ΕΚΤΑΚΤΟ - Υπό ομοσπονδιακή έρευνα ο Anthony Fauci για τις χρηματοδοτήσεις στο εργαστήριο της Wuhan - OlaDeka

ΕΚΤΑΚΤΟ – Υπό ομοσπονδιακή έρευνα ο Anthony Fauci για τις χρηματοδοτήσεις στο εργαστήριο της Wuhan

Θα ερευνηθούν οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν και για το αν γνώριζε ότι γίνονταν πειράματα σε νυχτερίδες

Έρευνα για τις χρηματοδοτήσεις του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτο Υγείας (NIH) ξεκινά η Γενική Επιθεώρηση του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών και η οποία θα περιλαμβάνει και τον έλεγχο των χρημάτων που δόθηκαν ως επιχορήγηση στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan το οποίο εμπλέκεται στην πανδημία της covid-19.

Η έρευνα αναγγέλλεται εν μέσω των ολοένα αυξανόμενων ερωτήσεων με το αν η πανδημία θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει με διαρροή από το συγκεκριμένο εργαστήριο και εάν οι επιστήμονες εκεί χρησιμοποιούσαν αμερικανικά χρήματα για να πραγματοποιήσουν πειράματα «κέρδους λειτουργίας» σε ιούς. «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των ενδιαφερομένων σχετικά με τη συμμόρφωση και την εποπτεία των κονδυλίων επιχορήγησης NIH. Παρακολουθούμε αυτό το ζήτημα εδώ και αρκετό καιρό και το θεωρούμε θέμα υψηλής προτεραιότητας που μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ακεραιότητα του προγράμματος επιχορήγησης», δήλωσε στο CNN η Tesia Williams, διευθύντρια επικοινωνιών του Γραφείου Γενικής Επιθεώρησης του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η άποψη ότι η πανδημία COVID-19 θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει σε ένα εργαστήριο έχει αποκτήσει νέα αξιοπιστία. Ορισμένοι επιστήμονες δήλωσαν ήδη ότι μπορεί να κατέληξαν γρήγορα στο συμπέρασμα ότι η covid-19 προέκυψε με φυσικό τρόπο μετάδοσης και ο Πρόεδρος Joe Biden ζήτησε από την υπηρεσία πληροφοριών να «διπλασιάσει» τις προσπάθειες της για τον εντοπισμό της προέλευσης της.

Μία έκθεση πληροφοριών στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι ερευνητές στο εργαστήριο της Wuhan αρρώστησαν και νοσηλεύτηκαν το Νοέμβριο του 2019. Αν και δεν υπάρχουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την κατάστασή τους, νόσησαν λίγο πριν ξεκινήσει να εξαπλώνεται ο κορωνοϊός.

Εν τω μεταξύ, το έργο της EcoHealth Alliance, μίας μη κερδοσκοππικής οργάνωσης που ήταν χρηματοδοτούσε το εργαστήριο της Wuhan μέσω των επιχορηγήσεων του NHI, αμφισβητήθηκε επανειλημμένα από ρεπουμπλικάνους οι οποίοι κατηγορούν ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, όπως ο Δρ. Anthony Fauci, ότι κάλυψαν της διασυνδέσεις της με τη Wuhan.

Ο Peter Daszak της EcoHealth Alliance

Αυτές οι κατηγορίες εντατικοποιήθηκαν όταν ο Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο NIH, καθώς και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, επιβεβαίωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια διοχετεύτηκαν μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού για μελέτες για κορωνοϊούς σε νυχτερίδες.

«Περίπου 800.000 $ διατέθηκαν και περίπου 600.000 $ δαπανήθηκαν σε μια πενταετή περίοδο, όχι περισσότερο από αυτά», δήλωσε ο Fauci σε ακρόαση για τον προϋπολογισμό του Κογκρέσου τον περασμένο Μάιο. «Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά για τη Wuhan ήταν μεταξύ 125 και 150.000 $ ετησίως» σημείωσε ο ίδιος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται ότι αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για αμφιλεγόμενες έρευνες «Gain of Function» για ιούς, δηλαδή σε πειράματα που τροποιποιούν τα χαρακτυηριστικά των ιών προκειμένου να μελετήσουν τις συνέπειες τους.

Δρ. Shi Zhengli

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο γερουσιαστής Rand Paul ανέφερε ότι «Για χρόνια, ο Δρ. Ralph Baric, ιολόγος στις ΗΠΑ, συνεργάζεται με την Δρ. Shi Zhengli του Ινστιτούτου ιολογίας της Wuhan, μοιράζοντας τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας υπερ-ιών. Αυτή είναι η έρευνα κέρδους-λειτουργίας ππυ έχει χρηματοδοτηθεί από το NIH».

Ωστόσο, σε αυτό το συμπέρασμα απάντησε αρνητικά ο Fauci. «Γερουσιαστή Πολ, με όλο τον σεβασμό, κάνεις λάθος. Το NIH δεν χρηματοδότησε ποτέ και δεν χρηματοδοτεί έρευνες τέτιου είδους στο Ινστιτούτο της Wuhan» σημείωσε.

Ωστόσο, οι επικριτές του Fauci λένε ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το που χρησιμοποιούσαν τα χρήματα οι ερευνητές, δεδομένης της έλλειψης συνεργασίας από τις κινεζικές αρχές σχετικά με τις έρευνες της COVID-19.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria