Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός με διάγγελμά του ανέφερε ότι το Ισραήλ δέχεται νέα επίθεση από την πανδημία - OlaDeka

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός με διάγγελμά του ανέφερε ότι το Ισραήλ δέχεται νέα επίθεση από την πανδημία

«Όποιος δεν χρειάζεται να πάει στο εξωτερικό, μην πάει στο εξωτερικό», δήλωσε

Καθώς οι μολύνσεις COVID αυξάνονται ξανά, ο πρωθυπουργός λέει στους Ισραηλινούς να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό αν δεν είναι ζωτικής σημασίας

Έκτακτο διάγγελμα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Naftali Bennett ο οποίος στη διάρκεια περιοδείας στο αεροδρόμιο Ben Gurion, ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η λεγόμενη παραλλαγή Delta αρχίζει να εξαπλώνεται στο Ισραήλ.

Ανέφερε μάλιστα ότι ορισμένοι από αυτούς που μολύνθηκαν από το στέλεχος, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, είχαν στο μεταξύ εμβολιαστεί παρόλα αυτά οι εμβολιασμοί παρέχουν «σημαντική» προστασία έναντι της COVID-19.

«Υπό το φως των δεδομένων, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση ως ανανεωμένη αναζωπύρωση είπε ο Bennett.

Ανακοινώνει ότι η νέα κυβέρνηση θα σχηματίσει ένα γραφείο ελέγχου κοροναϊού, στο αεροδρόμιο Ben Gurion και όλες οι αφίξεις θα πρέπει να υποβληθούν σε δοκιμή PCR.

«Όποιος δεν χρειάζεται να πάει στο εξωτερικό, μην πάει στο εξωτερικό», δήλωσε.

Ο Bennett υπαινίσσεται ότι ενδέχεται να υπάρξουν «σημαντικές αλλαγές» στις τρέχουσες πολιτικές για την είσοδο και έξοδο από τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός προτείνει επίσης στους Ισραηλινούς να φοράνε μάσκες και να κρατάνε αποστάσεις σε κλειστούς χώρους – εβδομάδες μετά την άρση της απαίτησης για αυτό – και παροτρύνει τους Ισραηλινούς μεταξύ 12 και 15 ετών να εμβολιαστούν.

Οι TIMES OF ISRAEL γράφουν:

Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ προέτρεψε την Τρίτη τους Ισραηλινούς να αποφύγουν τα μη απαραίτητα διεθνή ταξίδια εν μέσω μιας αύξησης σε περιπτώσεις COVID-19 στη χώρα.

«Προς το παρόν δεν είναι μια διαταγή, είναι ένα αίτημα», δήλωσε ο Bennett σε δημοσιογράφους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ben-Gurion, μετά από μια περιοδεία στους χώρους δοκιμών του και μια διαβούλευση με τον υπουργό Υγείας Nitzan Horowitz, τον υπουργό Εσωτερικών Ayelet Shaked και τον υπουργό μεταφορών Merav Michaeli.

«Εάν δεν χρειάζεται να πάτε στο εξωτερικό, μην πηγαίνετε στο εξωτερικό», δήλωσε ο Bennett, σημειώνοντας ότι το πρόσφατο ξέσπασμα κορονοϊού στη Binyamina εντοπίστηκε σε μια οικογένεια που επέστρεψε από την Κύπρο, η οποία δεν θεωρείται χώρα υψηλού κινδύνου.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι οι μάσκες θα καταστούν υποχρεωτικές ξανά στο αεροδρόμιο και ενθάρρυνε τους Ισραηλινούς να ξαναρχίσουν να φορούν μάσκες στο εσωτερικό. Το Ισραήλ είχε αποσύρει την εσωτερική του εντολή για μάσκες την περασμένη εβδομάδα.

«Όλοι όσοι εισέρχονται στο αεροδρόμιο πρέπει να φορούν μάσκα από τη στιγμή που φτάνουν μέχρι τη στιγμή που φεύγουν», δήλωσε ο Bennett.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται «για να ανακόψει» την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του Δέλτα «νωρίς και αποφασιστικά».

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett χαιρετά μια γυναίκα που διεξάγει δοκιμές COVID στο αεροδρόμιο Ben-Gurion στις 22 Ιουνίου 2021. (Haim Zach / GPO)

Επανέλαβε επίσης ότι κάθε άτομο που εισέρχεται στο Ισραήλ θα πρέπει να υποβληθεί σε δοκιμή PCR και είπε ότι ο αριθμός των χώρων για test στο αεροδρόμιο αυξήθηκε πρόσφατα από 30 σε 70.

Εκτός από την εντολή για χρήση μάσκας στο αεροδρόμιο, ο Bennett συνέστησε στους ανθρώπους να φορούν μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

«Εάν τα κρούσματα αυξηθούν, σε περισσότερα για αρκετές ημέρες, θα είναι μια διαταγή», είπε ο Bennett, σημειώνοντας ότι θα δώσει εντολή στους υπουργούς και τους δημόσιους ηγέτες να ξαναρχίσουν να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους αμέσως.

Ταξιδιώτες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ben Gurion, στις 21 Ιουνίου 2021. (FLASH90)

Προειδοποίησε επίσης για πιθανές «σημαντικές αλλαγές στην είσοδο και έξοδο από το Ισραήλ» μόλις το υπουργικό συμβούλιο επανέλθει και μελετήσει την τρέχουσα κατάσταση.

Οι ανησυχίες αυξάνονται στο Ισραήλ για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής Delta, η οποία πιστεύεται ότι ευθύνεται για το 70% των νέων περιπτώσεων στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Υπήρξαν 125 νέες περιπτώσεις COVID που επιβεβαιώθηκαν τη Δευτέρα, αριθμός που υπερδιπλασιάζει τον αριθμό που εντοπίστηκε την προηγούμενη ημέρα και τον υψηλότερο ημερήσιο φόρτο από τις 20 Απριλίου.

Το Υπουργείο Υγείας αναμένεται επίσης να ανακοινώσει την επιστροφή της εντολής για μάσκες σε νοσοκομεία, κλινικές υγείας, οίκους ευγηρίας και σε σχολεία όπου υπάρχει ξέσπασμα COVID, σύμφωνα με το Channel 12 News.

Ο Chezy Levy, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, δήλωσε στον ιστότοπο ειδήσεων Ynet την Τρίτη ότι είναι «σοφό να φοράτε μάσκα» σε πολυσύχναστους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Νωρίτερα την Τρίτη, το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας περιοχής COVID test στο αεροδρόμιο για να βοηθήσει στη διαχείριση της αυξημένης ζήτησης.

Την περασμένη Παρασκευή, χιλιάδες Ισραηλινοί επετράπη να εξέλθουν από το αεροδρόμιο χωρίς να κάνουν υποχρεωτικό τεστ COVID λόγω υπερπληθυσμού στο σταθμό. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έκτοτε να εντείνει τις δυνατότητες τεστ και να αυξήσει την επιβολή της καραντίνας για όσους το χρειάζονται.

Το Ισραήλ άφησε την εσωτερική του εντολή για μάσκα στις 15 Ιουνίου, αλλά οι δήμαρχοι του Modiin και της Binyamina επανέφεραν την εντολή σε σχολεία των δύο πόλεων, μετά από τοπικά κρούσματα. Η Kfar Saba επανέφερε επίσης μάσκες στα σχολεία της πόλης την Τρίτη, μετά από πολλές θετικές περιπτώσεις COVID μεταξύ των μαθητών.

Οι άνθρωποι ψωνίζουν, χωρίς να φορούν όλοι μάσκες προσώπου, στην αγορά Mahane Yehuda στην Ιερουσαλήμ, 26 Μαΐου 2021. (Olivier Fitoussi / Flash90)

Το ένα τρίτο των νέων περιπτώσεων COVID στο Ισραήλ πιστεύεται ότι ανήκει σε εμβολιασμένα άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας. Ο Ραν Μπαλίκερ, επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής COVID του Ισραήλ, δήλωσε ότι τα στοιχεία δεν είναι εκπληκτικά ή ανησυχητικά.

Σημείωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές περιπτώσεις COVID μεταξύ αυτών που έχουν μολυνθεί.

Ο czar του Coronavirus, ο Nachman Ash, χαρακτήρισε τα πρόσφατα κρούσματα coronavirus σε πολλά σχολεία ως τοπική αύξηση και όχι ένδειξη ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα μολύνσεων.

«Αυτό είναι ένα τοπικό και όχι ένα γενικό ξέσπασμα, του οποίου η πηγή προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό», δήλωσε ο Ash στο Channel 13 News. “Ωστόσο, το ζήτημα της καραντίνας [μετά το ταξίδι] δεν γίνεται σωστά – οι άνθρωποι δεν είναι αυστηροί σε αυτό και επομένως βλέπουμε τη μετάδοση.”

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μεγαλύτερη ώθηση για εμβολιασμό 12 έως 15 ετών και επίσημα συνέστησε να το κάνουν. Ενώ η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ήταν επιλέξιμη για αρκετές εβδομάδες, μέχρι τώρα, το υπουργείο σταμάτησε να εκδίδει επίσημη σύσταση και ο αριθμός των εμβολιασμών μεταξύ των εφήβων παρέμεινε χαμηλός.

Στη δήλωσή του τη Δευτέρα, ο Bennett κάλεσε οποιονδήποτε άνω των 12 ετών να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό, και σημείωσε ότι το απόθεμα εμβολίων του Ισραήλ θα λήξει τους επόμενους μήνες, και ως εκ τούτου οι έφηβοι πρέπει να κλείσουν ραντεβού σύντομα. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε τους εφήβους να κάνουν τα πρώτα τους πλάνα πριν από τις 9 Ιουλίου.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria