«Montjoie, Saint-Denis»: Τι φώναξε ο άνδρας που χαστούκισε τον Εμανουέλ Μακρόν - OlaDeka

«Montjoie, Saint-Denis»: Τι φώναξε ο άνδρας που χαστούκισε τον Εμανουέλ Μακρόν

Πρόκειται για μεσαιωνική πολεμική ιαχή που έγινε σλόγκαν στα χείλη ακροδεξιών

Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει από την Τετάρτη το χαστούκι που «έφαγε» ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από πολίτη κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Ντρομ. Στο βίντεο ο άνδρας που χτύπησε τον Γάλλο πρόεδρο ακούγεται να φωνάζει «A Bas La Macronie», που σημαίνει «Κάτω η Μακρονία», λίγο πριν χτυπήσει τον Γάλλο πρόεδρο.

Στη συνέχεια οι άνδρες ασφαλείας ακινητοποίησαν άμεσα τον νεαρό, ο οποίος ακούστηκε να φωνάζει «Montjoie, Saint-Denis», μία μεσαιωνική πολεμική ιαχή, η οποία χρησιμοποιούνταν από τα βασιλικά πολεμικά στρατεύματα  ενώ διατηρήθηκε και μετά την κατάργηση του θεσμού της βασιλείας, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Σλόγκαν στα χείλη ακροδεξιών

Η πολεμική ιαχή «Montjoie, Saint-Denis», έγινα αργότερα σλόγκαν στα χείλη ακροδεξιών σχηματισμών, όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο BFM TV. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι ο πρώτο πολιτικό στη Γαλλία που δέχεται επίθεση υπό την εν λόγο ιαχή. Σύμφωνα με τη «Liberation» τον Απρίλιο του 2018, βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», δέχτηκε τούρτα στο πρόσωπο από οπαδό του  ακροδεξιού κινήματος «Action francaise».

Τι σημαίνει η φράση

Πολλοί είναι οι συγγραφείς που προσπάθησαν να εντοπίσουν την προέλευσή της φράσης χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ό,τι πιο πραγματολογικό υπάρχει αναφορικά με την ετυμολογία του όρου αυτού, είναι η παρατήρηση πως, σε παλαιότερες εποχές, Mont-Joye ήταν η ονομασία λοφίσκων από πέτρες που σχημάτιζαν οι άνθρωποι, ώστε να διακρίνονται τα μονοπάτια. Θεωρητικά επιστρατεύτηκε πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της μάχης της Μπουβίν μεταξύ των στρατευμάτων του Φιλίππου Β’ Αυγούστου και εκείνων του αυτοκράτορα Όθωνα Δ’ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το 1214.

Μακρόν μετά το χαστούκι: Οι ακραία βίαιοι δεν χωρούν στον δημόσιο διάλογο

Ένα «μεμονωμένο περιστατικό» χαρακτήρισε το χαστούκι που δέχτηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Ντρομ την Τρίτη. «Πρέπει να δούμε το περιστατικό αυτό στις σωστές διαστάσεις του, πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό», είπε ο Μακρόν στη γαλλική εφημερίδα Le Dauphine Libere.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ακραία βίαιους ανθρώπους να πάρουν τον έλεγχο του δημόσιου διαλόγου, δεν το αξίζουν», πρόσθεσε. «Δεν θα ήθελα μεμονωμένα πρόσωπα ή άνθρωποι που κλίνουν προς τα άκρα να μπορούν, με οιονδήποτε τρόπο, να μας κάνουν να ξεχνάμε τα υπόλοιπα», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως αυτού του είδους η επίθεση δεν θα τον σταματήσει.

Πώς έγινε το περιστατικό

Ο Γάλλος πρόεδρος, που θέλησε να χαιρετίσει χαμογελαστός το πλήθος που τον περίμενε, εξεπλάγη από την αντίδραση του νεαρού άντρα με το πράσινο μπλουζάκι, τα γυαλιά και το μάσκα προσώπου, ο οποίος φώναξε «Κάτω η Μακρονία» (“A Bas La Macronie”) πριν τον χτυπήσει στο πρόσωπο. Οι άνδρες της ασφαλείας που παρευρίσκονταν στο σημείο απομάκρυναν αμέσως τον Γάλλο πρόεδρο και έπεσαν επάνω στον διαμαρτυρόμενο νεαρό με την επιθετική συμπεριφορά.

Ο ίδιος ο Μακρόν επέλεξε, λίγα λεπτά αργότερα, να συνεχίσει τους χαιρετισμούς απτόητος αλλά το στιγμιότυπο είχε ήδη καταγραφεί σε βίντεο και κάνει τον γύρο των social media. Σύμφωνα με το BFMTV, για το συμβάν συνελήφθησαν δύο άτομα. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria