Μέρκελ-Μακρόν "επιτίθενται" σε Ελλάδα για τους τουρίστες που έκαναν κινεζικά και ρωσικά εμβόλια - OlaDeka

Μέρκελ-Μακρόν “επιτίθενται” σε Ελλάδα για τους τουρίστες που έκαναν κινεζικά και ρωσικά εμβόλια

Η Άγγελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν έψεξαν την Ελλάδα και άλλα κράτη που εξαρτώνται από τον τουρισμό, για το γεγονός πως δέχτηκαν τουρίστες οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι με τα λιγότερο αποτελεσματικά κινεζικά και ρωσικά εμβόλια, σηματοδοτώντας την πιθανότητα πρόσθετων περιορισμών στα ταξίδια πριν το αποκορύφωμα της φετινής τουριστικής περιόδου, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg.

Κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγγελάριος δήλωσε την Πέμπτη ότι κράτη μέλη όπως η Ελλάδα καλωσορίζουν ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Sputnik-V κατά της Covid-19, παρόλο που δεν έχει εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι σαφές εάν λειτουργεί ενάντια στην πιο επικίνδυνη παραλλαγή Δέλτα του ιού.

Αυτοί οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να μετακινούνται ελεύθερα εντός της ζώνης Σένγκεν της ΕΕ, δήλωσε η Μέρκελ στους ηγέτες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg.

Τα σχόλιά της προσθέτουν σημάδια αυξανόμενου βαθμού επαγρύπνησης στο Βερολίνο και σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ απέναντι στην εξάπλωση πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων ιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα ακόμα κύμα νοσηλείας και θανάτων, ακόμη και όταν ορισμένα κράτη της ΕΕ βιάζονται να ξαναρχίσουν τον τουρισμό και να ενισχύσουν τις οικονομίες τους. Ερωτηθείς για τις παρατηρήσεις της Μέρκελ, ένας Έλληνας αξιωματούχος είπε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι η πλειονότητα των ηγετών υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας ότι η παραλλαγή του Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στην ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για τα ταξίδια.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν υποστήριξε τη Γερμανίδα καγκελάριο, με τους δύο να συζητούν μια πιθανή γενική απαγόρευση ταξιδιών από χώρες όπου η παραλλαγή Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη, κάτι που ερμηνεύεται ως έμμεση αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με αξιωματούχους. Στη Βρετανία, η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα οδήγησε στην επέκταση των απαιτήσεων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα μέσα Ιουλίου. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν άρει τις απαιτήσεις καραντίνας για τους επισκέπτες που επιδεικνύουν απόδειξη εμβολιασμού με τα εμβόλια Sputnik της Ρωσίας και Sinopharm της Κίνας.

Η Μέρκελ είπε στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τις συνοριακές ρυθμίσεις ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως όταν πρόκειται για χώρες εκτός ΕΕ.

“Ακόμα και σήμερα, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να μη συντονίζουν επαρκώς τις καταχωρίσεις από τρίτες χώρες, ειδικά από περιοχές με παραλλαγές ιού” είπε. “Θα θέσω επίσης αυτό το πρόβλημα με κριτικό τρόπο στη σύνοδο κορυφής”.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα του μπλοκ πρέπει να ανοίξουν προσεκτικά και με συντονισμένο τρόπο. Προέτρεψαν την ταχεία έγκριση του πιστοποιητικού Covid-19 του μπλοκ για να διευκολυνθούν τα ταξίδια και ζήτησαν μια συνεκτική εφαρμογή από όλα τα κράτη μέλη.

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι στην ΕΕ με τα ίδια πρότυπα και ότι το μπλοκ μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα έξαρση κρουσμάτων, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες, στο Bloomberg με τη συζήτηση για τη σύνοδο κορυφής. Η Μέρκελ είπε στους ηγέτες ότι η εξάπλωση των μεταλλάξεων σημαίνει ότι η έναρξη των εμβολιασμών με ενισχυτική δόση των εμβολίων, ίσως να πρέπει να προωθηθεί στις αρχές του φθινοπώρου, δήλωσε ο διπλωμάτης.

Ο εκπρόσωπος του Μακρόν αρνήθηκε να σχολιάσει. Το γραφείο της Μέρκελ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria