Πλημμύρες με νεκρούς και αγνοούμενους στη Γερμανία - OlaDeka

Πλημμύρες με νεκρούς και αγνοούμενους στη Γερμανία

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε κύμα κακοκαιρίας στη δυτική Γερμανία – δεκάδες αγνοούμενοι. Αιτία η κλιματική αλλαγή αλλά και ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση.

Τουλάχιστον 20 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, δεκάδες αγνοούνται κι άλλοι τόσοι πέρασαν τη νύχτα σε στέγες, έξι σπίτια έχουν καταρρεύσει, περίπου 135.000 άτομα δεν έχουν ρεύμα, δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που δεν λειτουργούν, διακοπή της συγκοινωνίας – αυτός είναι ο προσωρινός απολογισμός από τις πλημμύρες των ποταμιών που ξεχείλισαν μετά τις χθεσινές ραγδαίες βροχοπτώσεις στη δυτική Γερμανία. “Μια τέτοια καταστροφή δεν έχουμε ξαναδεί”, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μάλου Ντράιερ. Ο δε πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, ακύρωσε τη συμμετοχή του του σε σύσκεψη με το βαυρέζικο κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ένωση για να επισκεφθεί πληττόμενες από την κακοκαιρία περιοχές του κρατιδίου του.

Αιτία των καταστροφών είναι σφοδρές νεροποντές εχθές που οδήγησαν σε αρκετές περιοχές στην άνοδο της στάθμης του νερού σε ποταμούς και στη συνέχεια σε πλημύρες. Οι βροχοπτώσεις ξεπέρασαν τα 250 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΟ των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρντ, η κακοκαιρία είναι συνέπεια της «κλιματικής καταστροφής». Βέβαια, ως ένα σημείο οι πλημύρες είναι και αποτέλεσμα ανθρωπογενών ενεργειών. Εδώ και καιρό ειδήμονες επικρίνουν τη δόμηση δίπλα από ποταμούς: Η κάλυψη της όχθης και των προσχωσιγενών περιοχών ενός ποταμού με αδιαπέραστα υλικά συντελεί στην εμφάνιση μεγαλύτερης έντασης και συχνότητας πλημμυρικών φαινομένων. Με άλλα λόγια: όπου δεν υπάρχει δόμηση το νερό υπερχειλισμένων ποταμών έχει τη δυνατότητα να απλωθεί στους αγρούς στη δεξιά και την αριστερή όχθη. Εκεί που στα εδάφη αυτά έχουν χτιστεί σπίτια αναγκαστικά ανεβαίνει μετά από πλημμύρες η στάθμη του νερού αλλά και αυξάνεται επικίνδυνα η ταχύτητα του.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

DEUTSCHE WELLE

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria