Άντε να δούμε πότε θα τον ψάξει ένας τοπικός «άρχοντας» - Ο Καστοριανός Τζορτζ Γιανκόπουλος της REGENERON γράφει ιστορία... - OlaDeka

Άντε να δούμε πότε θα τον ψάξει ένας τοπικός «άρχοντας» – Ο Καστοριανός Τζορτζ Γιανκόπουλος της REGENERON γράφει ιστορία…

ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ – ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ

Ακόμη ένα δημοσίευμα για τον σπουδαίο ομογενή Τζορτζ Γιανκόπουλο μας κάνει να απορούμε αν οι τοπικοί «άρχοντες» το κάνουν επίτηδες, από άγνοια ή από ασχετοσύνη και τεμπελιά. Ο μεγάλος επιστήμονας γράφει όντως ιστορία σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται (δείτε στο oladeka.com ΕΔΩ σειρά δημοσιευμάτων) και τα δικά μας «ταλέντα» αρκούνται αυτάρεσκα σε θανατηφόρα βαρετές φωτογραφίες δελτίων τύπου με κάθε αδιάφορο επισκέπτη στα σαλόνια και τα γραφεία τους. Μα δεν έχει σκεφτεί κανείς ότι ανοίγεται ένα τεράστιο φάσμα δράσεων και ενεργειών που απαιτείται να αναληφθούν από τους εν λόγω κυρίους και κυρίες απέναντι στον Τζορτζ Γιανκόπουλο; Μα, δεν έχει σκεφτεί κανείς ότι αξίζει να τιμήσουμε αυτόν τον άνθρωπο που κατάγεται από την περιοχή μας και πρόκειται για έναν από τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες στον κόσμο που μαζί με την ομάδα του έχουν ανακαλύψει και αναπτύξει κορυφαία φάρμακα, μεταξύ αυτών και το φάρμακο για τον Έμπολα; Αναρωτιόμαστε εδώ και πολύ καιρό. Άντε να δούμε πόσο ακόμη….

Διαβάστε ακόμη ένα δημοσίευμα για τον Τζορτζ Γιανκόπουλο και τον κοζανίτη συνεργάτη του Χρήστο Κυρατσού στους οποίους αναφέρεται η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με τίτλο “Κορονοϊός: Οι Βορειοελλαδίτες της Regeneron που… γράφουν ιστορία“:

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος με ρίζες από την Καστοριά και ο κοζανίτης Χρήστος Κυρατσούς ηγετικά ερευνητικά στελέχη της εταιρίας Regeneron, ανέπτυξαν σε συνεργασία με τη Roche, τη νέα θεραπεία.

Η αναγγελία μιας νέας θεραπείας για την καταπολέμηση του covid-19 σήμανε και τις ελπίδες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας προχώρησε στην έγκριση ενός κοκτέιλ αντισωμάτων που ανέπτυξαν η Regeneron και η Roche για την πρόληψη και θεραπεία του κορονοϊού. Ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων και προϊόντων υγείας (MHRA) ανέφερε πως δεδομένα από κλινική δοκιμή δείχνουν πως το φάρμακο Ronapreve μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί η μόλυνση, βοηθά να αντιμετωπιστούν συμπτώματα σοβαρής μόλυνσης COVID-19 και μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας. Το Ronapreve, γνωστό ως REGEN-COV στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσδένεται στενά στον κορονοϊό στο εσωτερικό τοίχωμα του αναπνευστικού συστήματος και τον εμποδίζει να αποκτήσει πρόσβαση στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με τη MHRA. Το Ronapreve ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που λέγονται μονοκλωνικά αντισώματα και τα οποία μιμούνται τα φυσικά αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του εμβολιασμού αλλά ως ξεχωριστή θεραπεία.

Στο τιμόνι της Regeneron εδώ και χρόνια βρίσκονται και δυο Βορειοελλαδίτες που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη κι άλλων εμβολιών και θεραπευτικών σχημάτων για διάφορους ιούς και έχουν κατακτήσει την αναγνώριση από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ο ένας είναι ο πρόεδρος της εταιρίας Τζόρτζ Γιανκόπουλος με ρίζες από την Καστοριά και ο δεύτερος ο Κοζανίτης ερευνητής και αντιπρόεδρος της εταιρίας Χρήστος Κυρατσούς. Μάλιστα και οι δύο ήταν μέλη της ομάδας, μαζί με τον Αλπ. Μπουρλά κι άλλους παγκόσμια καταξιωμένους επιστήμονες, που συμβουλευόταν ο πρωθυπουργός όταν ξέσπασε η πανδημία.

giankopoylos.jpg

Με καταγωγή από την Καστοριά

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος, είναι επικεφαλής επιστήμονας, Πρόεδρος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην εταιρεία Regeneron Laboratories. Ο κ. Γιανκόπουλος υπήρξε ο 11ος επιστήμονας με τις περισσότερες ετεροαναφορές τη δεκαετία του ΄90 (και παραμένει ακόμα και σήμερα στη λίστα με τους κορυφαίους), ενώ το 2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Μαζί με κορυφαία στελέχη της ομάδας του, έχουν ανακαλύψει και αναπτύξει σπουδαία φάρμακα στη βιομηχανία του φαρμάκου όπως τα Arcalyst, EYLEA, ZALTRAP. Αλλά και στον επιχειρηματικό τομέα διέπρεψε ο δρ. Γιανκόπουλος αφού έγινε ο πρώτος επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης (R n’ D) στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας που γίνεται δισεκατομμυριούχος!

Ο Τζόρτζ Γιανκόπουλος γεννήθηκε το 1959. Ο παππούς του, Γιώργος Δάνης Γιανκόπουλος, γεννήθηκε στην Καστοριά αλλά αργότερα βρέθηκε στην Αυστρία, απ΄ όπου πήρε πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ενώ η οικογένεια της μητέρας του ασχολούνταν επαγγελματικά με τις γούνες. Ο πατέρας του μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου και γεννήθηκε και μεγάλωσε ο κ. Γιανκόπουλος. Αποφοίτησε με άριστα τόσο από τη Σχολή Επιστημών του Μπρονξ, όσο και από το Πανεπιστήμιο Columbia, και στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό του στον τομέα της βιοϊατρικής.

kiratsous.jpg

O Κοζανίτης Χρήστος Κυρατσούς

Από την Κοζάνη είναι ο Χρήστος Κυρατσούς, αντιπρόεδρος της εταιρίας Renegeron στην οποία πρόεδρος είναι ο Τζ. Γιανκόπουλος. Το περιοδικό Business Insider συμπεριέλαβε τον κ. Κυρατσού στους 30 ανθρώπους παγκοσμίως που αναμένεται να μεταμορφώσουν το μέλλον των υπηρεσιών υγείας. Το στοιχείο αυτό όπως και το γεγονός πως είναι ένα από τα Ελληνόπουλα που αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στην Ελλάδα, έκαναν το μεγάλο βήμα στο εξωτερικό και κατάφεραν να διαπρέψουν, ήταν που έκαναν τον πρωθυπουργό να τον συμπεριλάβει στην ομάδα του. Ο Χρήστος Κυρατσούς σπούδασε στο Φαρμακευτικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2004, έκανε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Ο Χρήστος Κυρατσούς τιμήθηκε, το 2009, για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του με το βραβείο του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Columbia (2009 Dean’s Award for Excellence in Research) και, το 2011 ξεκίνησε να εργάζεται στην αμερικανική Regeneron.

Αν και μόνο 41 χρονών η φήμη του στους επιστημονικούς κύκλους είναι τόσο μεγάλη ώστε τέθηκε επικεφαλής της έρευνας για την ανάπτυξη του εμβολίου. Δεν είναι όπως η πρώτη φορά που το όνομά του ακούγεται στους επιστημονικούς κύκλους. Το 2015, σε ηλικία μόλις 34 χρονών συμμετείχε στις έρευνες για την ανάπτυξη φαρμάκου κατά του Εμπολα και η συμβολή του στην ανάπτυξη της θεραπείας ήταν καθοριστική σώζοντας χιλιάδες ανθρώπους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria