Συναγερμός στη Ρωσία - Η παραλλαγή κορονοϊού της Μόσχας κατεβάζει ρολά στη χώρα του Πούτιν - OlaDeka

Συναγερμός στη Ρωσία – Η παραλλαγή κορονοϊού της Μόσχας κατεβάζει ρολά στη χώρα του Πούτιν

Οι κορονοϊοί, συμπεριλαμβανομένου του τύπου που προκαλεί την Covid-19, εξελίσσονται συνεχώς και γίνονται πιο ανθεκτικοί στη μετάδοση

Οι ρωσικές υγειονομικές αρχές ισχυρίζονται ότι εντόπισαν έναν άλλο τύπο Covid-19 για τον οποίο τα εμβόλια πιθανά και να έχουν μειωμένη απόδοση. Ήδη, οι επιστήμονες προσπαθούν να ερευνήσουν την αποτελεσματικότητα όλων των σκευασμάτων, όχι μόνο των ρώσικων, ενάντια στο μεταλλαγμένο στέλεχος που αποκαλείται «Μόσχα». Οι επικεφαλής της υγείας δεν έχουν δημοσιεύσει λεπτομέρειες για την παραλλαγή και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα εμβόλια θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά.

Το ξέσπασμα του κορονοϊού της Μόσχας αυξάνεται από τα μέσα Μαΐου, με 7.704 κρούσματα να αναφέρονται σε όλη την πόλη την Κυριακή, τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα από τις 24 Δεκεμβρίου. Ακαδημαϊκοί στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya, που παράγει το εμβόλιο Sputnik V, υποστήριξαν ότι η νέα παραλλαγή πιθανά να είναι υπεύθυνη για το νέο κύμα της πανδημίας.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Denis Logunov είπε στο κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι «παρακολουθούμε [την κατάσταση] στη Μόσχα, και το πιο σημαντικό, πιθανά η ρωσική πρωτεύουσα να έχει τη δική της μετάλλαξη».

Ο δήμαρχος της πόλης, Sergei Sobyanin, ανέφερε το Σάββατο ότι η Μόσχα επανατοποθετεί χιλιάδες νοσοκομειακά κρεβάτια για εισροή ασθενών Covid και είπε στους κατοίκους να μείνουν εκτός εργασίας την ερχόμενη εβδομάδα για να βοηθηθεί ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού. Αθλητικοί χώροι, παιδικές χαρές και άλλα αξιοθέατα μέσα σε μεγάλα πάρκα έκλεισαν για μια εβδομάδα από την Κυριακή. Τα μπαρ και τα εστιατόρια διατάχθηκαν να κλείνουν το αργότερο στις 11 μ.μ. Ο Sobyanin είπε ότι «αυτή είναι μια προσωρινή λύση. Για να αποφευχθούν νέοι περιορισμοί και να διασφαλιστεί μια βιώσιμη βελτίωση της κατάστασης, πρέπει να επιταχύνουμε σημαντικά τους εμβολιασμούς».

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Gamaleya Alexander Gintsburg ανέφερε πως πιστεύει ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού δεν είναι ανθεκτικό στους εμβολιασμούς. «Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο [Sputnik-V] θα είναι αποτελεσματικό, αλλά πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης».

Οι κορονοϊοί, συμπεριλαμβανομένου του τύπου που προκαλεί την Covid-19, εξελίσσονται συνεχώς και γίνονται πιο ανθεκτικοί στη μετάδοση. Αρκετές διαφορετικές παραλλαγές της Covid έχουν ήδη αναδυθεί από την έναρξη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής Kent, η οποία γρήγορα έγινε το κυρίαρχο στέλεχος στον κόσμο. Οι επιστήμονες της Βρετανίας εντόπισαν για πρώτη φορά την παραλλαγή B.1.1.7 του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο στην αγγλική κομητεία του Κεντ. Χρειάστηκαν σχεδόν τρεις μήνες πριν ανακαλύψουν ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή ήταν 70% πιο μεταδοτική από τις υπάρχουσες παραλλαγές και περαιτέρω εβδομάδες πριν ανακαλύψουν ότι ήταν επίσης πολύ πιο θανατηφόρα.

Ο κορονοϊός έχει υποστεί χιλιάδες μεταλλάξεις από την εμφάνισή του το 2019, αλλά οι περισσότεροι δεν κάνουν καμία διαφορά στον αντίκτυπό του στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η Β.1.1.7 οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων που πλημμύρισαν τα νοσοκομεία της Βρετανίας, αύξησαν τον αριθμό των θανάτων σε πάνω από 125.000 και προκάλεσαν απαγορεύσεις για ταξίδια από δεκάδες χώρες. Η παραλλαγή «Beta» της Νότιας Αφρικής θεωρείται ότι είναι μερικώς πιο ανθεκτική στα εμβόλια, αλλά η χαμηλότερη μεταδοτικότητα της σημαίνει ότι έχει κυριαρχήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στο εξωτερικό.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria