Γράμμος: Η δυσεύρετη και τοξική μπελαντόνα (του Νίκου Παναγιωτόπουλου) - OlaDeka

Γράμμος: Η δυσεύρετη και τοξική μπελαντόνα (του Νίκου Παναγιωτόπουλου)

Η μπελαντόνα (Atropa belladonna) είναι ένα από τα πιο τοξικά φυτά που απαντώνται στο Ανατολικό ημισφαίριο!

Κοινές ονομασίες αυτού του είδους περιλαμβάνουν “θανάσιμος στρύχνος” , “μούρα του διαβόλου”, “κεράσια θανάτου” ,”όμορφος θάνατος”, “βότανο του διαβόλου “.

Η ονομασία του γένους Atropa προέρχεται από την Άτροπο, μία από τις τρεις Μοίρες της Ελληνικής μυθολογίας, που καθόριζε την πορεία της ζωής ενός ανθρώπου από την ύφανση των νημάτων που συμβόλιζαν την γέννηση του, τα γεγονότα στη ζωή του και τελικά το θάνατό του, με την Άτροπο κόβοντας αυτά τα νήματα για να σηματοδοτήσει τα τελευταία από αυτά.

Μόνο μία μικρή δόση απ’ όλα τα μέρη του φυτού και ειδικά από καρπούς (είναι ελκυστικοί – γευστικοί) και ρίζες μπορεί να αποβεί μοιραίο για έναν άνθρωπο αλλά και ζώα , εκτός από τα βοοειδή και κάποια λαγοειδή φαινομενικά δεν υφίστανται επιβλαβείς επιδράσεις.

Χρησιμοποιείται στη  φαρμακευτική αλλά δίδεται μόνο με ιατρική συνταγή αυστηρά, σε κάποιες χώρες απαγορεύεται η χρήση του.

Στην αρχαιότητα την είχαν για νάρκωση σε επεμβάσεις πού έκαναν.

Κατά το παρελθόν, οι μάγισσες πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσαν ένα μείγμα από μπελαντόνα κατασκεύαζαν την”ιπτάμενη αλοιφή”! Επίσης από το φυτό έφτιαχναν δηλητηριώδη βέλη , στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία δηλητηρίασαν αρκετούς …

Και μην ξεχνάμε βοτανικά τό φυτό ανήκει στην οικογένεια Σολανίδων (Solanaceae), μαζί με τις πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες, καπνός, γκότζι μπέρι και πιπεριές τσίλι….

Αν το βρούμε λοιπόν δεν το ακουμπάμε, απλά το θαυμάζουμε για την περίεργη ομορφιά του .

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria