100 εκατ. ευρώ για Τεχνολογικά Πάρκα σε όλη τη χώρα - Ιωάννινα, Πάτρα, Κρήτη κα. Και η Καστοριά κύριε; - OlaDeka

100 εκατ. ευρώ για Τεχνολογικά Πάρκα σε όλη τη χώρα – Ιωάννινα, Πάτρα, Κρήτη κα. Και η Καστοριά κύριε;

Του Κώστα Κετσιετζή

Στα 100 εκατ. ευρώ έχει υπολογισθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την δημιουργία τεχνολογικών πάρκων σε όλη τη χώρα εκτός από την δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ στην Αττική και το ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη.

Το μεγάλο πρόβλημα σύμφωνα με τους ιθύνοντες εντοπίζεται στην ωρίμανση των σχετικών προτάσεων, καθώς τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί το αργότερo έως το 2026.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσκήνιο έχουν μπει η Πάτρα, η Ήπειρος και η Κρήτη. Στην Περιφέρεια Ηπείρου πρόκειται να αναπτυχθεί Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας στα Ιωάννινα σε έκταση 40 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί για αυτό το σκοπό και πλέον συντάσσεται τα Τεχνικό Δελτίο του έργου με προϋπολογισμό περίπου 25 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση αναμένεται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις 15.000 τμ.

Η δημιουργία νέων Τεχνολογικών Πάρκων και η αναβάθμιση των υφιστάμενων αναμένεται να ενισχύσει την συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων με νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και μεγάλους ομίλους. Υποστηρικτικά αναμένεται να λειτουργήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους Τεχνοβλαστούς (Spin-off), δηλαδή τις εταιρείες που αξιοποιούν εμπορικά τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας από τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τη ΧΡΩΠΕΙ

Στο μεταξύ προχωρούν και οι διαδικασίες για την ανάπτυξη της Πολιτείας Καινοτομίας που πρόκειται να δημιουργηθεί στο πρώην εργοστάσιο της Χρωματουργείας Πειραιά (ΧΡΩΠΕΙ)στην λεωφόρο Πειραιώς μέσω ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έναρξη του ανταγωνιστικού διαλόγου με τα τέσσερα σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, ενώ παρουσιάζεται και ισχυρό ενδιαφέρον από ομίλους του εξωτερικούς για εμπλοκή στο έργο. Στόχος, είναι στις αρχές του 2022 να υπάρχει ανάδοχος και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες. 

Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για το έργο ΣΔΙΤ κατασκευής και λειτουργίας της Πολιτείας Καινοτομίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η ΓΕΚ Τερνα, η Ακτωρ Παραχωρήσεις του ομίλου Ελλάκτωρ, το σχήμα Intracom Holdings – Intrakat του ομίλου Κόκκαλη και η Dimand Real Estate.

Στα τέσσερα σχήματα συμμετέχουν και φορείς καινοτομίας, κάτι το οποίο εξάλλου επιβάλλει και ο διαγωνισμός. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχήμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμπληρώνουν το FOUND.ATION και η Mantis Business Innovation. Στους φορείς καινοτομίας που συμμετέχουν περιλαμβάνονται και το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών αλλά και το Επιχειρηματικό Πάρκο Βαρκελώνης.

Σημειώνεται ότι το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ βρίσκεται σε έκταση περίπου 18 στρεμμάτων, εντός της οποίας βρίσκονται κτίσματα που έχουν κριθεί διατηρητέα.

Ο Φορέας θα έχει τη δυνατότητα να αναστηλώσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να δημιουργήσει νέες με μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση περίπου 46.000 τμ και επιτρεπόμενη κάλυψη περίπου 10.000 τμ 

Το ενδεικτικό masterplan που συνοδεύει την προκήρυξη του ΣΔΙΤ προβλέπει 38.304, 55 τμ καθαρής επιφάνειας χώρων εκ των οποίων το 63% ή περίπου 24.400 τμ προορίζεται για χώρους γραφείων και κίνησης, 425 τμ για εργαστήρια, 1.394 τμ για συνεδριακό κέντρο, 1.298 τμ για βιβλιοθήκη κ.α.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria