Μήνυμα Χάρις σε μετανάστες: «Μην έρθετε!» - OlaDeka

Μήνυμα Χάρις σε μετανάστες: «Μην έρθετε!»

Με σκοπό την αποτροπή επίδοξων μεταναστών από Κεντρική Αμερική προς ΗΠΑ η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις επισκέπτεται Γουατεμάλα και Μεξικό μεταφέροντας ένα σαφές μήνυμα

H αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και η καταπολέμηση της διαφθοράς βρίσκεται στο επίκεντρο του πρώτου ταξιδιού της Καμάλα Χάρις, ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ, στη Γουατεμάλα και το Μεξικό. Μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο Αλεχάνδρο Γιαματέι τη Δευτέρα ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδων εργασίας της αμερικανικής κυβέρνησης για την εξέταση των δύο αυτών ζητημάτων.

Απευθυνόμενοι σε όλους εκείνους στην Κεντρική Αμερική που σκέφτονται να μεταναστεύσουν παράνομα με προορισμό τις ΗΠΑ η αμερικανίδα αντιπρόεδρος τόνισε στη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Γουατεμάλας: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρη με όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν το επικίνδυνο ταξίδι στις ΗΠΑ περνώντας τα σύνορα του Μεξικού: Μην έρθετε! Μην έρθετε! Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αυστηροποιούν τους νόμους και να προστατεύουν αποτελεσματικότερα τα σύνορά τους. Υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες μέσα από τις οποίες η μετανάστευση λειτουργεί. Έχουμε θέσει ως προτεραιότητά να αποθαρρύνουμε επίδοξους παράνομους μετανάστες. Ακόμα κι αν καταφέρετε να φθάσετε μέχρι τα σύνορά μας θα αναγκαστείτε να γυρίσετε πίσω»

Μέρος του προβλήματος ή της λύσης ο πρόεδρος της Γουατεμάλας;

Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος ΗΠΑ,
Αχίλλειος πτέρνα της διακυβέρνησης Μπάιντεν θεωρείται το μεταναστευτικό

Στο πλαίσιο των προσπαθειών βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στην Γουατεμάλα και αποτροπής μεταναστευτικών ροών η Καμάλα Χάρις υποσχέθηκε βοήθεια μέχρι και 88 εκατομμύρια δολάρια από την Aμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης USAID με σκοπό τη στήριξη κυρίως γηγενών γυναικών.

Αναφορικά με το ζήτημα της διαφθοράς στη χώρα, σε ερώτημα δημοσιογράφου αν θεωρεί τον πρόεδρο Γουατεμάλας μέρος του προβλήματος ή της λύσης η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Η συνομιλία που είχα με τον πρόεδρο Γιαματέι ήταν ειλικρινής και σαφής. Είναι θετικό ότι και οι δύο είμασταν ανοιχτοί και ειλικρινείς. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ωραιοποιώντας καταστάσεις».

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Γουατεμάλας υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα ουδείς έχει κατηγορήσει την κυβέρνησή του και τον ίδιο για διαφθορά και επέρριψε διασπορά ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα η Καμάλα Χάρις συνεχίζει τη σύντομη περιοδεία της στο Μεξικό, όπου και θα συναντηθεί με το πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η παράνομη μετανάστευση καθώς και η διασφάλιση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών μήκους 3.145 χιλιομέτρων.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, Reuters)

DEUTSCHE WELLE

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria