Αναζητούν το λάθος στο Λευκό Οίκο αλλά δεν το βρίσκουν: Το απόλυτο χάος σε Ουάσιγκτον και Καμπούλ… - OlaDeka

Αναζητούν το λάθος στο Λευκό Οίκο αλλά δεν το βρίσκουν: Το απόλυτο χάος σε Ουάσιγκτον και Καμπούλ…

Ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Συνεχίζει να βρίσκεται σε καθολική άρνηση το σύστημα του Λευκού Οίκου και των αμερικανικών υπουργείων και υπηρεσιών που ασχολούνται με την απόλυτη κατάρρευση του Αφγανιστάν.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, που πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες, με πρώτο θέμα συζήτησης την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Αναζητούν προφανώς τι πήγε λάθος…

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, μετά τη συνεδρίαση, δεν είναι διαφωτιστική. Είναι ένα αυτο-“λιβάνισμα”… Αναφέρει:

Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος συναντήθηκαν με την ομάδα Εθνικής Ασφάλειας για να συζητήσουν τις ενημερώσεις από τις υπηρεσίες ασφαλείας, διπλωματίας και πληροφοριών στο Αφγανιστάν.

Συζήτησαν για την κατάσταση των επιχειρήσεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai (HKIA), το οποίο εξακολουθεί να είναι ασφαλές και λειτουργικό ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του υπουργείου Άμυνας (DOD), για τις προσπάθειές μας να εκκενώσουμε τους Αμερικανούς πολίτες, το προσωπικό της Πρεσβείας, τους αιτούντες SIV και τις οικογένειές τους και για τους ευάλωτους Αφγανούς όσο το δυνατόν γρηγορότερα · και ότι κάθε μέρα που επιχειρούμε τα στρατεύματα μας στο έδαφος κινδυνεύουν.

Η ομάδα Εθνικής Ασφάλειας ενημέρωσε τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο ότι το υπουργείο Άμυνας έχει εκκενώσει 7.000 άτομα από τις 14 Αυγούστου και 12.000 άτομα από τα τέλη Ιουλίου. Ο Πρόεδρος, η Αντιπρόεδρος και η ομάδα τους συζήτησαν επίσης την εστίασή τους στην παρακολούθηση τυχόν τρομοκρατικών απειλών στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν, τον υπουργό Άμυνας Όστιν, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Μίλι, τον διευθυντή Haines, τον διευθυντή Burns, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Sullivan, τον πρέσβη Wilson, τον στρατηγό McKenzie, τον ναύαρχο Vasely, τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, την σύμβουλο εσωτερικής ασφάλειας Sherwood-Randall, και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Ευλαμπία Ρέβη.

Σημείωσε σχετικά:

Η λέξη χάος δεν μπορεί να περιγράψει την κατάσταση στην Ουάσιγκτον και στην Καμπούλ.

Και δεν είναι το μόνο πρόβλημα ότι υποστηρίζουν μία λάθος απόφαση που οδήγησε στην παράδοση του Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν. Δεν είχαν ούτε σχέδιο, όπως αποδείχθηκε, για την εκκένωση των Αμερικανών πολιτών και των Αφγανών συνεργατών τους.

Ήδη ο πρόεδρος Μπάιντεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν, και πέραν της 31ης Αυγούστου- στο αεροδρόμιο της Καμπούλ οι Αμερικανοί στρατιώτες, κάτι που δείχνει την έλλειψη στρατηγικής.

Αλλά έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση ότι η απόφαση για διάσωση των υπηκόων τους, που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο αεροδρόμιο, αφέθηκε στους ίδιους. Οι οποίοι βεβαίως κινδυνεύουν να συλληφθούν από τους Ταλιμπάν εάν επιχειρήσουν να κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

  • Επίσης, προέκυψε και ένα άλλο πρόβλημα. Ότι κάποιοι Αφγανοί πολέμαρχοι, αλλά και στρατιωτικοί σήκωσαν το λάβαρο της αντίστασης εναντίον των Ταλιμπάν, αλλά δεν δέχθηκαν, μέχρι της στιγμής, βοήθεια από τους δυτικούς συμμάχους. Όπως έχει ήδη μεταδοθεί, οι δυνάμεις αυτές είναι σαφώς πιο ισχυρές σε αριθμό από αυτές του Ταλιμπάν.

Όλο αυτό το αλαλούμ προκαλεί δικαιολογημένο θυμό. Σήμερα τα βέλη στρέφονται περισσότερο στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος συμβουλεύει τον Πρόεδρο Μπάιντεν και η εργασία του αφορά και τον τομέα της πρόβλεψης άσχημων καταστάσεων και προβλημάτων. Και στο θέμα αυτό απέτυχε οικτρά.

Ο στρατηγικός αναλυτής Κρις Κοφίνης, που πρόσκειται στο Δημοκρατικό Κόμμα, αναφερόμενος στον τρόπο δράσης του κ. Σάλιβαν, είπε στην ιστοσελίδα The Hill, ότι «αυτό (που έγινε) ήταν μια απόλυτη αποτυχία. Οι άνθρωποι πρέπει να λογοδοτήσουν. Δεν υπάρχει τρόπος να το γυρίσουμε. Δεν έχει να κάνει με το αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε. Αυτό αφορά τον τρόπο που φύγαμε. Και δεν φεύγεις με τον τρόπο αυτό”, σημείωσε ο κ. Κοφίνης.

Και δεν είναι ο μόνος. Η κριτική είναι σκληρή και εντοπίζεται περισσότερο στην συμπεριφορά απέναντι στον γυναικείο πληθυσμό του Αφγανιστάν. Οι γυναίκες έμειναν ανυπεράσπιστες και η Αμερική δεν δείχνει να έχει στρατηγική ούτε για το θέμα αυτό. Ο κ. Μπάιντεν μίλησε για οικονομική και διπλωματική πίεση, όχι στρατιωτική. Ποιος λογικός άνθρωπος πιστεύει ότι θα ιδρώσει το αυτί των Ταλιμπάν;

Ο Αμερικανός πρόεδρος έμπλεξε λίγο τα πράγματα στη συνέντευξη του με τον Τζόρτζ Στεφανόπουλο. Δεν θυμόταν αν ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του ζήτησε να παραμείνουν διόμιση χιλιάδες στρατιώτες, αλλά παραδέχθηκε ότι οι σύμβουλοι του είχαν διχαστεί για το συγκεκριμένο θέμα.

Γενικά ομιλώντας για το θέμα της συνέντευξης του κ. Μπάιντεν, αν ο στόχος ήταν να κερδίσει τις εντυπώσεις, δεν το πέτυχε. Αντίθετα θα έλεγα.

Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι φρικτές και δεν τιμούν την Αμερική, που ισχυρίζεται ότι προστατεύει τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ανταπόκριση του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria