Κοζάνη: Τα πύρινα μέτωπα και η μάχη με την φωτιά - OlaDeka

Κοζάνη: Τα πύρινα μέτωπα και η μάχη με την φωτιά

Σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην ορεινή περιοχή του Σαρανταπόρου του Δήμου Σερβίων, όπου εκδηλώθηκε  φωτιά, στα όρια των Π.Ε Κοζάνης Λάρισας κοντά σε κατοικημένες περιοχές, για να αποφευχθεί, χάρη στις  συντονισμένες προσπάθειες,  η είσοδος της στην Κοινότητα Μεταξά.  Σύμφωνα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας  Μεταξά  Γιάννης Βλαχάβας στην ΕΡΤ Κοζάνης,  αν και η απόσταση  του χωριού από το σημείο της πυρκαγιάς  ήταν αρκετά μακρινή υπήρξε ανησυχία  των κατοίκων να μην προχωρήσει  προς  την περιοχή λόγω της φοράς των ανέμων, με την κινητοποίηση να είναι άμεση.

Ωστόσο ανησυχία  υπήρξε και στην περιοχή της  Ελάτης Σερβίων, όπου παραμένουν σε επιφυλακή δυνάμεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας, Εθελοντές και διασώστες, φοβούμενοι τυχόν αναζωπυρώσεις της φωτιάς  από την πλευρά του Δήμου Δεσκάτης.

Εν τω μεταξύ  χωρίς ρεύμα  έμειναν για 1  ώρα περίπου,  περιοχές του Δήμου Σερβίων αλλά και η πόλη των  Σερβίων, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να φτάνουν άμεσα στο σημείο της βλάβης στον  υποσταθμό που για άγνωστη ακόμα αιτία βγήκε εκτός.

Ζωοδόχος Πηγή- Δήμος Κοζάνης

Στο μέτωπο της φωτιάς του Οροπεδίου της Ζωοδόχου Πηγής το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς  που έχει κατεύθυνση προς το δάσος του Τετραλόφου είναι υπό έλεγχο, με τις αντιπυρικές ζώνες που διάνοιξαν στην περιοχή με την συνδρομή  πυροσβεστών και μηχανημάτων που επιχειρούν από  την στιγμή που αναζωπυρώθηκε η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων. Παραμένουν ωστόσο πολλές διάσπαρτες εστίες περιμετρικά του οροπεδίου  που αναζωπυρώθηκαν επίσης λόγω των ανέμων και συνεχίζουν να καίνε χορτολιβαδικές εκτάσεις και συστάδες δέντρων ενώ ιδιαίτερα ανήσυχοι παραμένουν οι πατατοπαραγωγοί του Πολυμύλου για την εξέλιξη της  φωτιάς.

Δήμος Βοΐου -Πεντάλοφος

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στην περιοχή του Δήμου Βοΐου στην δασική περιοχή του Πενταλόφου που η φωτιά συνεχίζει να καίει το δάσος ενώ μεγάλη είναι η δύναμη της Πυροσβεστικής που επιχειρεί σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή. Συγκινητική είναι η προσφορά των εθελοντών και των πολιτών στις περιοχές που δοκιμάζονται από την φωτιά.

Μάλιστα στην περιοχή του Δήμου Βοΐου όπου βρίσκονται κοντά στους 90 και πλέον πυροσβέστες  και επιχειρούν από την περασμένη Κυριακή στην  κατάσβεση της πυρκαγιάς,  μεταφέρουν φαγητό και νερό τόσο οι Πενταλοφίτες, αλλά και κάτοικοι της ορεινής περιοχής. Ενώ κάλεσμα για την συγκέντρωση ειδών όπως παγωμένα νερά κρουασάν,  μπισκότα κονσέρβες  θα  μεταφέρουν αύριο   6 Αυγούστου , οι κάτοικοι του Τσοτυλίου και της Νεάπολης  στο σημείο όπου βρίσκονται οι πυροσβέστες  θέλοντας  να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους  στην μεγάλη μάχη να σωθεί το δάσος της περιοχής.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Πηγή:ertnews.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria