωθούν όλοι. Πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή» σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Οι πυρόπληκτοι κάνουν αίτηση επίσης για απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, επιδότηση στέγασης, αγρότες επίσης πήραν πρώτη προκαταβολή, ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει πρωτογενή τομέα για πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές. «Κανείς από όσους επλήγησαν δεν θα μείνει απροστάτευτος» σημείωσε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria