Το λαχανικό που ρυθμίζει την πίεση και προστατεύει την όραση - OlaDeka

Το λαχανικό που ρυθμίζει την πίεση και προστατεύει την όραση

Είναι ταπεινά λαχανικά και συχνά σχολιάζονται υποτιμητικά μαζί με τη… ρήγανη! Η αλήθεια όμως είναι ότι η θρεπτική τους αξία είναι μεγάλη και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται

Το κολοκυθάκι είναι ένα παρεξηγημένο, αλλά ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό. Ένα μέτριο κολοκυθάκι (200 γρ.) είναι «γεμάτο» νερό – περιεκτικότητα πάνω από 95% – και έχει ελάχιστες θερμίδες, μόλις 34. Αποδίδει 6 γρ. υδατανθράκων, 2,5 γρ. πρωτεΐνης και  2 γρ. φυτικών ινών. Παρέχει ασβέστιο (32mg),  μαγνήσιο (36mg), φώσφορο (76 mg) και αρκετό κάλιο (522mg).

Η περιεκτικότητά του σε κάλιο το καθιστά ιδανική επιλογή για μια πλούσια σε κάλιο διατροφή που συνιστάται για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Όσο για τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες εκ των οποίων ελάχιστα ανήκουν στην κατηγορία των σακχάρων (5γρ) το καθιστούν ιδανική επιλογή για τους διαβητικούς.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το ταπεινό κολοκυθάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C ( 35.8mg), αποτελεί πηγή του αντιοξειδωτικού  β-καροτένιου (20 mcg RAE)και άλλων ωφέλιμων βιταμινών όπως η λουτεΐνη και  ζεαξανθίνη (4250μg). Να σημειωθεί ότι αυτά τα καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία των οφθαλμών.

Το κολοκυθάκι παραμένει παραγνωρισμένο και σε ό,τι αφορά τις μελέτες που αφορούν τα οφέλη της κατανάλωσής του στην υγεία. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει από το να εστιάσουμε στα ήδη γνωστά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει τα οποία προαναφέρθηκαν, χωρίς σε καμία περίπτωση να ολοκληρώνουν την παρουσίαση της διατροφικής αξίας αυτού του κατεξοχήν καλοκαιρινού λαχανικού που νοστιμίζει τα πιάτα μας.

Tip Τρώγεται και ωμό π.χ. τριμμένο στον τρίφτη και μέσα σε σαλάτες!

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria