CNBC: Η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει την Κίνα ακόμα κι όταν το κάνουν όλοι οι άλλοι - OlaDeka

CNBC: Η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει την Κίνα ακόμα κι όταν το κάνουν όλοι οι άλλοι

H Eλλάδα δεν έχει σκοπό να διακόψει τις οικονομικές της σχέσεις με την Κίνα, επειδή άλλες χώρες επαναδιαπραγματεύονται τις δικές τους σχέσεις με την χώρα, δήλωσε στο CNBC ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. 

Η σχέση μεταξύ της Κίνας και ευρωπαϊκών κρατών έχει υποβαθμιστεί από τον Μάιο, όταν διπλωματική σύγκρουση ξέσπασε ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλλει κυρώσεις στην Κίνα για «πλατιάς κλίμακας αυθαίρετες φυλακίσεις» της εθνικής μειονότητας των Ουιγούρων. Το Πεκίνο, το οποίο αρνείται ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας, ανταπέδωσε ανακοινώνοντας αντίμετρα ενάντια σε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Σαν αποτέλεσμα, η ΕΕ έβαλε στην αναμονή την επικύρωση μιας επενδυτικής συμφωνίας με το Πεκίνο, η οποία είχε τεθεί στο τραπέζι τον Δεκέμβριο. 

Επιπρόσθετα, το σαββατοκύριακο, η ομάδα των G-7 των πιο ανεπτυγμένων χωρών, ανακοίνωσαν πως θα καλέσουν την Κίνα να «σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες». Είναι μια θέση με την οποία διαφωνούν οι κινεζικές αρχές και η πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο ανακοίνωσε την Δευτέρα πως ο καιρός που μια «μικρή» ομάδα χωρών χάρασσε το μέλλον για όλον τον κόσμο, έχει παρέλθει, σύμφωνα με το BBC.

«Στρατηγικά επιλέγουμε τις καλύτερες πιθανότητες για την χώρα μας, πάντα εντός των υποχρεώσεων μας στους κυρίαρχους οργανισμούς, που είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Συνεπώς, μέχρι τώρα, συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία Belt and Road σε ένα πολύ σταθερί εγχείρημα και με πολύ σταθερούς όρους, χωρίς να εξετάζουμε μια στρατηγική συμμαχία με ένα άλλο συνεταίρο, ωστόσο και χωρίς να τον εγκαταλείπουμε, επειδή το πράττουν άλλοι», δήλωσε ο Έλληνας πρεσβευτής και μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας στο ΝΑΤΟ. 

Το παγκόσμιο σχέδιο υποδομών Belt and Road σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ευρύ παγκόσμιο δίκτυο συνδέσεων σε στεριά, θάλασσα και στον ψηφιακό κόσμο, μεταξύ της Κίνας και νοτιοανατολικής Ασίας, Κεντρικής Ασίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης και Αφρικής. Οι επικριτές του λένε πως το πρωτοφανές σχέδιο θα ευνοήσει τις κινεζικές εταιρείες, θα τονώσει την διεθνή επιρροή του Πεκίνου και θα επιβάλλει στις αναπτυσσόμενες χώρες να αναλάβουν υψηλά κρατικά χρέη. 

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα 

Η Ελλάδα εμβάθυνε τις οικονομικές της σχέσεις με το Πεκίνο στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης αφού το μεσογειακό κράτος δέχτηκε τρία προγράμματα διάσωσης, με το ένα να μην ολοκληρώνεται ποτέ. Επομένως, οι επενδύσεις από την Κίνα αποτέλεσαν μια σημαντική πηγή εσόδων για την χρεωμένη χώρα. 

Τέτοια ήταν και η περίπτωση με το λιμάνι του Πειραιά, με την κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco να εξαγοράζει το μεγαλύτερο μερίδιο το 2016. Το λιμάνι βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία ανάμεσα στην ασιατική και την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αλλά η Κίνα, έχει πραγματοποιήσει και μια σειρά άλλων μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων σε ενέργεια και ακίνητα. 

«Αν οι αναλύσεις μας δείξουν πως υπάρχουν απειλές μέσα από αυτή τη σχέση, θα το επανεξετάσουμε. Αλλά σε αυτό το σημείο το μόνο που λαμβάνουμε είναι τα οφέλη από μια υγιή και πολύ σύννομη εμπορική σχέση», προσέθεσε ο Λαμπρίδης. 

Τα σχόλια του διαφέρουν από αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της συνάντησης των G-7, o Iταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως η χώρα του θα εκτιμήσει την συμμετοχή στην πρωτοβουλία Belt and Road «προσεκτικά».

Η Ιταλία ήταν η πρώτη οικονομία των G-7 που υπέγραψε ένα μνημόνιο κατανόησης με το Πεκίνο το 2019, για να λάβει συμμετοχή στο εγχείρημα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν ανησυχίες εκείνο το διάστημα. 

Οι G-7 συμφώνησαν αυτό το σαββατοκύριακο να αναπτύξουν την δική τους ανταγωνιστική εκδοχή απέναντι στην κινέζικη πρωτοβουλία, προσφέροντας επενδύσεις στις υποδομές φτωχότερων κρατών. 

Παρά τις καθυστερήσεις, ωστόσο, ο Μάθιου Γκούντμαν, αντιπρόεδρος στο think tank της Ουάσιγκτον Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, δήλωσε στο CNBC πως το τεράστιο πρόγραμμα υποδομών της Κίνας, πρόκειται να συνεχιστεί. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria