Πανελλήνιες 2021: Το παράλληλο Μηχανογραφικό και τα Δημόσια ΙΕΚ για υποψήφιους - OlaDeka

Πανελλήνιες 2021: Το παράλληλο Μηχανογραφικό και τα Δημόσια ΙΕΚ για υποψήφιους

Οδηγός για τις καλύτερες ειδικότητες των ΙΕΚ, οι οποίες οδηγούν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, τη διάρκεια φοίτησης και τη ζήτηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Τα κριτήρια για την εισαγωγή και η έναρξη φοίτησης.

Το δρόμο προς τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) θα πάρουν και φέτος χιλιάδες υποψήφιοι οι οποίοι δεν θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια. Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να τους δώσει ένα κύρος παραπάνω και να τα αναδείξει ως μια αξιόπιστη επιλογή για τους αποφοίτους Λυκείου, φέτος τα εντάσσει στις γενικότερες διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων και για αυτό δίνει στους αποφοίτους των λυκείων τη δυνατότητα να συμπληρώσουν ένα παράλληλο μηχανογραφικό το οποίο θα τους οδηγήσει για σπουδές στα ΙΕΚ.

Ανεξάρτητα όμως από τους λόγους, που το κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η αλήθεια είναι ότι οι σπουδές στα ΙΕΚ είναι μια καλή επιλογή για τα παιδιά τα οποία δεν μπορούν ή δε θέλουν να βρεθούν στα πανεπιστήμια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους στα πανεπιστήμια και  σχολές οι οποίες δε δείχνουν να έχουν κανένα μέλλον γι΄ αυτούς και μεταπηδούν στα ΙΕΚ, καθώς το μεγάλους «ατού» είναι η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά ΙΕΚ, προσφέρουν σύγχρονες και πρωτότυπες ειδικότητες. Επίσης, η εισαγωγή είναι εύκολη καθώς το μοναδικό κριτήριο που θα απαιτηθεί  είναι ο βαθμός απολυτηρίου λυκείου. Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2021. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία εγγραφής και οι ημερομηνίες εγγραφών θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης για τα Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και από τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες για τα Ι.Ε.Κ. των άλλων Υπουργείων, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. και τα Ι.Ε.Κ.

Οι ειδικότητες

Φέτος οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν εκτός από τα Τμήματα των ΑΕΙ και ένα παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο, που θα περιέχει συνολικά 519 Τμήματα Δημόσιων ΙΕΚ. Το Μηχανογραφικό περιλαμβάνει δημοφιλείς ειδικότητες όπως: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής – πολυμέσα/web designer-developer/video games, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας, τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος – σχεδιαστής μόδας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας. 

Επαγγελματική αποκατάσταση

 Η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων  είναι το πρωταρχικό «ατού» των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων. Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι στα δημόσια ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας, η φοίτηση παρέχεται δωρεάν αλλά στα ιδιωτικά ΙΕΚ υπάρχουν δίδακτρα μεν, όμως ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει μια τεράστια ποικιλία στις ειδικότητες και σίγουρα κάποια, που να του ταιριάζει. Όταν μιλάμε για ΙΕΚ, στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε σπουδές όχι μόνο γι΄ αυτούς που δεν εισήχθησαν στα ΑΕΙ, αλλά και  σε αυτούς που θέλουν ν΄ αποκτήσουν επαγγελματική εξειδίκευση και  γνώσεις σε σύγχρονες ειδικότητες οι οποίες θα τους οδηγήσουν  ευκολότερα σε θέσεις εργασίας. Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) είναι φορείς που παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση. Μπορείς να εγγραφείς σε ΙΕΚ αν είσαι απόφοιτος, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ), ΣΕΚ, ΙΕΚ ακόμη και ΑΕΙ. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την εγγραφή και φοίτηση στα ΙΕΚ κάτι επίσης εξαιρετικά θετικό για τους νέους. Σήμερα εκτός από τα ιδιωτικά ΙΕΚ υπάρχουν τα Δημόσια ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας (ΔΙΕΚ), το ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής, τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, τα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού, το ΙΕΚ του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Διάρκεια φοίτησης

Η φοίτηση στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχει διάρκεια 5 εξάμηνα, 4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης (1200 ώρες),1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας (1050 ώρες) και μπορεί να ξεκινήσει  κατά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο. Στα ιδιωτικά ΙΕΚ οι σπουδαστές έχουν πολλά προνόμια και δυνατότητες, ενώ  η πρακτική άσκηση των σπουδαστών στις μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς είναι πρωτεύον μέλημά  καθώς το ιδιωτικά ΙΕΚ έχουν συνεργασίες με εκατοντάδες επιχειρήσεις και στηρίζουν τα παιδιά ώστε να βρουν δουλειά άμεσα.

Μάλιστα ορισμένα διατηρούν γραφεία Εργασίας και Εξειδικευμένους Συμβούλους Καριέρας, οι οποίοι προσφέρουν επαγγελματικές συμβουλές και καθοδήγηση για τα πρώτα  επαγγελματικά βήματα. Βοηθούν στη σύνταξη βιογραφικών, ενημερώνουν για τις διαθέσιμες θέσεις που σχετίζονται με την ειδικότητά τους, προωθούν βιογραφικά, διοργανώνουν ημερίδες και  σεμινάρια επαγγελματικής ανάπτυξης, καθώς και  Ημέρες Καριέρας, ώστε  σπουδαστές και απόφοιτοι να έρχονται σε επαφή με εκπροσώπους κορυφαίων εταιρειών.

Οι σπουδές στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ της χώρας έχουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση στους απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς έχουν προστεθεί αρκετές δημοφιλείς ειδικότητες με καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση στη ζήτηση τα τελευταία χρόνια είναι εκρηκτική, γεγονός, που οδήγησε τουλάχιστον στα δημόσια ΙΕΚ πολλών νέων τμημάτων στις 13 περιφέρειες της χώρας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι περίπου 1 στους 5 σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, είναι είτε φοιτητές, είτε απόφοιτοι πανεπιστημίων ή πρώην ΤΕΙ

Κάντε έρευνα αγοράς

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ενδιαφερόμενος καλό θα ήταν να αφιερώσει αρκετό χρόνο ψάχνοντας ανάμεσα στις ειδικότητες των ιδιωτικών ΙΕΚ, οι οποίες στη σημερινή εποχή έχουν απολύτως προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, οι οποίες μεταβάλλονται διαρκώς. Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι σε όλες τις περιφέρειες της χώρας υπάρχουν δημόσια ΙΕΚ και σε όλες  σχεδόν τις μεγάλες πόλεις υπάρχουν και ιδιωτικά ΙΕΚ.

Η επιλογή μεταξύ δημόσιου ή ιδιωτικού ΙΕΚ , αφορά τον κάθε ενδιαφερόμενο και φυσικά την οικονομική του κατάσταση. Και στις δύο περιπτώσεις το επίπεδο είναι υψηλό και οι  υποψήφιοι καλό θα ήταν να κάνουν μια έρευνα αγοράς. Η εξειδίκευση, που προσφέρουν οι σπουδές στα ΙΕΚ δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να έχουν μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς η αγορά θέλει άτομα που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση σε κάποιον τομέα, όπως για παράδειγμα ο τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, διοικητικό και οικονομικό στέλεχος επιχειρήσεων, ειδικός εφαρμογών αισθητικής, νοσηλευτικής τραυματολογίας, ειδικός φοροτεχνικού γραφείου, τεχνικός μαγειρικής τέχνης, τεχνικός αισθητικής και μακιγιάζ κ.ά.

Μεταξύ των ειδικοτήτων υπάρχουν οκτώ που, ξεχωρίζουν και θεωρούνται οι πιο δημοφιλείς, καθώς επιλέγονται από τους περισσότερους υποψηφίους. Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι εξής:

  • βοηθός φυσικοθεραπείας
  • βοηθός βρεφονηπιοκόμων,
  • τεχνικός κομμωτικής τέχνης,
  • βοηθός φαρμακείου,
  • τεχνικός μαγειρικής τέχνης,
  • τεχνικός αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ,
  • τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών,
  • τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής (πολυμέσα/webdesigner/developer/video games κ.ά.).

Εκτός όμως από τις παραπάνω ειδικότητες υπάρχουν και κάποιες άλλες οι οποίες χαρακτηρίζονται ανερχόμενες, καθώς η ζήτηση αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.Πρόκειται για ειδικότητες που σχετίζονται με τη γεωπονία, τη διατροφή, τα τουριστικά, τεχνικές ειδικότητες όπως ηλεκτρολόγοι κ.λπ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria