To Χόλιγουντ έρχεται στην Ελλάδα για…επένδυση-μαμούθ! - OlaDeka

To Χόλιγουντ έρχεται στην Ελλάδα για…επένδυση-μαμούθ!

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία στούντιο σε συγκεκριμένη έκταση στην Αττική βρίσκεται γνωστή αμερικανική εταιρεία παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Σχεδόν σίγουρη θεωρείται από στελέχη της κυβέρνησης η ανακοίνωση μιας συμφωνίας-μαμούθ για την δημιουργία κινηματογραφικών και τηλεοπτικών στούντιο στην Ελλάδα από μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής του Χόλυγουντ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων, από το περασμένο καλοκαίρι υπήρξε ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες και στούντιο για επενδύσεις στην Ελλάδα, με βάση τον αναπτυξιακό νόμο και τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για την ενίσχυση των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών από το εξωτερικό (ν.4487/2017).

Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη επιβεβαιώθηκε ότι η Millenium Films (μέσω της Βουλγαρικής θυγατρικής της NU Boyana Film Studios), έχει επιλέξει μια έκταση 86 στρεμμάτων στην περιοχή Βασιλικά (στις παλιές σιταποθήκες Κορδογιάννη, οι οποίες βρίσκονται πάνω στον δρόμο Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου), ανατολικά της συμπρωτεύουσας,για να πραγματοποιήσει μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις μεγαλύτερες από τα σημερινά στούντιο της εταιρείας στα περίχωρα της Σόφιας (75 στρεμμάτων), τα οποία έχουν χτιστεί σταδιακά από το 1962 μέχρι το 1985 και παρά τις συνεχείς ανακαινίσεις (η τελευταία το 2005) θεωρούνται σχετικά απαρχαιωμένα και με αντικειμενικά προβλήματα στην περαιτέρω ανάπτυξη τους. Παρόλα αυτά τα τελευταία 15 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα δεκάδων γνωστών ταινιών από την «Μαύρη Ντάλια» μέχρι τους «Αναλώσιμους» (2 και 3) και το «Ράμπο: Το τελευταίο αίμα».

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Paramount θα ανοίξει γραφεία στην Αθήνα και αναμένονται στην χώρα μας τα στελέχη που θα εργαστούν για τις επόμενες παραγωγές με γυρίσματα σε ελληνικές τοποθεσίες.

Όμως, οι φήμες λένε πως η μεγάλη συμφωνία θα προέλθει από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τρίτη (και μεγαλύτερη) αμερικανική εταιρεία, η οποία έχει πρόθεση να δημιουργήσει ένα mega-studio στην Ελλάδα για να καλύψει μεγάλο μέρος από τις παραγωγές της στην Ευρώπη. 

Όπως μαθαίνει ο Joker του emea, το αμερικανικό σχέδιο περιλαμβάνει την απόκτηση χώρου 200 στρεμμάτων στην Αττική και την ανάπτυξη χώρων γυρισμάτων, πλατώ και ειδικών εγκαταστάσεων (μοντάζ, ειδικά εφφέ, κτλ), επενδύοντας αρχικά πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Με δεδομένο πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει ενισχύσεις μέχρι 55%, ανάλογα με το μέγεθος της επένδυσης και την περιοχή εγκατάστασης, ενώ παρέχει συνολικά εννέα διαφορετικές μορφές ενισχύσεων (μεταξύ των οποίων 100% φοροαπαλλαγή για τα κέρδη, επιδότηση θέσεων εργασίας, συμψηφισμό οφειλών με φόρους, επιδότηση επιτοκίου κ.ά.) μέσα στα πρώτα 5 χρόνια ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου μπορεί να ξεπεράσει τα 190 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, στις συζητήσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής εταιρείας με στελέχη των αρμοδίων υπουργείων έχει αναφερθεί πως ο στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να έλθουν στην χώρα μας παραγωγές δεκάδων ταινιών συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισεκατομμυρίων μέσα στην πρώτη πενταετία!

Λέγεται επίσης πως όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια των συζητήσεων η Ελλάδα θα έχει πλέον την δυνατότητα να υποστηρίξει κινηματογραφικές (καθώς και τηλεοπτικές) παραγωγές, που ως σήμερα γυρίζονται στην Αγγλία (π.χ. Pinewood Studios), την Τσεχία ή την Κροατία (όπως η συνέχεια της ταινίας «Mama Mia!» ή «Οι Μύθοι του Ηρακλή») λόγω ελλείψεων των ειδικών εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τις συγκεκριμένες παραγωγές, ειδικά μετά το τέλος των γυρισμάτων. 

Παράλληλα θα δημιουργηθούν πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες εκ των οποίων θα είναι εξειδικευμένου προσωπικού σε σχετικές ειδικότητες με τις κινηματογραφικές παραγωγές. 

Φέρεται μάλιστα να βρίσκονται σε τόσο προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις, ώστε από την αμερικανική πλευρά να έχουν εξασφαλιστεί ήδη δυο διαφορετικές περιοχές εντός της Αττικής (η μια εκ των οποίων εκπροσωπείται από γνωστή πολυεθνική real estate εταιρεία) και να έχουν γίνει συμφωνίες (MoU) για το ύψος του τιμήματος παραχώρησης της κατάλληλης έκτασης για την δημιουργία του mega-studio της Ελλάδας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria