Τελιγιορίδου: "Αδιαφορεί η κυβέρνηση της ΝΔ για τους φασολοπαραγωγούς. Καμία απάντηση τα τελευταία δύο χρόνια στις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου" - OlaDeka

Τελιγιορίδου: “Αδιαφορεί η κυβέρνηση της ΝΔ για τους φασολοπαραγωγούς. Καμία απάντηση τα τελευταία δύο χρόνια στις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου”

Σας ενημερώνουμε για τις κοινοβουλευτικές ενέργειες της Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς Ολυμπίας Τελιγιορίδου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φασολοπαραγωγοί της ΠΕ Καστοριάς:

• Για τις αποζημιώσεις του καύσωνα του καλοκαιριού του 2019 και την ένταξη των καλλιεργειών στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, έχει κατατεθεί η από 13/5/2020 ερώτηση με αρ. πρωτ. 6541/13-5-2020, η οποία επισυνάπτεται. (Η ερώτηση δεν έχει απαντηθεί από το Υπουργείο).

• Στην ομιλία της στη συζήτηση του σ/ν του ΥΠΑΑΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα στην Ολομέλεια της Βουλής στις 3-6-2020, η κυρία Τελιγιορίδου ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την ένταξη των φασολοπαραγωγών Καστοριάς στον μηχανισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Επισυνάπτεται το σχετικό βίντεο. (Ο Υπουργός δεν απάντησε).

• Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου στις 28-7-2020, η κυρία Τελιγιορίδου έθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το ζήτημα της ένταξης στα ΠΣΕΑ των φασολιών, των φακών και των ρεβιθιών Καστοριάς. Επισυνάπτεται το σχετικό βίντεο.  (Ο Υπουργός δεν απάντησε).

• Για τον καύσωνα του Ιουνίου του 2021 και για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς, κατέθεσε στις 9/7/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό, με αρ. πρωτ. 7889/9-7-2021, η οποία και επισυνάπτεται. 

• Επιπλέον η κυρία Τελιγιορίδου έχει θέσει και προφορικά σε αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το θέμα των αποζημιώσεων των φασολιών από καταστροφές λόγω κλιματικών συνθηκών.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδιαφορεί.  

 Γραφείο Τύπου 

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ

Βουλευτής Π.Ε. Καστοριάς – ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΠΣ

Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Καστοριά, 15/7/2021

Δελτίο Τύπου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Βουλή των Ελλήνων
Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Αριθ.Πρωτ. Ερωτήσεων….6541………………… Ημερομ. Καταθέσεως…15-5-2020………………

Αθήνα, 13 Μαΐου 2020

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ένταξη στο μηχανισμό Κ.Ο.Ε. των φασολοπαραγωγών Καστοριάς»

Από τις 23/12/2019 έγινε γνωστό σε εσάς από το σύνολο των αγροτικών συλλόγων της Π.Ε. Καστοριάς, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φασολοπαραγωγοί Καστοριάς καθώς στο κρίσιμο χρονικό διάστημα Ιουλίου- Αυγούστου 2019 λόγω υψηλών θερμοκρασιών, από 33οC έως 39οC επί 9 συνεχόμενες ημέρες, καταστράφηκαν όλα τα άνθη που προορίζονταν για καρπόδεση αλλά και όλα τα μικρά σε μέγεθος και ηλικία φασόλια. Αυτό είχε ως συνέπεια την ελαχιστοποίηση της παραγωγής και την οικονομική καταστροφή των καλλιεργητών του νομού μας.

Με δεδομένο πως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, προβλέπει για δυνατότητα αποζημίωσης συνθήκες καύσωνα πάνω από 40°C, αλλά είναι διαπιστωμένο, στην πράξη, ότι θερμοκρασίες πάνω από 32 °C για συνεχόμενες ημέρες επιδρoύν καταστροφικά στην καλλιέργεια, είναι αναγκαία η ενίσχυση των φασολοπαραγωγών.

Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και πέρσι, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε το δίκαιο αίτημα των φασολοπαραγωγών με ενίσχυση μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ύψους 2,5 εκ. ευρώ.

Επειδή, οι φασολοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την καταστροφή της παραγωγής τους

Επειδή, γνωρίζετε το θέμα εδώ και 5 μήνες και δεν δείξατε κανένα ενδιαφέρον

Επειδή, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες με την πανδημία έχετε την υποχρέωση ως αρμόδιος υπουργός να στηρίξετε την προσπάθεια των παραγωγών προκειμένου να σταθούν όρθιοι την επόμενη μέρα

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σκοπεύει, έστω και μετά από τόσους μήνες, να ασχοληθεί με το αίτημα των φασολοπαραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς;
  2. Έχει την πρόθεση να δρομολογήσει την ένταξη της καλλιέργειας των φασολιών της Καστοριάς, στο μηχανισμό των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ), προκειμένου να δηλωθούν οι πληγείσες εκτάσεις με τα φασόλια και να ακολουθηθεί η διαδικασία εκτιμήσεων και αποζημιώσεων από τον οργανισμό; Η ερωτώσα Βουλευτής Τελιγιορίδου Ολυμπία


Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2021

Θέμα:

«Αναγκαία άμεση αποζημίωση για την τεράστια καταστροφή στους φασολοπαραγωγούς Καστοριάς από τον καύσωνα»

Οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών λόγω της κλιματικής αλλαγής, στο σύνολό τους, αποτελούν απειλή για τον πρωτογενή τομέα. Οι αγρότες βρίσκονται στο έλεός τους, αδυνατώντας να περιορίσουν την έκταση και τις ζημιές που αφήνουν πίσω τους. Στις ήδη δύσκολες χρονιές που προηγήθηκαν για την καλλιέργεια των φασολιών, έρχονται να προστεθούν οι παρατεταμένες αυξημένες θερμοκρασίες, που επικράτησαν στην Π.Ε. Καστοριάς τον Ιούνιο του 2021.

Σε μια ορεινή Περιφερειακή Ενότητα, όπως αυτή της Καστοριάς, το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου επικράτησαν θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 39.4 °C. Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα διαδέχονται υψηλές θερμοκρασίες, που διατηρήθηκαν για μέρες, με αποτέλεσμα να έχουν άμεσο αντίκτυπο σε καλλιέργειες, όπως αυτές των φασολιών, οδηγώντας σε ολοκληρωτική πτώση των ανθέων και μηδενική καρπόδεση.

Η παραγωγή φασολιών πλήττεται με ανυπολόγιστο κόστος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου ασχολείται με την παραγωγή φασολιών στην περιοχή, αντιλαμβάνεται κανείς τις άμεσες επιπτώσεις που γεννούνται, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις στον αέρα.

Το απολύτως δίκαιο αίτημα των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών για άμεση εκτίμηση των ζημιών και έγκαιρη πληρωμή των αποζημιώσεων, καθίσταται κάτι παραπάνω από επιτακτικό. Μπορεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της φυτικής παραγωγής να προβλέπει δυνατότητα αποζημίωσης για καύσωνα σε θερμοκρασία του αέρα σε τιμή ίση ή μεγαλύτερη των 40°C, την πράξη όμως έχει διαπιστωθεί ότι για την επιτυχία της άνθησης και της καρποφορίας το φασόλι χρειάζεται θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 32°C. Παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες άνω των 32°C επιδρούν καταστροφικά στην καλλιέργεια.

Επειδή, σύμφωνα με τους φασολοπαραγωγούς, η ζημιά είναι ανυπολόγιστη,
Επειδή, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το είδος της καλλιέργειας και οι κλιματικές συνθήκες

αυτής, ως προς την αξιολόγηση της αποζημίωσης,

Επειδή, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ οφείλει να εναρμονιστεί με τις κλιματικές αλλαγές και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του πρωτογενή τομέα,

Επειδή, οι φασολοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την καταστροφή της παραγωγής τους και είναι αντιμέτωποι με την απώλεια του αγροτικού τους εισοδήματος,

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αποζημιώσει και να στηρίξει τους φασολοπαραγωγούς της περιοχής μας;

2. Έχουν γίνει ενέργειες για την άμεση καταγραφή των ζημιών του φυτικού κεφαλαίου των φασολοπαραγωγών της Π.Ε. Καστοριάς;

3. Έχει προβεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ. σε ενέργειες ώστε να επέλθουν οι απαραίτητες αλλαγές στον Κανονισμό Ενισχύσεων και Αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, προσαρμοσμένες πλέον στις νέες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν, και ποιες είναι αυτές;

Η ερωτώσα Βουλευτής Τελιγιορίδου Ολυμπία

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria