Ο απρόσμενος σύμμαχος που χαρίζει δύναμη και φτερά στα πόδια - OlaDeka

Ο απρόσμενος σύμμαχος που χαρίζει δύναμη και φτερά στα πόδια

Μελέτη αναδεικνύει τα νιτρικά που περιέχονται φυσικά στις τροφές και ιδιαίτερα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε πολύτιμο σύμμαχο της μυικής αντοχής και δύναμης των κάτω άκρων

Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα από τη θωράκιση της καρδιαγγειακής υγείας. Φαίνεται λοιπόν ότι μπορεί να βελτιώσει την δύναμη των κάτω άκρων σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Journal of Nutrition.

Οι ερευνητές συνέλεξαν διατροφικές πληροφορίες (συμπεριλαμβανομένης και της ποσότητας που κατανάλωναν) από 3.759 συμμετέχοντες μέσου όρου ηλικίας 48 ετών για ένα διάστημα δώδεκα ετών.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση τροφίμων με υψηλή συγκέντρωση σε νιτρικά τα οποία σχετίζονται με καλύτερη αγγειακή και μυική λειτουργία.

Στο τέλος των δώδεκα ετών αξιολογήθηκε δύναμη των ποδιών και η ταχύτητα βάδισης των συμμετεχόντων, καθώς και η ταχύτητα με την οποία μπορουσαν να σηκωθούν από την καρέκλα και να καθίσουν ξανά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή  υψηλή σε νιτρικά – περίπου 90mg νιτρικών ημερησίως προερχόμενα κυρίως από πράσινα φυλλώδη λαχανικά  – είχαν πιο μεγάλη μυική δύναμη κάτω άκρων και μεγαλύτερη ταχύτητα βάδισης συγκριτικά με όσους κατανάλωναν τη μισή ποσότητα.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν νιτρικά – περίπου 75mg ανά φλιτζάνι. Πρωταθλητές αναδεικνύονται το μαρούλι, η ρόκα, το σπανάκι, το κέιλ, το παντζάρι, το σέλινο και το κάρδαμο.

Σημείωνεται ότι το 80% των νιτρικών που καταναλώνουμε προέρχεται από τα λαχανικά που τρώμε. Από την άλλη μεριά ωστόσο νιτρικά και νιτρώδη προστίθενται στα αλλαντικά, για να ενισχύσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αλλά και τη συντήρηση του τελικού προϊόντος, μειώνοντας το ενδεχόμενο ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition αφορά τις φυσικές πηγές πρόσληψης νιτρικών μέσω της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria