ΕΛΜΕ Καστοριάς: Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας έστω και αυτή την ύστατη στιγμή να καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. - OlaDeka

ΕΛΜΕ Καστοριάς: Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας έστω και αυτή την ύστατη στιγμή να καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Το Υπουργείο Παιδείας, εν μέσω πανδημίας και πιστό στο μότο της κυβέρνησης “κάνε την κρίση ευκαιρία”, φέρνει σε εφαρμογή την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εισάγει δηλαδή ένα ακόμα γρανάζι στην αντιεκπαιδευτική μηχανή, που στήνει την τελευταία διετία, με σκοπό να αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι φετινοί εξεταζόμενοι στις πανελλαδικές εξετάσεις από πέρσι τον Μάρτιο κάνουν μάθημα κατά κύριο λόγο μέσω τηλεκπαίδευσης. Είναι δηλαδή μία περίοδος κατά την οποία αποδεδειγμένα πλέον έχουν οξυνθεί οι εκπαιδευτικές ανισότητες και έχει οδηγήσει σε επιπλέον αποκλεισμό από την εκπαίδευση μαθητές/τριες που ανήκουν στις ασθενέστερες εισοδηματικές τάξεις και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτήν λοιπόν την περίοδο επιλέγει το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής φανερώνοντας τον λόγο ύπαρξης της που δεν είναι κανείς άλλος από το να λειτουργήσει ως ταξικό κόσκινο για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.

Η εφαρμογή της ΕΒΕ υπολογίζεται ότι θα αφήσει περίπου 25.000 υποψηφίους εκτός πανεπιστημίων, οι οποίοι έτσι παραδίδονται βορά στα ιδιωτικά κολλέγια και τις ιδιωτικές σχολές. Κόβει την πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια, την ίδια στιγμή που η πρόσβαση στα ιδιωτικά κολέγια (που παρέχουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα μετά την εξίσωση των πτυχίων τους) δεν προϋποθέτει καμία βάση εισαγωγής, παρά μόνο τη δυνατότητα καταβολής διδάκτρων. Επιπλέον, η κοινή βάση ημερησίων και εσπερινών λυκείων, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. θα αποκλείσει τους αποφοίτους εσπερινών σχολείων, που είναι συνήθως εργαζόμενοι μαθητές/τριες. Στόχος δηλαδή του υπουργείου είναι η μείωση του φοιτητικού πληθυσμού και κατά συνέπεια η μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αφού αυτή θα συνδέεται με τον αριθμό των φοιτητών, το κλείσιμο ή τη συγχώνευση τμημάτων κυρίως στην περιφέρεια και τη δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολλέγια και πάσης φύσεως μεταδευτεροβάθμια ιδιωτικά μαγαζιά.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας έστω και αυτή την ύστατη στιγμή να καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria