Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα σε χώρους διασκέδασης - Βαριά πρόστιμα και λουκέτα - OlaDeka

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα σε χώρους διασκέδασης – Βαριά πρόστιμα και λουκέτα

Λειτουργία των κέντρων διασκέδασης αποκλειστικά με καθήμενους και βαριά πρόστιμα σε όσους παραβούν τα μέτρα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

Ηκυβέρνηση αποφάσισε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης ΚρίσεωνΝίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση.

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας, τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι στα 27 έτη και το 99% όσων καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας και είναι θέμα χρόνου να καταστεί κυρίαρχη στην Ελλάδα. Υπενθύμισε δε ότι είναι κατά 100% πιο μεταδοτική.

Οπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς τα κλαμπ και τα μπαρ είναι οι πιο συνήθεις χώροι μετάδοσης υπενθυμίζοντας πως σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες συρροές σε beach bar.

Παράλληλα, είπε ότι σε περίπτωση παράβασης, το κατάστημα θα αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία του με την πρώτη φορά και θα του επιβάλλεται το ανάλογο πρόστιμο. 

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης είχε αποκαλύψει νωρίτερα το Open και η Σοφία Φασουλακη.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας και είναι θέμα χρόνου να καταστεί κυρίαρχη στην Ελλάδα. Υπενθύμισε δε ότι είναι κατά 100% πιο μεταδοτική.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

«Απο την Πέμπτη όλοι οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας για να περιορίσουμε το συνωστισμό και την υπερμετάδοση.

  • Οσες επιχειρήσεις ελέγχονται και παραβιάζουν τους όρους θα κλείνουν από την επόμενη ημέρα της παράβασης για 7 ημέρες.
  • Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης 10.000 ευρώ πρόστιμο και λουκέτο 15 ημέρες.
  • Σε τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια».
  • Στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων εκ των υστέρων, με βάση υλικό που θα προκύπτει παράβαση (σ.σ. social media, βίντεο και καταγγελίες).

Επίσης, μεταξύ άλλων ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση, είπε:

  • Τα στοιχεία της πορείας του κορονοϊού προκαλούν ανησυχία και απαιτούν εγρήγορση.
  • Ζήτημα χρόνου να γίνει και εδώ η Δ επικρατούσα μετάλλαξη. Είναι πιο 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος και 60% από τη βρετανική μετάλλαξη.
  • Από την προηγούμενη Δευτέρα μεγάλη η αύξηση κρουσμάτων.
  • Αυτά εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες και σχετίζονται με χώρους διασκέδασης. Δεν συνοδεύεται από αύξηση νοσηλειών.
  • Το τελευταίο 10ήμερα παρατηρείται σημαντική μείωση του μ.ο. ηλικίας των κρουσμάτων που αγγίζει τα 27 χρόνια.
  • Αυξήθηκαν και οι συρροές.
  • Πολλά κρούσματα από εξωτερικούς χώρους.
  • Οταν το 40% παραμένει ανεμβολίαστο η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί.
  • Το μήνυμα είναι τριπλό: Εμβολιαστείτε άμεσα, οι νεότεροι προστατέψτε γονείς και συγγενείς που είναι ανεμβολίαστοι και κάντε τεστ πριν και μετά από κάθε δραστηριότητα.
  • Το 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self test.

Στην επίσημη ανακοίνωση και στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.797, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 429.144 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.446 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.754 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 168 (68.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 88.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.709 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 48 (ημερήσια μεταβολή -18.64%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 41 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria