Μετάλλαξη Δέλτα – Σύψας: Θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι – Θα είναι πολύ δύσκολο το φθινόπωρο - OlaDeka

Μετάλλαξη Δέλτα – Σύψας: Θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι – Θα είναι πολύ δύσκολο το φθινόπωρο

Πότε θα τελειώσουμε με την πανδημία – Οι εκτιμήσεις του καθηγητή

Σε νέες ζοφερές προβλέψεις για την πορεία του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού προχώρησε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, κατά τη διάρκεια επιστημονικού συνέδριου.

«Απίστευτη η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα»

Ο καθηγητής δήλωσε πως το φθινόπωρο εξαιτίας της απίστευτης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, όλοι όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν. Συνεπώς, «μετά το φθινόπωρο, θα υπάρχουν οι εμβολιασμένοι που θα είναι προστατευμένοι και θα έχουν την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο και οι ανεμβολίαστοι που θα έχουν κολλήσει και θα έχουν αποκτήσει αντισώματα». Έτσι θα δημιουργηθεί εκτιμά ο κ. Σύψας τείχος ανοσίας και έτσι θα τελειώσουμε με την πανδημία.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «οι νέες ηλικίες αυτή την στιγμή μολύνονται ταχύτατα», σημείωσε ότι «δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα ακόμη κι αν έχουμε εμβολιαστεί», και υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει ταχύτατα ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ο κ. Σύψας προσθέτει, ότι το Φθινόπωρο θα ζήσουμε δυστυχώς μια πολύ δύσκολη φάση, αφού όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν και συνεπώς θα υπάρξει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που θα καταλήξει στο νοσοκομείο και όπως είπε, ορισμένοι δεν θα τα καταφέρουν.

Τζανάκης: Θα φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα την ημέρα

Με τις επισημάνσεις του κ. Σύψα, συμφώνησε και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Αυτό το κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους. Όλοι αυτοί θα νοσήσουν», είπε χαρακτηριστικά. «Στην περίπτωση που μπει σε ένα σπίτι, όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν» είπε και υπογράμμισε πως σύντομα τα κρούσματα θα αυξηθούν.

Χαρακτηριστικά πρόβλεψε πως  την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ημέρες με πάνω από 2.000 κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουμε και τα 3.000 κρούσματα.

«Η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει»

«Η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει. Αν τώρα ήταν χειμώνας θα επιβαλλόταν lockdown. Προσδοκούμε όμως ότι τα εμβόλια θα προστατέψουν το σύστημα υγείας από την πίεση».

Μάλιστα όπως σημείωσε τα περισσότερα κρούσματα αφορούν μικρές ηλικίες: «Δεν βλέπουμε πλέον κρούσματα σε ηλικίες άνω των 30. Τις τελευταίες μέρες μόνο βλέπουμε κάποια κρούσματα και σε 50αρηδες και 60αρηδες. Είναι πιθανό επίσης κάποιος νέος να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ αν φέρει τον ιό στο σπίτι, όσοι οικείοι του είναι ανεμβολίαστοι θα εκτεθούν στον ιό και θα νοσήσουν. Τότε θα γίνει ορατή η σοβαρότητα της μετάλλαξης Δ’.» Επανέλαβε πως είναι αδιαμφισβήτητη η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα μαζί με κάποια άλλα στελέχη όπως αυτό που έρχεται από την Ρωσία και τη Νιγηρία

Το πρόβλημα στην εμβολιαστική κάλυψη όπως είπε εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα 50 με 65 που είναι και οι πιο ευάλωτοι αυτή τη στιγμή. Εκεί θα θέλαμε ένα καλύτερο ποσοστό όπως στην Κύπρο ή στην Πορτογαλία που αγγίζει το 100%.

Τι είπε για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στήριξε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένα επαγγέλματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και στενούς κρατικούς φορείς όπως οι υγειονομικοί, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας και στη συνέχεια υπάλληλοι μεσών μεταφοράς, υπάλληλοι σε μονάδες φροντίδας βρεφών και ηλικιωμένων. Σε ένα μεταγενέστερο στάδιο ο εμβολιασμός θα πρέπει να επεκταθεί στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού. Όπως δήλωσε, κατά τη γνώμη του δεν θα πρέπει να προσλαμβάνονται σε σπίτι.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria