Ανθρωποειδές ρομπότ: Αυτό είναι το νέο στοίχημα της Tesla - OlaDeka

Ανθρωποειδές ρομπότ: Αυτό είναι το νέο στοίχημα της Tesla

O Έλον Μασκ ανακοίνωσε τα σχέδια της Tesla για τη σταδιακή αντικατάσταση της χειρωνακτικής εργασίας με την κατασκευή του Tesla Bot

Ο Έλον Μασκ αναμένεται να γράψει -για μια ακόμη φορά- ιστορία.

Αφού κυριάρχησε στην αγορά ρομποτικών οχημάτων και έπεσε με τα μούτρα στον αγώνα κατάκτησης του Διαστήματος, ο ιδρυτής της Tesla, ανακοίνωσε τη νέα του εφεύρεση: τα ανθρωποειδή ρομπότ.

Μετά τα ρομποτικά αυτοκίνητα που έχουν ήδη πάρει άδεια σε ορισμένες χώρες του κόσμου, παρουσίασε το σχέδιο για το καινούριο του δημιούργημα, έναν ‘ρομποτικό εργάτη’, που θα ‘ακούει’ στο όνομα Tesla Bot.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της AI Day, μιας σειράς τεχνολογικών ομιλιών που διοργάνωσε η Tesla στην Καλιφόρνια για την πρόσληψη ταλέντων στη μηχανική.

Ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι το πρωτότυπο του Tesla Bot θα είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο έτος και, θα έχει τη μορφή ασπρόμαυρου ανθρώπου.

Η επόμενη εξέλιξη των ρομποτικών οχημάτων

Ο Μασκ ανέφερε ότι το ρομπότ θα αποτελεί την επόμενη εξέλιξη των ρομποτικών οχημάτων, τα οποία αποτελούν ήδη ρομπότ με τροχούς, έχουν «συνείδηση» όταν κινούνται στους δρόμους, καθώς διαθέτουν λογισμικό που τους επιτρέπει να έχουν αντίληψη του περιβάλλοντός τους και να κινούνται «αυτόνομα», χωρίς επέμβαση του οδηγού.

Το ανθρωποειδές ρομπότ θα είναι μεταλλικό, και θα βασίζεται στην ίδια τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για τα ημιαυτόνομα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας, την οποία η Tesla σκοπεύσει να αναπτύξει περαιτέρω.

Ο άνθρωπος θα μπορεί να το υπερνικήσει

Το ρομπότ, με την κωδική ονομασία “Optimus”, αποτελείται από οκτώ κάμερες που θα τροφοδοτούν δεδομένα σε ένα δίκτυο. Αναμένεται να έχει ύψος γύρω στο 1,73 μ. και βάρος 125 κιλά, ενώ προβλέπεται ότι θα μπορεί να σηκώσει 150 κιλά και να μεταφέρει περίπου 45 κιλά.

Σύμφωνα με τον Μασκ, το ρομπότ θα τροφοδοτείται από το λογισμικό Autopilot της Tesla και θα αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα περίπου 5 χιλιομέτρων την ώρα.

Είναι εκ σχεδιασμού βέβαιο ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να το προσπεράσουν.

«Δεν θα είναι, πολύ γρήγορο, καθώς όπως ανέφερε ο Μασκ, χαριτολογώντας, «θα μπορούμε να του ξεφύγουμε τρέχοντας γρηγορότερα απ’ αυτό», αφού δεν θα μπορεί να διανύει πάνω από πέντε χιλιόμετρα την ώρα».

Ο «ρομποτικός εργάτης»

Ο Μασκ δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις συνολικές δυνατότητες του Tesla Bot και το τι ακριβώς θα μπορεί να κάνει, άφησε, όμως, να εννοηθεί ότι ο τελικός στόχος είναι το ρομπότ να μπορέσει κάποια στιγμή να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στις πιο «επικίνδυνες, επαναλαμβανόμενες, και βαρετές εργασίες».

Το Tesla Bot αναμένεται να αποτελέσει ένα ρομποτικό εργάτη. Ο στόχος είναι να διευκολύνει τη χειρωνακτική εργασία, καθώς θα δύναται να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε εργασία απαιτεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις και/ή είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

«Το Bot σχεδιάστηκε, βέβαια, να είναι φιλικό προς τον άνθρωπο και έχει σκοπό να τον εξυπηρετήσει, βγάζοντας τον από τον κόπο επικίνδυνων, επαναλαμβανόμενων και βαρετών εργασιών», είπε ο Μασκ. Θα μπορεί να εκτελέσει εργασίες που μέχρι σήμερα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από τους ανθρώπους.

Θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να προβεί στην εκτέλεση απλών εργασιών, όπως το να αγοράσει τα ψώνια του σούπερ-μάρκετ, καθώς και επικίνδυνων δραστηριοτήτων που είναι αναγκαίες για τις επιχειρήσεις. «Θα μπορείς να του πεις πήγαινε στο σούπερ μάρκετ και πάρε μου τα παρακάτω είδη», εξήγησε ο Μασκ.

«Νομίζω ότι στο μέλλον η χειρωνακτική εργασία θα αποτελεί μόνο μια επιλογή», δήλωσε ο Μασκ. «Αν δεν το κάνει η Tesla, θα το κάνει κάποιος άλλος», εξήγησε ο Μασκ, τονίζοντας ότι προτεραιότητα της εταιρείας είναι η ασφάλεια.

Ανησυχία για τις επιπτώσεις

H είδηση του πρώτου ανθρωπόμορφου ρομπότ κάνει το γύρο του κόσμου και ήδη έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το τι θα σημαίνει η επιτυχία του Tesla Bot. Από την σκοπιά της οικονομία τα νέα μοιάζουν θετικά, καθώς ενδεχομένως να συμβάλει στη δραματική μείωση του κόστους και του χρόνου παραγωγής.

«Το Tesla Bot θα έχει «βαθύ αντίκτυπο» στην αμερικανική και στην παγκόσμια οικονομία, αφού στο μέλλον θα μπορούσε να βάλει τέλος στην έλλειψη εργατικών χεριών και να μειώσει το μισθολογικό κόστος», υποστήριξε ο Μασκ.

Πρόσθεσε δε, πως θεωρεί σημαντικό το ρομπότ αυτό να μην είναι «πάρα πολύ ακριβό», χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος για το κόστος του.

Ωστόσο, εκφράζεται έντονα ο φόβος ότι η αυτοματοποίηση που παρέχει το Bot θα έχει κοινωνικό αντίκτυπο και θα σημάνει την πλήρη αχρήστευση των εργατών, αφήνοντας μακροπρόθεσμα πολλούς ανθρώπους στον δρόμο.

Η Τesla έχει βρεθεί στο στόχαστρο τελευταία, καθώς έχει δεχθεί έντονη κριτική για τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Η Εθνική Αρχή Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ διεξάγει επίσημη έρευνα για τις τεχνολογίες που έχει αναπτύξει για τα οχήματά της, τα προγράμματα Autopilot και Full Self Driving. Η έρευνα της Αρχής αφορά σε όλα τα μοντέλα της Tesla από το 2014 ως και το 2021, και ξεκίνησε με αφορμή τα δεκάδες ατυχήματα που κατηγορείται πως προκλήθηκαν λόγω του Autopilot.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη του… ρομποτικού σχεδίου του Έλον Μασκ αναμένεται να έχει πολύ ενδιαφέρον.

Πηγή

H Tesla κατασκευάζει ανθρωποειδές ρομπότ (+video)

Η Tesla ανακοίνωσε το σχέδιο κατασκευής ανθρωποειδούς. Το Tesla Bot θα έχει το κωδικό όνομα: «Optimus».

Το επόμενο βήμα για τον Elon Musk δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από την δημιουργία ενός ανθρωποειδούς ρομπότ.

Η Tesla Motors άλλαξε το όνομά της σε Tesla, το 2017, για να αντικατοπτρίσει τις προθέσεις της εταιρείας να επεκτείνει τους ορίζοντές της πέρα ​​από την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Εκτός από το δικό της δίκτυο σταθμών γρήγορης φόρτισης Supercharger, κατασκευάζει επίσης συστήματα παραγωγής ηλιακής ενέργειας και προϊόντα αποθήκευσης ενέργειας οικιακές ή επαγγελματικές μπαταρίες. Αν ρωτάτε ποιο είναι το επόμενο βήμα της Ο Elon Musk (ιδιοκτήτης και γενικός διευθυντής της εταιρίας) απάντησε πρόσφατα: Το Bot Tesla.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας «Tesla AI», ο Elon Musk ανέβηκε στη σκηνή για να κάνει μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση, υποσχόμενος ότι ένα πρωτότυπο, ρομπότ ανθρωποειδές θα παρουσιαστεί το επόμενο έτος.

Ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα ένα preview (μία πρώτη εικόνα), μαζί με προκαταρκτικές τεχνικές προδιαγραφές, όπως η χρήση της τεχνολογίας Full Self-Driving προσαρμοσμένη στα αυτοκίνητα της εταιρείας (για να έχετε ανθρωποειδές οδηγό).

Το Tesla Bot σχεδιάστηκε για να είναι «φιλικό» και ο στόχος του είναι να «εξαλείψει επικίνδυνες επαναλαμβανόμενες και βαρετές εργασίες». Μπορεί να τρέχει με ταχύτητα 8 χλμ/ώρα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ξεπεράσει τον μέσο άνθρωπο. Αν αναρωτιέστε πόσο μεγάλο θα είναι, το Tesla Bot έχει ύψος 1,72 μέτρα και βάρος 57 κιλά.

Το κινούν κάτι λιγότερο από 40 ηλεκτρομηχανικοί ενεργοποιητές (12 στα χέρια, 12 στα πόδια, 12 στις παλάμες και τα δάχτυλα, δύο στο λαιμό και άλλους δύο στον κορμό. Με τον κωδικό Optimus (κάτι μας/σας θυμίζει), το Tesla Bot, μπορεί να σηκώσει 68 κιλά και θα διαθέτει οθόνη τοποθετημένη στο πρόσωπο που παρέχει σχετικές πληροφορίες.

Τι σκοπό θα εξυπηρετήσει πραγματικά; Ο Elon Musk έδωσε ένα πραγματικό παράδειγμα, λέγοντας ότι το Tesla Bot θα μπορεί να κάνει τις αγορές, ακολουθώντας την εντολή του ιδιοκτήτη του: «Πηγαίνετε στο κατάστημα και πάρτε μου τα παρακάτω είδη παντοπωλείου».

Όπως είπε ο Jim Carrey στο The Cable Guy, «το μέλλον είναι τώρα!»

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria