Ραγδαία η ανάπτυξη των ψηφιακών τραπεζών – Στα 2,5 τρισ. δολ. αναμένεται η αξία των συναλλαγών φέτος - OlaDeka

Ραγδαία η ανάπτυξη των ψηφιακών τραπεζών – Στα 2,5 τρισ. δολ. αναμένεται η αξία των συναλλαγών φέτος

Ακόμη και πριν από την πανδημία, η παγκόσμια ψηφιακή τραπεζική αγορά είχε αναπτυχθεί ραγδαία, με εκατομμύρια ατόμων που επιλέγουν μια εφαρμογή ή μια διαδικτυακή τράπεζα έναντι ενός παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Ωστόσο, ο Covid-19 επιτάχυνε τη μετάβαση στην ψηφιακή τραπεζική όπως ποτέ άλλοτε, καθώς τα ζητούμενα των πελατών άλλαξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το AksjeBloggen.com, η παγκόσμια αγορά ψηφιακής τραπεζικής αναμένεται να φτάσει σε αξία συναλλαγών τα 2,5 τρισ. δολάρια  το 2021, καταγράφοντας μια τεράστια αύξηση, της τάξεως του 70% μέσα σε ένα χρόνο.

Οι ψηφιακές τράπεζες, επίσης γνωστές ως neobanks ή διαδικτυακές (online) τράπεζες, άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χειρίζονται και διαχειρίζονται χρήματα. Αυτές οι εφαρμογές ή τράπεζες που βασίζονται στο Διαδίκτυο προσφέρουν μια σειρά υπηρεσιών τραπεζικής κινητής τηλεφωνίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξ ολοκλήρου από smartphone, οι οποίες έγιναν ιδιαίτερα χρήσιμες εν μέσω των lockdown του  Covid-19.

Το 2019, η παγκόσμια αγορά ψηφιακής τραπεζικής έφτασε σε αξία συναλλαγών τα 836,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista. Μετά τo ξέσπασμα της πανδημίας, η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 81% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας το 1,5 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια οι ψηφιακές τράπεζες πρόκειται να γνωρίσουν ακόμη πιο εντυπωσιακή ανάπτυξη. Την επόμενη χρονιά, η ψηφιακή τραπεζική προβλέπεται να εξελιχθεί σε μια βιομηχανία αξίας 4 δισ. δολαρίων. Μέχρι το 2025, η αξία συναλλαγών όλων των ψηφιακών τραπεζών παγκοσμίως αναμένεται να διπλασιαστεί και να φτάσει σχεδόν τα 8,3 δισ. δολάρια.
Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση και στον  αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες. Οι στατιστικές δείχνουν ότι ο αριθμός των χρηστών σχεδόν τριπλασιάστηκε, φτάνοντας στα 141 εκατομμύρια από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 334 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Το ένα τρίτο της συνολικής αξίας των συναλλαγών μέσω ψηφιακών τραπεζών το 2021, αναμένεται να προέλθει από την αγορά των ΗΠΑ, ενώ θεαματική αύξηση συναλλαγών, κατά 70% ετησίως, αναμένεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παγκοσμίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο ηγέτης στις υπηρεσίες ψηφιακής τραπεζικής. Έδρα μερικών από τις μεγαλύτερες neobanks στον κόσμο, όπως η Chime, η SoFi και η Robinhood, η αγορά των ΗΠΑ έχει πολλαπλασιαστεί με τα χρόνια. Το 2021, η αξία συναλλαγών της αγοράς ψηφιακής τραπεζικής των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 62% και να φθάσει τα 820 δισ. δολάρια, ή το ένα τρίτο όλων των συναλλαγών φέτος.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο, ως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, αναμένεται να δει ακόμη πιο εντυπωσιακή ανάπτυξη το 2021, με την αξία των συναλλαγών να αυξάνεται κατά 70%, στα 430,7 δισ. δολάρια. Η μεγαλύτερη ψηφιακή τράπεζα στην Ευρώπη και η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως, η Revolut Ηνωμένου Βασιλείου, έχει επίσης αναπτυχθεί ραγδαία με τα χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2018, η εδρεύουσα  στο Λονδίνο challenger bank, η οποία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πελατών από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διαδικτυακή τράπεζα ανακοίνωσε ότι έφτασε το 1,5 εκατομμύριο χρήστες. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 10 εκατομμύρια πέρυσι.

Ως η τρίτη μεγαλύτερη αγορά ψηφιακής τραπεζικής στον κόσμο, η Ρωσία αναμένεται να επιτύχει φέτος αξία συναλλαγών 313,7 δισ. δολαρίων. Η Βραζιλία και η Γερμανία ακολουθούν με 178,6 δισ. δολάρια και 138,1 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria