Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών - OlaDeka

Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών

Εργαστηριακά τεστ για όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν – «Θα είναι δύσκολο να αναπληρωθούν οι θέσεις των εκπαιδευτικών σε περίπτωση που αρρωστήσουν μαζικά»  – Δείτε βίντεο

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το εάν θα επεκταθεί στους εκπαιδευτικούς, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, λέγοντας πως προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος τοπθετείται στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο σχολείο είπε: «Μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών, αλλά δεν θα ήταν στην παρούσα συγκυρία η ενδεδειγμένη λύση».

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε πως υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που δεν έχει κάνει το εμβόλιο. «Ενα ποσοστό 70% έχει εμβολιαστεί», συνέχισε. Συνεχίζοντας για τα της πανδημίας, ο πρωθυπουργός είπε πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας αφορά πρώτα τους ανεμβολίαστους, σημειώνοντας πως αυτοί έχουν ευθύνη απέναντι στην οικογένειά τους, αλλά και στα παιδιά για να πάνε να εμβολιαστούν.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην Παιδεία, ο πρωθυπουργός, είπε πως θα είναι δύσκολο να αναπληρωθούν οι θέσεις των εκπαιδευτικών σε περίπτωση που αρρωστήσουν μαζικά. Σημείωσε δε πως οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν θα εμβολιαστούν θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακά τεστ για να μπορούν να μπουν στην τάξη και να διδάξουν.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των εφήβων 12 – 15 ετών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν είχα παιδί σε αυτή την ηλικία, δεν θα είχα δισταγμό. Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις από τον εμβολιασμό των εφήνων. Αυτή είναι η σωστή λύση. Τα παιδιά πάνω από 12 ετών πρέπει να εμβολιαστούν και παροτρύνω τους γονείς σε συνεννόηση με τους οικογενειακούς γιατρούς, να κάνουν αυτό το βήμα».

Aναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε: «Οι ρυθμίσεις για το νέο σχολείο έρχονται να συμπληρώσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δηλώνουν κυρίως την πολιτική μας επιλογή η οποία είναι και προσωπική μου επιλογή η δημόσια εκπαίδευση να καταστεί και πάλι εθνική προτεραιότητα, να γίνει μοχλός κοινωνικής κινητικότητας, ευκαιρία ατομικής προκοπής για όλους και καταλύτης για τη συνολική πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας. Οργανώνει σε σύγχρονα πρότυπα τη ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης. Σε αυτή την επιχείρηση αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου αξιοποιούνται όλες οι δυνάμεις. Περισσότεροι εκπαιδευτικοί. Έγιναν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια έγιναν 11700 μόνιμοι διορισμοί. Σε συνέχεια 4500 προσλήψεων που έγιναν στην ειδική αγωγή», σχολίασε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:« Ταυτόχρονα καθιέρωση ξένης γλώσσας από το νηπιαγωγεία, 123 νέα προγράμματα σπουδών σε όλες τις βαθμίδες, εργαστήρια, νέος ψηφιακός εξοπλισμός, μαθήματα δεξιοτήτων παντού, επιμόρφωση διδασκόντων και διπλάσια πρότυπα και σχολεία και επαγγελματικά λύκεια. Μόνο φέτος για 4039 θέσεις στα πρότυπα και πειραματικά σχολεια κατατέθηκαν παραπάνω από 13.000 μοναδικές αιτήσεις. Στα 6 πρότυπα επαγγελματικά λύκεια, από την πρώτη φάση ήδη έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των ενδιαφερομένων που είχε συμπληρωθεί ολόκληρη τη χρονιά πέρσι. Η κοινωνία δεν είναι απλά πια πιο ώριμη από ποτέ για αυτές τις αλλαγές, τις επιζητά με ένταση. Καλύτερη μόρφωση των μαθητών μέσω της απελευθερώσης των εκπαιδευτικών. Περισσότερη ελευθερία στα σχολεία, στους δασκάλους και τους καθηγητές μας. Την ανάγκη για διαρκή επιμορφωση των διδασκόντων, την αξιολόγησή τους και ενίσχυση εκπαιδευτικών δομών. Αυτά επιχειρεί να κάνει το νομοσχέδιο. Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση η οποία προσφέρει ανοικτή γνώση στα παιδιά και επιδεικνύει μεγάλη εμπιστοσύνη στους δασκάλους και καθηγητές μας».
Μιλώντας στην συνέχεια για την ουσία του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός είπε: «Η ποιότητα της εκπαίδευσης συνδέεεται με την αυτονομία των σχολικών μονάδων. Η σύγκριση με διεθνή δεδομένα είναι απογοητευτική. Η Ελλάδα είναι ουραγός στις χώρες του ΟΟΣΑ. Για όσα συμβαίνουν στις τάξεις, δεν εχουν λόγο όσοι μοχθούν σε αυτές αλλά κάποιοι που κάθονται σε κάποια γραφεία μακριά από αυτές. Το αποτέλεσμα είναι ορατό. Μόνο εμείς και η Κύπρος διατηρούμε το μοναδικό σχολικό εγχειρίδιο. Αυτό αλλάζει. Στη θέση του αποκλειστικού βιβλίου θα υπάρχουν περισσότερες πηγές που το σχολείο θα επιλέγει. Σκοπός μας είναι η αποστήθιση σταδιακά να αντικαθίσταται από την κριτική και δημιουργική σκέψη», είπε στη συνέχεια.

Στον πρωθυπουργό αναμένεται να απαντήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ενώ τον λόγο θα πάρει και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, όπως έχει ανακοινωθεί. Η συζήτηση του νομοσχεδίου, για το οποίο έχουν εγγραφεί να μιλήσουν 121 βουλευτές, θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα της Τετάρτης με την ψήφισή του.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria