Δυτική Μακεδονία : Η ΔΕΔΑ θα φέρει το φυσικό αέριο σε εννέα περιοχές - OlaDeka

Δυτική Μακεδονία : Η ΔΕΔΑ θα φέρει το φυσικό αέριο σε εννέα περιοχές

Το φυσικό αέριο έρχεται σε δεκάδες πόλεις των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου

«Πρωταγωνιστική» θέση έχει η Βόρεια Ελλάδα στον σχεδιασμό της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για την έλευση του φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια.

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της εταιρείας ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρέχοντας σε χιλιάδες νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και βιομηχανίες τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αυτή την ασφαλή, οικονομική και καθαρή μορφή ενέργειας.

Η αρχή έγινε από την πόλη της Ξάνθης, απ΄ όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη του εμβληματικού αυτού project πριν από λίγες ημέρες, ενώ ακολουθούν το αμέσως επόμενο διάστημα η Δράμα, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα και η Ορεστιάδα.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα είναι, εξάλλου, εκείνη που θα διαθέτει και τα πρώτα «πράσινα» δίκτυα της χώρας, καθώς η ΔΕΔΑ ετοιμάζεται για την έγχυση βιομεθανίου από βιομάζα, δηλαδή από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, στα δίκτυά της ώστε να διανέμεται ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο.

Το φθινόπωρο του 2021, τα αναπτυξιακά έργα της ΔΕΔΑ θα επεκταθούν στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας όπου το φυσικό αέριο θα πάει στην Κατερίνη, την Αλεξάνδρεια, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Βέροια και τα Γιαννιτσά.

Επίσης, προς το τέλος του 2021 και στις αρχές του 2022 θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής δικτύου διανομής φυσικού στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου αντίστοιχα.

Στη Δυτική Μακεδονία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης, η ΔΕΔΑ θα φέρει το φυσικό αέριο σε εννέα περιοχές και συγκεκριμένα στην Καστοριά, τα Γρεβενά, το Άργος Ορεστικού, τους Μανιάκους, τη Φλώρινα, το Δρέπανο, τον Κρόκο, τον Περδίκκα και το Μαυροδένδρι, καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο των νοικοκυριών όσο και των βιομηχανικών μονάδων που βρίσκονται εκεί.

Τέλος, σε ό, τι αφορά την Ήπειρο η ΔΕΔΑ δρομολογεί την υλοποίηση μεγάλων έργων στις πόλεις των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας οι οποίες θα τροφοδοτηθούν αξιοποιώντας την τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Σημειώνεται ότι εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα, η ΔΕΔΑ αναπτύσσει υποδομές διανομής φυσικού αερίου στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (Χαλκίδα, Θήβα, Λαμία, Λιβαδειά, Καρπενήσι και Άμφισσα) και Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργος).

Συνολικά, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, θα δημιουργηθούν 1.860 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου και θα γίνουν τουλάχιστον 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών). Σε ορίζοντα μιας ακόμα δεκαετίας, δηλαδή έως το 2036, ο αριθμός των συνδέσεων καταναλωτών υπολογίζεται πως θα αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τις 170.000.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria