Κίνα: Σκηνές Αποκάλυψης στο μετρό από τις φονικές πλημμύρες (βίντεο) - OlaDeka

Κίνα: Σκηνές Αποκάλυψης στο μετρό από τις φονικές πλημμύρες (βίντεο)

Σκηνικό Αποκάλυψης προκλήθηκε στο μετρό της κινέζικης πόλης Τσεντσόου, αποτέλεσμα των πρωτοφανών καταρρακτωδών βροχών που προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες, οι οποίες έχουν ήδη κοστίσει τη ζωή σε 25 ανθρώπους στην κεντρική επαρχία της Κίνας, Χενάν. Οι 12 απώλειες σημειώθηκαν στο μετρό της πρωτεύουσας της επαρχίας, όπου η στάθμη του νερού έφτασε σε τόσο ψηλό επίπεδο, με τους νυχτερινούς επιβάτες των συρμών να διατηρούν οριακά τα κεφάλια τους πάνω από αυτή.

Όπως δήλωσαν Κινέζοι αξιωματούχοι, πάνω από 500 άτομα κατάφεραν τελικά να βγουν με ασφάλεια από το πλημμυρισμένο μετρό, όπου το νερό είχε καλύψει τις πλατφόρμες των σταθμών και είχε γεμίσει ανησυχητικά τα βαγόνια των συρμών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters, ένας εκ των σταθμών του σιδηροδρομικού δικτύου θύμιζε περισσότερο «μεγάλη καφέ πισίνα» παρά στάση του μετρό.

«Το νερό έφτασε στο στήθος μου», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας εκ των 500 διασωθέντων του πλημμυρισμένου μετρό, περιγράφοντας τον τρόμο που βίωσαν οι εκατοντάδες επιβάτες. «Ήμουν πολύ τρομαγμένος, όμως το πιο τρομακτικό πράγμα δεν ήταν το νερό, αλλά η μειούμενη παροχή αέρα στο βαγόνι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επιβάτης.

Στην τραγωδία που έλαβε χώρα στο μετρό της πόλης των 12 εκατομμυρίων κατοίκων, περίπου 650 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πεκίνου, συνέβαλε σημαντικά και το τι έλαβε χώρα πάνω από τον υπόγειο σιδηρόδρομο, καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις, οι καταστροφές φραγμάτων και το ξεχείλισμα δεξαμενών οδήγησαν στην ακινητοποίηση όλων των λεωφορείων της πόλης, προκαλώντας ακολούθως συνωστισμό στο μετρό. «Για αυτό τόσοι πολλοί άνθρωποι πήραν το μετρό και έγινε η τραγωδία», δήλωσε στο Reuters ένας πολίτης της Τσεντσόου.

Σε διάστημα τριών ημερών, στη Χενάν έχει πέσει η ποσότητα βροχής που συνήθως καταγράφεται σε έναν χρόνο, αναγκάζοντας τουλάχιστον 200.000 κάτοικους της Τσεντσόου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Όπως ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία της πόλης, τέτοια ποσότητα βροχής σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα καταγράφεται «μία φορά στα χίλια χρόνια».

«Τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πιθανώς πιο συχνά στο μέλλον», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών, Τζόνι Τσαν, του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Όπως τα πρόσφατα κύματα καύσωνα στις ΗΠΑ και τον Καναδά και τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία, οι πρωτοφανείς σε σφοδρότητα βροχοπτώσεις στη Χενάν αποτελούν σίγουρα απόρροια της κλιματικής αλλαγής, ανέφεραν σχετικά επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος.  

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria