Υπ. Υγείας: Σύσταση για self test σε όσους επιστρέφουν από νησιά - Διαφορετικό το 4ο κύμα - OlaDeka

Υπ. Υγείας: Σύσταση για self test σε όσους επιστρέφουν από νησιά – Διαφορετικό το 4ο κύμα

Τα μέτρα που θα διέπουν τα ταξίδια των πολιτών από τώρα και στο εξής αποσαφήνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, από το υπουργείο Υγείας, κάνοντας «ισχυρή σύσταση για διενέργεια self-test» για τις χερσαίες μετακινήσεις και υπάρχει σύσταση για διενέργεια self-test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών, δεδομένου ότι όλοι οι επιβάτες θα φέρουν ή πιστοποιητικά εμβολιασμού/νόσησης ή πρόσφατα αρνητικά αποτελέσματα test. Εμβόλια και test τα «όπλα» για να ανακοπεί το 4ο κύμα της πανδημίας και της Δέλτα.

Για κορύφωση των κρουσμάτων έκανε λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπ. Υγείας, αλλά και για αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, κυρίως λόγω της νέας έξαρσης στους νέους ανθρώπους με πολλές περιφερειακές ενότητες στο επίκεντρο της διασποράς. 

Η χαλάρωση των μέτρων, ο εφησυχασμός, η διάθεση των διακοπών, αλλά και η διασπορά δέλτα σε κάποιες περιοχές οδήγησε σ εαυτή την υποτροπή στα κρούσματα. Οι νέοι ως κατά κύριο λόγο ανεμβολίαστοι είναι η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων, καθώς το 75% είναι κάτω 34 ετών, ενώ στην επόμενη ηλικιακή ομάδα 35% με 55% υπάρχει μικρή αύξηση, και ευχάριστη είναι η σταθεροποίηση στους άνω των 65 ετών.

Στην αύξηση των αριθμών των κρουσμάτων, προσέθεσε, συνέβαλλε και η αύξηση των τεστ την τελευταία εβδομάδα.

Από τα 9000 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, πάνω από 4000 εντοπίστηκαν στην Αττική. Όμως, εξαιτίας της προόδου των εμβολιασμών δεν είχαμε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων.
Ο 1 στους 3 μολυνθέντες είναι 25 ως 55 ετών, ενώ διπλασιάστηκε το ποσοστό κάτω 24 ετών στα νοσοκομεία.

Η Κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως το 4ο κύμα της πανδημίας θα είναι διαφορετικό, χωρίς την έκρηξη στις νοσηλείες λόγω των εμβολιασμών, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως ο Νότιος τομέας Αθηνών, άνω του 60% και 70% αφορά σε νέους, που είναι ανεμβολίαστοι.

Όσον αφορά την χρήση της μάσκας, και στην πρωτολογία της αλλά και σε απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφων, η κ. Παπαευαγγέλου, έκανε σαφές πως δεν ειπώθηκε ποτέ να σταματήσει η χρήση της μάσκας, και πως είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και σε όσου εξωτερικούς υπάρχει συνωστισμός.

Με την σειρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε πως παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι διαγνώσεις κατά 2,5 φορές, υπάρχει μεγάλη αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ με μια μείωση της τάξης του 21% αλλά και με μια μεγάλη μείωση στους θανάτους. Αυτό, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, είναι αποτέλεσμα της εμβολιαστικής εκστρατείας, που δείχνει πόσο απαραίτητη είναι η συνέχιση του και η ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση των πολιτών για να εμβολιαστούν. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες – Οι αποσαφηνίσεις του Νίκου Χαρδαλιά

Ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως είναι σαφές πως ένα μεγάλο ποσοστό των νέων κρουσμάτων και της έξαρσης τους, σχετίζεται με την βραδινή διασκέδαση, γι’ αυτό και ανακοινώθηκαν τα μέτρα που αφορούν τα καταστήματα της εστίασης. Υπογράμμισε πως γίνονται διαβουλεύσεις για νέες αποφάσεις οι οποίες όμως θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας Covid-19.

      Συγκεκριμένα ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, επικαιροποιείται ως εξής:

      – Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

      – Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).

      – Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

      – Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

      – Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

      – Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Ωστόσο, ο Ν. Χαρδαλιάς μίλησε για «ισχυρή σύσταση για διενέργεια self-test» για τις χερσαίες μετακινήσεις ενώ επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.

Για τους ενήλικες απαιτούνται:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid-test τις τελευταίες 48 ώρες.
Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self-test.
Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self-test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού και να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid-test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω έγγραφα θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self-test», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά μόνο νησιά) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria