Μειωμένα ενοίκια: Τελευταία ημέρα υποβολής των δηλώσεων COVID Απριλίου - OlaDeka

Μειωμένα ενοίκια: Τελευταία ημέρα υποβολής των δηλώσεων COVID Απριλίου

Μειωμένα ενοίκια: Τη δήλωση με τα κουρεμένα ενοίκια του Απριλίου πρέπει να υποβάλλουν μέχρι το βράδυ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, προκειμένου να επικυρωθούν οι αποζημιώσεις που τους έχουν ήδη καταβληθεί.

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, τα επαγγελματικά ενοίκια σε κλάδους που παρέμειναν κλειστοί ή έχουν πληγεί καίρια από την υγειονομική κρίση (λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμός, αθλητισμός, μεταφορές, τουρισμός), έχουν κουρευτεί κατά 100% για τον Απρίλιο.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων έχουν ήδη αποζημιωθεί προκαταβολικά στο 80% της απώλειας αν είναι φυσικά πρόσωπα και στο 60% της απώλειας αν είναι νομικά πρόσωπα. Επίσης, όσοι ιδιοκτήτες έχασαν το 40% του ενοικίου (αφορά εργαζομένους σε αναστολή καθώς και φοιτητές των οποίων οι γονείς ανήκουν στις πληττόμενες κατηγορίες) έχουν ήδη λάβει αποζημίωση ίση με το 50% της απώλειας.

Προκειμένου να μην κληθούν να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει μέχρι το βράδυ να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να υποβάλλουν τη δήλωση COVID Απριλίου στην οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν:

  •     οι Α.Φ.Μ. των εκμισθωτών
  •     οι Α.Φ.Μ. των μισθωτών
  •     η ημερομηνία σύνταξης του συμφωνητικού και το συνολικό μηνιαίο μίσθωμα
  •     ο ΑΤΑΚ
  •     ο αριθμός παροχής Δ.Ε.Η.
  •     το Ενεργειακό Πιστοποιητικό

Αντίστοιχο μοντέλο να εφαρμοστεί και για τα κουρεμένα ενοίκια του Μαΐου, καθώς οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν προκαταβολικά με βάση τις δηλώσεις Covid Απριλίου. Το οικονομικό επιτελείο επεκτείνει και για τον Ιούνιο (πιθανότατα για τελευταίο μήνα) το μέτρο των μηδενικών ενοικίων τις επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και τα γυμναστήρια.

Για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε κούρεμα κατά 40% του ενοικίου για τον μήνα Ιούνιο. Μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πληρώσουν και αυτό το μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων παιδιών τους.

Οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα μισθώματα του Μαΐου θα προκαταβληθούν στα τέλη Ιουνίου υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  •     οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ
  •     ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ
  •     ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ
  •     ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria