Πώς θα ανοίξει ο δρόμος για πράσινο ρεύμα στη βιομηχανία - OlaDeka

Πώς θα ανοίξει ο δρόμος για πράσινο ρεύμα στη βιομηχανία

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το δρόμο για να προμηθεύονται βιομηχανίες πράσινο ρεύμα σε χαμηλές τιμές ανοίγει η κυβέρνηση, η οποία προωθεί τη δημιουργία μιας οργανωμένης πλατφόρμας συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας, που θα καθιστά εφικτή τη σύναψη διμερών συμβάσεων (PPAs) μεταξύ ενεργοβόρων καταναλωτών και πράσινων παραγωγών.

Η δημιουργία της πλατφόρμας προβλέπέται στο περίφημο σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού (market reform plan) το οποίο θα κατατεθεί από την κυβέρνηση στην Κομισιόν.

Τα πράσινα PPAs όταν θα αφορούν ενεργοβόρες βιομηχανίες θα ενισχύονται με κρατικές εγγυήσεις μέσω του ταμείου εγγυήσεων που θα δημιουργηθεί ενώ παράλληλα ετοιμάζεται πακέτο επιδότησης των συμβάσεων από πόρους όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πράσινο Ταμείο αλλά και ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ.

Μέσα από τη σύναψη διμερών συμβάσεων (PPAs) οι νέοι παραγωγοί θα μπορούν να έχουν εξασφαλισμένη την πώληση της ενέργειάς τους με σταθερή τιμή για 20 έτη και κατά συνέπεια να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες για την υλοποίηση των έργων τους.

Δηλαδή μέσα από τα πράσινα PPAs όχι μόνο η βιομηχανία θα αποκτά πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια με ανταγωνιστικό κόστος, αλλά επιπλέον οι επενδυτές των ΑΠΕ θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν νέες επενδύσεις ΑΠΕ.

Το σχέδιο για τα πράσινα PPAs της βιομηχανίας αναμένεται να υποβληθεί το επόμενο διάστημα προς έγκριση από τις Βρυξέλλες καθώς εμπίπτει στις κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με το market reform plan η στήριξη του δημοσίου στοχεύει στην άρση των εμποδίων και στον ρόλο του market maker για την επίτευξη μιας κρίσιμης μάζας συμβάσεων που θα επιτρέψουν στην αγορά να συνεχίσει χωρίς την ανάγκη στήριξης.

Η παρέμβαση του δημοσίου θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας οργανωμένης πλατφόρμας συναλλαγών για πράσινες διμερείς συμβάσεις ενώ η οργανωμένη αγορά των πράσινων PPAs δε θα είναι υποχρεωτική. Η εγγύηση θα στοχεύει πρωτίστως στην κάλυψη των απαιτήσεων μακροπρόθεσμης ροής εσόδων από τραπεζική χρηματοδότηση.

Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει από το διαχειριστή της αγοράς και θα υπάρχουν συγκεκριμένες δημοπρασίες για βιομηχανίες έντασης ενέργειας στις οποίες θα δοθούν οι κρατικές εγγυήσεις. Η εγγύηση θα στοχεύει πρωτίστως στην κάλυψη των απαιτήσεων μακροπρόθεσμης ροής εσόδων από τραπεζική χρηματοδότηση.

Οι επιλέξιμες βιομηχανίες έντασης ενέργειας θα είναι εκείνες που έχουν ενεργειακό κόστος άνω του 10% του κόστους παραγωγής και είναι εκτεθειμένες σε διεθνή ανταγωνισμό.

Όπως επισημαίνει το market reform plan τα πράσινα PPAs θα είναι στην πραγματικότητα συμβόλαια προθεσμιακής αγοράς που θα συνάπτονται στην ειδική πλατφόρμα συναλλαγών RES – PPAs.

Αυτές οι πράσινες συμβάσεις αφενός θα λειτουργούν ως διάδοχο σχήμα των συστημάτων στήριξης ΑΠΕ αφετέρου θα υποστηρίξουν τη βιομηχανία έντασης ενέργειας στη μετάβαση προς τις ΑΠΕ διασφαλίζοντας παράλληλα χαμηλό κόστος ενέργειας.

Σημειώνεται τέλος ότι στην πλατφόρμα συναλλαγών θα μπορούν να συμμετάσχουν και άλλοι αγοραστές πλην της βιομηχανίας, ωστόσο η εγγυητική διαδικασία και το πακέτο επιδότησης θα αφορά μόνο στους ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Η νέα πλατφόρμα αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2022 και θα είναι ανεξάρτητη από την προθεσμιακή αγορά του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria