Απάτη εκατομμυρίων με τις ενισχύσεις αγροτών – Τα πλοκάμια του κυκλώματος έφτασαν μέχρι τον Γράμμο! - OlaDeka

Απάτη εκατομμυρίων με τις ενισχύσεις αγροτών – Τα πλοκάμια του κυκλώματος έφτασαν μέχρι τον Γράμμο!

Κύκλωμα επιτηδείων, σε αρκετές περιπτώσεις όχι αγροτών, θησαύριζε τουλάχιστον την τελευταία τετραετία λαμβάνοντας φουσκωμένες επιδοτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα που καταβάλλεται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ

Βράζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος με τα κυκλώματα που αποσπούν επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), εμφανίζοντας ως μισθωμένα βοσκοτόπια δημόσιες εκτάσεις ● Η περίεργη «απογείωση» του Εθνικού Αποθέματος από τα 24 εκατ. το 2019 στα 48 εκατ. το 2020, που στερεί από τους πραγματικούς αγρότες ενισχύσεις 26 εκατ. ευρώ ● Οι καταγγελίες των αγροτών, η κυβερνητική ραθυμία και η εισαγγελική παρέμβασηΜιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Κύκλωμα επιτηδείων, σε αρκετές περιπτώσεις όχι αγροτών, θησαύριζε τουλάχιστον την τελευταία τετραετία λαμβάνοντας φουσκωμένες επιδοτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα που καταβάλλεται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων).

Το γεγονός έχουν καταγγείλει εδώ και καιρό κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά και πολλοί αγροτικοί σύλλογοι και ενώσεις, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έδειχνε μέχρι πρόσφατα απροθυμία να δράσει αποφασιστικά, ακόμα και σιωπηρή ανοχή στο φαινόμενο.

Στα τέλη Ιουνίου ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, μπλόκαρε πληρωμές ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ συμπληρωματικής χορήγησης από το Εθνικό Απόθεμα, εγκρίνοντας τελικά μόλις 2,5 εκατομμύρια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», για το θέμα υπήρξε ενόχληση στο Μαξίμου και έφτασε ως τον πρωθυπουργό.

Πώς λειτουργούν

Στο Εθνικό Απόθεμα μπαίνουν όλα τα δικαιώματα ενισχύσεων κάτω των 250 ευρώ και δικαιώματα που για διάφορους λόγους χάνουν οι παραγωγοί. Μέσω του Εθνικού Αποθέματος ενισχύονται οι γεωργοί νεαρής ηλικίας έως 40 ετών, όπως και οι νεοεισερχόμενοι που άρχισαν γεωργική δραστηριότητα από το 2018. Τον Δεκέμβριο οι αγρότες όλης της χώρας έλαβαν μειωμένες έως και 15% βασικές ενισχύσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μιλούν από τότε για κυβερνητικά ρουσφέτια μέσω κάλυψης επιδοτήσεων μη γεωργών. Η μείωση που είχαν δει οι αγρότες στα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν αποδίδεται άλλωστε στην ύπαρξη περισσότερων δικαιούχων για το Εθνικό Απόθεμα.

Για να αποσπάσουν δικαιώματα μέσω του Εθνικού Αποθέματος, παραγωγοί και ψευδοπαραγωγοί χρησιμοποιούσαν στο Ε9 τους πλασματικές μισθώσεις από τρίτους που γίνονταν καταπατητές δημόσιων εκτάσεων βοσκοτόπων, οι οποίοι εμφανίζονταν ως ιδιωτικοί. Το φαινόμενο ήταν εκτεταμένο σε δηλώσεις Ε9 σε Ηπειρο-Δυτική Μακεδονία (Γράμμος), στα νησιά του Αιγαίου, στη Θράκη και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, φτάνοντας ακόμα και μέσα στα γεωγραφικά όρια του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας!

Ετσι, εκμεταλλευόμενοι «τρύπες» στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του ΟΠΕΚΕΠΕ, αξιοποιώντας διευκολύνσεις από διάφορα εμπλεκόμενα άτομα (π.χ. από ορισμένα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων), αποσπούσαν μεγάλα ποσά από το Εθνικό Απόθεμα.

Ο μέσος όρος της επιδότησης για περίπου 600.000 παραγωγούς ανέρχεται σε περίπου 2.500 ευρώ για εκτάσεις 50-90 στρεμμάτων. Ομως, οι επιτήδειοι παραγωγοί ή ψευδοπαραγωγοί αποσπούσαν ποσά από 17.000 έως και 37.500 ευρώ, παρουσιάζοντας ότι κατέχουν νόμιμα εκτάσεις 600 έως 1.300 στρεμμάτων. Το εξοργιστικότερο για τον αγροτικό κόσμο είναι ότι αρκετοί από αυτούς δεν κάνουν καμία αγροτική εργασία, δηλώνουν τις «εκτάσεις» τους σε αγρανάπαυση (σε «καλή γεωργική κατάσταση») και αποσπούν χρηματικά ποσά που τελικά στερούνται οι πραγματικοί παραγωγοί.

Οι τρόποι δράσης

Τα μέλη των συγκεκριμένων κυκλωμάτων, που ενίοτε δεν έχουν πραγματικά δικαιώματα, εντοπίζουν μεγάλες δημόσιες εκτάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές (όπως ο Γράμμος ή τα Δωδεκάνησα) και με τη βοήθεια κάποιων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) τα δηλώνουν ως ιδιοκτήτες στο Ε9 τους. Στη συνέχεια, τα νοικιάζουν σε άτομα χωρίς πραγματική γεωργική δραστηριότητα ή ζώα, με δήλωσή τους για ενεργοποίηση των δικαιωμάτων γης σε «καλή γεωργική κατάσταση».

Σε μια άλλη παραλλαγή της ίδιας κομπίνας, τα μέλη της ομάδας διαθέτουν ζώα και δικαιώματα, αλλά τροποποιούν το Ε9 δηλώνοντας εκτάσεις βοσκοτόπων είτε στην περιφέρειά τους είτε σε απομακρυσμένες περιοχές τις οποίες στη συνέχεια νοικιάζουν σε γνωστούς ή συγγενείς για τη διεκδίκηση ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα και εξισωτικής αποζημίωσης. Τα μέλη της ομάδας με κοινό όφελος δηλώνουν από κοινού το ζωικό τους απόθεμα για την οικειοποίηση τόσο μεγάλων εκτάσεων.

Οσοι χρησιμοποιούσαν τη συγκριμένη μέθοδο παραπλάνησης γνώριζαν ότι δεν πρόκειται να εντοπιστούν εξαιτίας κενών στους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς αυτοί σταματούσαν στην προσκόμιση του Ε9 του εκμισθωτή και δεν υπήρχαν διασταυρώσεις με τα αρμόδια δασαρχεία, το Κτηματολόγιο και με επιτόπιους ελέγχους.

Με αυτόν τον τρόπο παραγωγοί (;) από την Κρήτη δήλωναν π.χ. εκτάσεις στη Φλώρινα και την Καστοριά. Παράλληλα, η εφημερίδα «Agrenda» αναφέρεται σε δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας σε άλλες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα, στις οποίες ενώ οι υποβάλλοντες τις δηλώσεις δηλώνουν αποχή από κάθε καλλιεργητική δραστηριότητα, λαμβάνουν αξιοσημείωτα ποσά για εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων.

Τα νούμερα… τρομάζουν

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε στις 12 Ιουλίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η συνολική αξία της…

Όλο το μεγάλο ρεπορτάζ στο efsyn.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria