Γερμανία: Πάνω από 100 νεκροί στις πλημμύρες - OlaDeka

Γερμανία: Πάνω από 100 νεκροί στις πλημμύρες

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία στα κρατίδια Ρηνανία-Παλατινάτο και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έφτασε τα 103 άτομα. Για «τραγωδία» έκανε λόγο το μεσημέρι στο Βερολίνο ο  πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, για να εκφράσει στη συνέχεια στους συγγενείς των θυμάτων τα συλλυπητήρια του. Όπως τόνισε: «Μόνο αν διεξαγάγουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως τις ζούμε σήμερα.»

Δεδομένου ότι η τύχη πολλών δεκάδων ανθρώπων εξακολουθεί να αγνοείται, αναμένεται ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος. Εκτός αυτού, δεν θα πρέπει να αποκλείονται και νέες καταστροφές. Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίει για τον κίνδυνο νέων ισχυρών βροχοπτώσεων στη νοτιοδυτική Γερμανία. «Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη», τόνισε η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μάλου Ντράιερ.

Βοήθεια του ομοσπονδιακού κράτους

Τεθωρακισμένο στρατιωτικό όχημα καθαρίζει δρόμο στην πόλη Άαχεν
Τεθωρακισμένο στρατιωτικό όχημα καθαρίζει δρόμο στην πόλη Άαχεν

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν εκτός την πυροσβεστική, τον Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας (THW) και τον Ερυθρό Σταυρό και περίπου 850 στρατιώτες. Η παροχή βοήθειας έχει «ύψιστη σημασία», δήλωσε η υπουργός Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Οι τοπικές αρχές μπορούν να απευθυνθούν ανά πάσα στιγμή στους στρατιωτικούς διοικητές της περιοχής τους και να ζητήσουν βοήθεια.

Στο μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει πρόγραμμα για την παροχή άμεσης βοήθειας στους πληγέντες από την κακοκαιρία και για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, επειδή, όπως δήλωσε, δεν διαθέτουμε ολοκληρωμένη εικόνα για το εύρος των καταστροφών. Παράλληλα επισήμανε όμως ότι θα είναι ένα «μεγάλο πακέτο» βοήθειας. Πάντως, στις μεγάλες πλημύρες του 2013 στους ποταμούς Έλβα και Δούναβη οι κρατικές παροχές βοήθειας ξεπέρασαν τα οχτώ δις ευρώ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

DEUTSCHE WELLE

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria