Ιταλία: Φόβοι για εξάπλωση της μετάλλαξης Δ' - OlaDeka

Ιταλία: Φόβοι για εξάπλωση της μετάλλαξης Δ’

Εστίες της μετάλλαξης παρατηρούνται ήδη σε ιταλικές περιφέρειες: Ανησυχία ενόψει της χαλάρωσης μέτρων περί υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και ανοίγματος των κλαμπ.

Εστίες της μετάλλαξης παρατηρούνται ήδη στις ιταλικές περιφέρειες. Παράλληλα μόνο το 27% των Ιταλών έχει πλήρως εμβολιαστεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τον Αύγουστο θα ανιχνεύεται στην πλειοψηφία των νέων μολύνσεων, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης αποτελεί ήδη το 25% των κρουσμάτων.

Αυτό που φοβίζει τις ιταλικές περιφέρειες, στις οποίες γίνονται συνεχείς συσκέψεις με ειδικούς από την Λομβαρδία, μέχρι την Σαρδηνία και την Σικελία, είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν σημαντικά τα περιστατικά, ιδίως  στους νέους. Η περιφέρεια Λάτιο με πρωτεύουσα την Ρώμη ανακοίνωσε ότι σε όποιον το επιθυμεί θα επισπεύσει την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου Astrazeneca. Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι, μέχρι τώρα  μόνον το 27,1% των κατοίκων της Ιταλίας έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ο ίδιος ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι «είναι σαφές πώς η όλη κατάσταση βελτιώνεται αλλά παραμένει η ανησυχία σε ό,τι αφορά  τις μεταλλάξεις του ιού».

Άρση του μέτρου περί υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από Δευτέρα

Ιταλία, χαλαρώσεις μέτρων
Η ανησυχία παραμένει, παρά τις των χαλαρώσεις μέτρων

Στο μεταξύ, εντοπίζονται οι πρώτες μικρές εστίες με παραλλαγή Δέλτα: όπως στο Τόρε Ντελ Γκρέκο, κοντά στην Νάπολη, με  44 κρούσματα. Μόνο το ένα πέμπτο είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, όλοι οι υπόλοιποι είχαν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν. Ο ειδικός επίτροπος για την εκστρατεία εμβολιασμού, στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο, επιμένει ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, στην Ιταλία θα έχει επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης και ότι  το 80% των κατοίκων θα έχει εξασφαλίσει την ασπίδα προστασίας κατά του κορωνοϊού.   

Η ανησυχία, όμως, παραμένει. Από την ερχόμενη Δευτέρα, 28 του μηνός, οι Ιταλοί θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν μάσκες σε ανοικτούς χώρους. Παράλληλα, στις αρχές Ιουλίου, μετά από την μεγάλη πίεση που άσκησαν οι ιδιοκτήτες τους,  αναμένεται να ανοίξουν και πάλι ντίσκο και κλαμπ. Τέλος,  πολλοί ειδικοί αναφέρονται σε έναν ακόμη κίνδυνο: αρκετοί νέοι, όπως φαίνεται,  φεύγουν για  διακοπές -κυρίως εντός Ιταλίας- χωρίς να έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για μία από τις συνέπειες της σύγχυσης που δημιουργήθηκε κατά τις τελευταίες εβδομάδες, σε ό,τι αφορά την χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca.      

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

DEUTSCHE WELLE

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria