Ανατροπή για το μπλε υδρογόνο: Είναι πιο «βρώμικο» από το αέριο - OlaDeka

Ανατροπή για το μπλε υδρογόνο: Είναι πιο «βρώμικο» από το αέριο

Ενώ το μπλε υδρογόνο προωθείται από την πετρελαϊκή βιομηχανία ως ένα «καθαρό» καύσιμο, νέα επιστημονική μελέτη υπολογίζει ότι έχει 20% μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων από το φυσικό αέριο.

Ως καθαρή, πράσινη ενέργεια που συμβάλλει στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη προωθείται από την πετρελαϊκή βιομηχανία -και στην Ελλάδα- το μπλε υδρογόνο, που παράγεται με τη χρήση φυσικού αερίου. Όμως, νέα επιστημονική έρευνα από ερευνητές των αμερικανικών πανεπιστημίων Κορνέλ και Στάνφορντ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μπλε υδρογόνο μπορεί να βλάψει το κλίμα περισσότερο από την καύση ορυκτών καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο.

Το αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγής μπλε υδρογόνου είναι περισσότερο από 20% μεγαλύτερο από τη χρήση είτε φυσικού αερίου, είτε άνθρακα για απευθείας παραγωγή θερμικής ενέργειας, ή περίπου 60% μεγαλύτερο από το αποτύπωμα που αφήνει η χρήση πετρελαίου ντίζελ, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 12 Αυγούστου στο Energy Science & Engineering.

«Το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη προέρχεται από το φυσικό αέριο, με χρήση ατμού και πίεσης για τη μετατροπή του μεθανίου από φυσικό αέριο σε ένα λεγόμενο “γκρίζο” υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χόγουορθ, καθηγητής στην έδρα Ντέιβιντ Άτκινσον για την Οικολογία και Περιβαλλοντική Βιολογία στο Κολέγιο Γεωργίας και Επιστημών της Ζωής. Ο Χόγουορθ, μαζί με τον Μαρκ Ζ. Τζέικομπσον, καθηγητή Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Στάνφορντ είναι οι συγγραφείς της μελέτης με τίτλο: «Πόσο πράσινο είναι το μπλε υδρογόνο»;

Η παραγωγή μπλε υδρογόνου ξεκινά με τη μετατροπή του μεθανίου σε υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα με χρήση θερμότητας, ατμού και πίεσης για να δημιουργηθεί το γκρίζο υδρογόνο, ενώ στη συνέχεια γίνεται συγκέντρωση μέρους του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων. Μόλις απομονωθεί το υποπροϊόν διοξείδιο του άνθρακα και οι άλλες ακαθαρσίες, γίνεται μπλε υδρογόνο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Όμως, η διαδικασία για την παραγωγή μπλε υδρογόνου απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας, σύμφωνα με τους ερευνητές, η οποία γενικά παρέχεται με την καύση περισσότερου φυσικού αερίου. «Στο παρελθόν, δεν καταβλήθηκε καμία προσπάθεια για τη σύλληψη του υποπροϊόντος διοξειδίου του άνθρακα του γκρίζου υδρογόνου, και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν τεράστιες», δήλωσε ο Χάουαρθ. «Τώρα η βιομηχανία προωθεί το μπλε υδρογόνο ως λύση, μια προσέγγιση που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το μεθάνιο από το φυσικό αέριο, ενώ προσπαθεί να συλλάβει το υποπροϊόν διοξείδίου του άνθρακα. Δυστυχώς, οι εκπομπές παραμένουν πολύ μεγάλες».

Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, όπως δήλωσε ο Χάουαρθ. Είναι περισσότερο από 100 φορές ισχυρότερο ως ατμοσφαιρικός παράγοντας θέρμανσης από το διοξείδιο του άνθρακα όταν εκπέμπεται για πρώτη φορά. Η έκθεση από τη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που δημοσιεύθηκε στις 9 Αυγούστου δείχνει ότι αθροιστικά μέχρι σήμερα τον περασμένο αιώνα, το μεθάνιο έχει συμβάλει περίπου κατά τα δύο τρίτα τόσο στην υπερθέρμανση του πλανήτη όσο και στο διοξείδιο του άνθρακα, είπε ο ίδιος.

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο το εκλυόμενο διοξείδιο του άνθρακα όσο και τις μεγάλες εκπομπές άκαυστων ποσοτήτων μεθανίου που είναι εγγενείς στη χρήση φυσικού αερίου, το αποτύπωμα άνθρακα για τη δημιουργία μπλε υδρογόνου είναι περισσότερο από 20% μεγαλύτερο από την καύση είτε φυσικού αερίου είτε άνθρακα απευθείας για θερμότητα, ή περίπου 60% μεγαλύτερο από τη χρήση πετρελαίου ντίζελ για θερμότητα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Οι εκπομπές μπλε υδρογόνου είναι λιγότερες από ό,τι για το γκρίζο υδρογόνο, αλλά όχι πολύ, τονίζουν οι επιστήμονες. Η διαφορά είναι μόνο 9% έως 12%.

«Το μπλε υδρογόνο δεν είναι σχεδόν απαλλαγμένο από εκπομπές», έγραψαν οι ερευνητές. «Το μπλε υδρογόνο ως στρατηγική (σ.σ.: κατά της κλιματικής αλλαγής) λειτουργεί μόνο στο βαθμό που είναι δυνατή η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα μακροπρόθεσμα χωρίς διαρροή πίσω στην ατμόσφαιρα».

Ένα οικολογικά φιλικό «πράσινο» υδρογόνο υπάρχει, αλλά παραμένει ένας μικρός τομέας και δεν έχει αξιοποιηθεί εμπορικά. Το πράσινο υδρογόνο παράγεται από ηλεκτρόλυση του νερού, με καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή ηλιακή, αιολική ή υδροηλεκτρική ενέργεια, ώστε να διασπάται το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Στις 10 Αυγούστου, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε νόμο για επενδύσεις και θέσεις εργασίας υποδομών ύψους 1 τρισ. δολαρίων, ο οποίος περιλαμβάνει αρκετά δισ. δολάρια για την ανάπτυξη και την κρατική ενίσχυση της τεχνολογίας υδρογόνου και της βιομηχανίας της.

«Οι πολιτικές δυνάμεις ενδέχεται να μην έχουν προλάβει ακόμα την επιστήμη», δήλωσε ο Χάουαρθ. «Ακόμα και οι προοδευτικοί πολιτικοί ενδέχεται να μην καταλαβαίνουν τι ψηφίζουν. Το μπλε υδρογόνο ακούγεται καλό, ακούγεται μοντέρνο και ακούγεται σαν ένα μονοπάτι προς το ενεργειακό μας μέλλον. Δεν είναι. Το καλύτερο υδρογόνο, το πράσινο υδρογόνο που προέρχεται από την ηλεκτρόλυση –εάν χρησιμοποιηθεί με σύνεση και αποτελεσματικότητα– μπορεί να είναι αυτός ο δρόμος προς ένα βιώσιμο μέλλον. Το μπλε υδρογόνο είναι εντελώς διαφορετικό», τόνισε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria