Με Νοστιμιώτες από όλη την Ελλάδα τα Εγκαίνια στο Εξωκκλήσι από τον Σιατίστης Αθανάσιο - ΦΩΤΟ/VIDEO - OlaDeka

Με Νοστιμιώτες από όλη την Ελλάδα τα Εγκαίνια στο Εξωκκλήσι από τον Σιατίστης Αθανάσιο – ΦΩΤΟ/VIDEO

Με ιδιαίτερα έντονα τα συναισθήματα της συγκίνησης και της χαράς, παραγμτοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 25 Ιουλίου, τα Ιερά Εγκαίνια στο Εξωκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, σε μια καταπράσινη, γραφική και πανέμορφη περιοχή, της κοινότητας του Νοστίμου, του δήμου Άργους Ορεστικού και της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης.

Τα Ιερά Εγκαίνια τέλεσε μεγαλοπρεπώς, ο επιχώριος Επίσκοπος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ Αθανάσιος πλαισιωμένος από Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, τον Εφημέριο της τοπικής κοινότητας π. Αντώνιο Αντωνιάδη και τον διάκονο του π. Αριστείδη.

Το ιδιαίτερα συγκηνιτικό, ήταν το γεγονός ότι δεκάδες άτομα, καταγώμενα από το Νόστιμο, που διαμένουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, μετά και τις δύσκολες κατάστασεις από την πανδημία, που στάθηκαν εμπόδιο για επίσκεψη στα πάτρια εδάφη για πολύ καιρό, έδωσαν το παρών στα Εγκαίνια και τις Ιερές ακολουθίες και αντάμωσαν με φίλους και συγγενείς μετά από πολλούς μήνες. Τα Εγκαίνια στο εξωκκλήσι της Μεταμορφώσεως, στάθηκαν για εκείνους η πιο τέλεια αφορμή για να επισκεφθούν ξανά τον ριζικό τους τόπο, σε μια τόσο ξεχωριστή και ευλογημένη για τον τόπο τους στιγμή.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε πολύ νωρίς το πρωί, περίπου στις 6.30 π.μ, με την τέλεση του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίσης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που εισήλθε στον Ιερό Ναό, ρατίζοντας τον με τον Αγιασμό.

Ακολούθησε ο Όρθρος και αμέσως μετά η τελετή των Εγκαινίων και του καθαγιαμσού της Αγίας Τραπέζης, από τα χέρια του επιχώριου Ποιμενάρχου κ.κ Αθανασίου. Στο κέντρο της Αγίας Τραπέζης, τοποθετήθηκαν λείψανα των Αγίων Μαρτύρων, Αβίβου, των εν  τη Μονή Νταού Πεντέλης μαρτυρησάντων και των Πέντε μαρτύρων των εν Σαμοθράκη. Αμέσως μετά, τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στις Ιερές ακολουθίες παρέστησαν: Ο βουλευτής της ΝΔ στην Καστοριά Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γρηγόρης Γρηγοριάδης, ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγου, η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινόνητας Νοστίμου Αργύρης Γελβεράδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Θωμάς Μάνος και πλήθος κόσμου.

Τα πρώτα καντήλια αναψε ο μέγας δωρητής και κτήτορας του Ιερού Ναού Σωτήριος Σαμανόπουλος και η οικογένεια του, που κατάγεται από το Νόστιμο αλλά διαμένει στην Γερμανία. Δυναμικό παρών και από δεκάδες νέους την περιοχής, πολλών εκ των οποίων με πολύ χαρά, διεκόνησαν κατά την τέλεση των εγκαινίων, με διάφορες εργασίες, αναγκαίες κατά την τελετή.

Μετά το πέρας και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, διανεμήθηκαν ευλογίες από τα Εγκαίνια σε όλο τον κόσμο και ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι, στο παρακείμενο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου προσφέρθηκαν πλούσια εδέσματα!

Δείτε το ΜΕΓΑ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ και ΒΙΝΤΕΟ

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria