Δημοπρατείται η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στη Δυτική Μακεδονία - OlaDeka

Δημοπρατείται η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στη Δυτική Μακεδονία

Πρεμιέρα με τη δεύτερη φάση της επέκτασης του δικτύου στην ελληνική επικράτεια έκανε η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου ΔΕΔΑ καθώς ανακοίνωσε τη δημοπράτηση ακόμα ενός σημαντικού έργου. Συγκεκριμένα, η ΔΕΔΑ προκήρυξε τον διαγωνισμό για την επέκταση των δικτύων στην τέταρτη Περιφέρεια που περιλαμβάνεται στο 5ετές πλάνο ανάπτυξης της.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΔΑ προκήρυξε τον διαγωνισμό για τα δίκτυα φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για ένα έργο μέσω του οποίου θα παρέχεται το καύσιμο μετάβασης σε Καστοριά, Μανιάκι και Άργος Ορεστικού.

Το κόστος εκτιμάται σε ποσό με ΦΠΑ 14,5 εκατομμύρια (ποσό χωρίς ΦΠΑ 11,7 εκατομμύρια ευρώ) και η περίοδος του έργου ανέρχεται στους 25 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Η τελική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών είναι η 5η Ιουλίου ενώ στις 9 του ίδιου μήνα θα αποσφραγιστούν οι φάκελοι για την ανάδειξη του μειοδότη. Να υπενθυμίσουμε πως το εν λόγω έργο, όπως και όλα τα έργα της ΔΕΔΑ στην ελληνική επικράτεια, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του αντίστοιχου Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτό σημαίνει πως όλα τα έργα του 5ετους πλάνου ανάπτυξης της ΔΕΔΑ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως και τα τέλη του 2023, καθώς λήγει η περίοδος του ν+3 τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Εάν αναλογιστούμε πως η  αποσφράγιση των φακέλων θα γίνει στα μέσα του καλοκαιριού, τότε, εφόσον δεν υπάρξουν διαξιφισμοί μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιριών, είναι πολύ πιθανό πριν τα τέλη του έτους να έχουμε τον οριστικό ανάδοχο και την εκκίνηση των εργασιών.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου

Το προς δημοπράτηση έργο αφορά στη μελέτη, κατασκευή και ενεργοποίηση χαλύβδινου δικτύου μέσης πίεσης, εγκατάσταση σταθμών διανομής οι οποίοι θα τροφοδοτήσουν δίκτυο χαμηλής πίεσης, την κατασκευή δικτύου πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης (4 bar), την εγκατάσταση σελλών παροχής επί του δικτύου, την κατασκευή παροχετευτικών αγωγών πολυαιθυλενίου από τον κεντρικό αγωγό έως το ρυθμιστή (4 bar), την εγκατάσταση ρυθμιστών, την κατασκευή παροχετευτικών αγωγών από τον ρυθμιστή έως τον μετρητή (25 mbar) και τέλος την εγκατάσταση μετρητών για τη διανομή του αερίου σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές, στις ανωτέρω πόλεις.

Το νέο project της ΔΕΔΑ στη Δυτική Μακεδονία

Όπως έχετε διαβάσει πρόσφατα στο ypodomes.com, δρομολογείται εντός του έτους ακόμα ένα νέο έργο από τη ΔΕΔΑ στη Φλώρινα. Αυτό θα αφορά στην ανάπτυξη δικτύου μέσα στην πόλης με στόχο τη σύνδεση ιδιωτών καταναλωτών και της ΒΙΠΕ. Και αυτό το έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 με αποτέλεσμα να επιδιώκεται η σύντομη δημοπράτηση του, έτσι ώστε να μην εξαντληθεί η περίοδος ν+3 της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Παρ’όλ’αυτά υπάρχει μία αλλαγή, η οποία έχει να κάνει με το πρόγραμμα χρηματοδότησης, καθώς το έργο στη Φλώρινα δεν αναμένεται να ενταχθεί στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, αλλά επιδιώκεται η ένταξη του στο ΕπΑνεκ επιτυγχάνοντας ούτως ή άλλως την ένταξη του στο ΕΣΠΑ.

Προς το παρόν το έργο βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής της αίτησης για χρηματοδότηση, αλλά σύμφωνα με πηγές της εταιρία, η δημοπράτηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός καλοκαιριού.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria