Ποδόσφαιρο: Καταργείται το πλεονέκτημα του «εκτός έδρας» γκολ στους Ευρωπαϊκούς αγώνες - OlaDeka

Ποδόσφαιρο: Καταργείται το πλεονέκτημα του «εκτός έδρας» γκολ στους Ευρωπαϊκούς αγώνες

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της UEFA, καταργείται επίσημα από αύριο ο κανονισμός που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα για την πρόκριση μιας ομάδας σε επίσημες διοργανώσεις στα γκολ που σημειώνει σε εκτός έδρας αγώνες

Την κατάργηση του κανονισμού του «εκτός έδρας» γκολ από όλες τις διοργανώσεις της (άνδρες, γυναίκες, νέοι), αρχής γενομένης από τις προκριματικές φάσεις της σεζόν 2021-22, που ξεκινούν από αύριο σε όλη την Ευρώπη, ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (UEFA).

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε επίσημα (και τυπικά) την απόφαση που είχε λάβει η αρμόδια Επιτροπή Διοργανώσεων στις 28 Μαϊου κατά τη συνεδρίασή της για τις προτεινόμενες αλλαγές των κανονισμών αγώνων, λίγες ώρες πριν από το φετινό τελικό του Champions League, ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι. Ουσιαστικά είναι το τυπικό σκέλος, καθώς η κατάργησή του είχε αποφασιστεί από την Επιτροπή Διοργανώσεων και είχε εξετασθεί διεξοδικά τους προηγούμενους μήνες, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και των δεδομένων από τις διοργανώσεις των τελευταίων δυο δεκαετιών, που έδειχναν την αρνητική επίδραση στην εξέλιξη των αγώνων του συγκεκριμένου κανονισμού, ο οποίος επέτρεπε την σκοπιμότητα στις τακτικές των ομάδων εις βάρος του θεάματος και της ποιότητας των αγώνων. Σύμφωνα με αρθρογράφους και σχολιαστές ποδοσφαίρου από όλο τον κόσμο πρόκειται για «μια ιστορική αλλαγή».

Ο κανονισμός του «εκτός έδρας γκολ» υπάρχει στις διοργανώσεις της UEFA εδώ και 56 χρόνια, καθώς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 1965-66 στο Κύπελλο Κυπελλούχων – διοργάνωση που δεν υπάρχει πια αφού έχει καταργηθεί – και από το 1969 μέχρι και σήμερα εφαρμοζόταν σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 20.01 των κανόνων της UEFA αναφέρει τα εξής: «Αν δύο ομάδες έχουν σημειώσει τον ίδιο αριθμό τερμάτων στη διάρκεια των δύο αγώνων, τότε εκείνη που έχει σημειώσει τα περισσότερα τέρματα εκτός έδρας προκρίνεται στην επόμενη φάση».

Μετά την σημερινή απόφαση, οι προκρίσεις δεν θα κρίνονται με βάση τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ αλλά θα οδηγούνται σε παράταση (δύο 15λεπτα ημίχρονα) και στην συνέχεια αν δεν υπάρχει νικητής του αγώνα θα ακολουθεί η διαδικασία των πέναλτι.

«Το εκτός έδρας γκολ ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των ευρωπαϊκών διοργανώσεων τα τελευταία χρόνια, από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκε. Η κατάργησή του, ωστόσο, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στις προηγούμενες συνεδριάσεις της UEFA τα προηγούμενα χρόνια. Αν και δεν υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων, πολλοί προπονητές, φίλαθλοι και άνθρωποι του ποδοσφαίρου εξέφρασαν ανοικτά την άποψή τους υπέρ της κατάργησής του. Οι ομάδες που παίζουν εντός έδρας το πρώτο ματς μέχρι τώρα φοβούνται να επιτεθούν, μήπως δεχθούν ένα γκολ που θα έδινε στον αντίπαλο ένα σημαντικό αβαντάζ. Πολλοί εστίασαν στην αδικία, ειδικά στην παράταση, καθώς η ομάδα που έπαιζε εντός έδρας πολλές φορές έπρεπε να σκοράρει δύο γκολ, αν είχε σκοράρει ένα η εκείνη που έπαιζε εκτός. Σήμερα το εντός έδρας πλεονέκτημα δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο παλαιότερα», δήλωσε ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν πριν από λίγη ώρα στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και ειδησεογραφικά πρακτορεία, σχετικά με την ιστορική αυτή αλλαγή στους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria