Eνδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων. - OlaDeka

Eνδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων.

Αναμένεται εντός των ημερών πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς .

Παράθυρο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε κατηγορίες εργαζόμενων στο ΕΣΥ, και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του ενδεχομένου να αποκτήσουν προνόμια όσοι έχουν εμβολιαστεί.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ανοίγει και στη χώρα μας η συζήτηση

Καταρχάς, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων. Κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του είχε αναφερθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τονίζοντας πως η συζήτηση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Σήμερα, Τρίτη 8 Ιουνίου, όμως έκανε σαφή αναφορά, τονίζοντας πως αναμένεται τις επόμενες ημέρες, το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής.

«Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει και στην χώρα μας, όπως θα γίνει και η συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στο σύστημα υγείας, υγειονομικοί, εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αναμένουμε εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα, έτσι ώστε πιστεύω μετά από έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε και στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «το εμβόλιο είναι ένα δώρο της επιστήμης. Πάνω απ΄ όλα προστατεύει τους ίδιους και τις οικογένειές τους από τον κίνδυνο μιας πολύ σοβαρής νοσηλείας. Είναι όμως και μία πράξη κοινωνικής ευαισθησίας. Η αντίληψη, ότι “δεν βαριέσαι, ας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ”, είναι μία αντίληψη η οποία δυστυχώς υπονομεύει συνολικά την κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη».

Ανοίγει και η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους

Επιπρόσθετα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πορεία των μαζικών εμβολιασμών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διευκολύνσεις σε όσους έχουν εμβολιαστεί.

«Θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι η διαδικασία «Ελευθερία» προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σταθερά στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα, 6.200.000 εμβόλια έχουν γίνει στην πατρίδα μας, παραπάνω από 4.000.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση. Θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση έτσι ώστε να μπορέσουμε, από τη μία να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, στο οποίο πια πλησιάζουμε με τους ρυθμούς που κινούμαστε και από την άλλη να εξασφαλίσουμε ότι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η πτωτική τάση θα συνεχίζεται, ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει κανονικά. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και θα μπορέσει και η οικονομία να ανακάμψει ταχύτατα όπως προβλέπουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Και βέβαια μέρος αυτής της συζήτησης έχει να κάνει και με τις διευκολύνσεις. Προτιμώ αυτόν τον όρο από τον όρο προνόμια – οι ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, θεωρώ απολύτως λογικό όμως,  όπως ήδη συμβαίνει, π.χ. με το ψηφιακό πιστοποιητικό,  αρκεί η απόδειξη του εμβολιασμού, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει κάποιος να κάνει συνέχεια ένα τεστ για να αποδεικνύει ότι είναι αρνητικός».

Μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών

Ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα υπέρ των εμβολιασμών, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία των βαριά νοσούντων με κορονοϊο στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι. «Είναι βέβαια, λυπηρό, το γεγονός, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται, που ασθενούν βαριά στις εντατικές μας και που δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς χάνουν και τη ζωή τους, είναι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι και οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα τους τελευταίους μήνες να εμβολιαστούν καθώς είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αλλάξουμε», σημείωσε.

Πηγή:ethnos

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria