Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για παιδιά 12-15 ετών την Παρασκευή 30 Ιουλίου - OlaDeka

Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για παιδιά 12-15 ετών την Παρασκευή 30 Ιουλίου

Το άνοιγμα της πλατφόρμας ραντεβού εμβολιασμού για όλα τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών την Παρασκευή 30 Ιουλίου ανακοινώθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τη Δευτέρα.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία στη χώρα μας, ενώ τα παιδιά αποτελούν πηγή διασποράς. Advertisement

«Τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία. Αυτό το γεγονός εμποδίζει την εκπαιδευτική διά ζώσης διαδικασία» σημείωσε.

«Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων», προειδοποίησε η κ. Θεοδωρίδου ενημερώνοντας έτσι σχετικά με τη θετική γνωμοδότηση για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών.

Η ίδια επεσήμανε ότι από την αρχή της πανδημίας έχει διαπιστωθεί ότι η νόσος στα παιδιά είναι ήπια και ασυμπτωματική, εντούτοις τόνισε ότι και στις άλλες χώρες, όπως και στη δική μας, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών έχει νοσηλευτεί παρά την ήπια συμπτωματολογία.

«Τα δεδομένα από την κλινική έκφραση της Covid, από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία αλλά και την Ολλανδία, επιβεβαιώνουν τη σπανιότητα μιας σοβαρής νόσου του σπάνιου πολυοργανικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που σχετίζεται με τη λοίμωξη. Είναι σημαντικό ότι το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναζήτηση και τη διευκρίνιση της συχνότητας των συμπτωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν εβδομάδες μετά από μία λοίμωξη Covid στα παιδιά, το λεγόμενο “post covid” ή “long covid” σύνδρομο, το οποίο συμβαίνει ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της λοίμωξης, περιλαμβάνοντας σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα», ανέφερε η καθηγήτρια.

Η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που έχουν εγκριθεί για τον εμβολιασμό των παιδιών από τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκων, υπογραμμίζοντας ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

Όπως σημείωσε, οι εγκρίσεις βασίστηκαν σε κλινικές μελέτες, οι οποίες διεξήχθησαν σε 2.260 παιδιά για τον εμβόλιο της Pfizer και σε 3.732 παιδιά για το εμβόλιο της Moderna.

Αναφερόμενη στις παρενέργειες, όπως η περικαρδίτιδα και η μυοκαρδίτιδα, στα παιδιά υπογράμμισε ότι είναι σπάνιες., σημειώνοντας ότι στην Αμερική έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις σε 1 εκατομμύρια εμβολιασμένους.

«Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ανέμελο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τα επιδημιολογική δεδομένα και απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Ανακοινώνοντας το άνοιγμα της πλατφόρμας, ο κ. Θεμιστοκλέους, εξήγησε πως τα ραντεβού θα μπορεί να κλείνει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί, είτε μέσω του emvolio.gov.gr  με κωδικούς Taxisnet, ή στα ΚΕΠ και  φαρμακεία, ενώ τα παιδιά θα συνοδεύονται στα εμβολιαστικά κέντρα από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους.

Πρόσθεσε ότι σήμερα η μέρα αναμένεται να κλείσει προσεγγίζοντας τους 75.000 εμβολιασμούς. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 10.200.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5.600.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 53,4% του γενικού πληθυσμού και 63% του ενήλικου πληθυσμού.

Εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικία

Τα ποσοστά εμβολιαστικής «κάλυψης» κάθε ηλικιακής ομάδας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι τα εξής:

Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 70,9% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 71,3% .

Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 71,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 72%.

Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 83,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 84,1%.

Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 78,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 78,4%.

Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 79% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 80%.

Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 74,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 75,4%.

Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 71% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 72%.

Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 67,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 68,4%.

Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 64% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 65%.

Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60%.

Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 51% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 52%.

Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 50%.

Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 45% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%.

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 34% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 36%.

Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 που άνοιξε τελευταία έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 5% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 7%.

Σχετικά με τον κατ’  οίκον εμβολιασμό, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 1.390 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson 410 πολίτες.

Επίσης περισσότεροι από 5.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί σε απομακρυσμένες περιοχές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria