«Δίκτυο ύδρευσης Καστοριάς»: Δεν πρόλαβε καλά καλά να ξεκινήσει το έργο και σταμάτησε! - OlaDeka

«Δίκτυο ύδρευσης Καστοριάς»: Δεν πρόλαβε καλά καλά να ξεκινήσει το έργο και σταμάτησε!

Κ. Τσανούσας: «Το έργο δεν πρόκειται να απενταχθεί»

Το π. φθινόπωρο, είχαν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής ενός πολυαναμενόμενου για την Καστοριά έργου το οποίο έχει να κάνει με την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης.

Ωστόσο, αυτό το διάστημα έχουν σταματήσει οι εργασίες. Στους λόγους αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Έργων, Τεχνικών Υπηρεσιών, Δόμησης του Δήμου Καστοριάς, Κωνσταντίνος Τσανούσας.

«Το έργο της ύδρευσης είναι το πιο σημαντικό έργο για τον Δήμο της Καστοριάς. Υπογράφηκε η σύμβαση τον Ιανουάριο του 2020. Λόγω Covid-19 οι εργασίες δεν ξεκίνησαν άμεσα. Ο ανάδοχος, πέρσι το διάστημα του Μαρτίου – Απριλίου, πήρε κάποιες παρατάσεις τις οποίες δικαιούνταν.

Στην συνέχεια, ξεκίνησαν να γίνονται κάποιες εργασίες στις δεξαμενές οι οποίες μετά σταμάτησαν.

Αυτή την στιγμή έχουν περάσει 13 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης του έργου, οι εργασίες δεν συνεχίζονται. Έχουν προκύψει διάφορα θέματα με τον ανάδοχο.

Όλα τα δημόσια έργα και όλες οι δημόσιες συμβάσεις διέπονται από ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Η Τεχνική Υπηρεσία εφαρμόζει ασφυκτικά το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης και ζητά την υλοποίησή του από την ανάδοχο εταιρεία.

Ο ανάδοχος δεν ανταποκρίνεται με συνέπεια στις συμβατικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να ακολουθούμε εμείς τις νόμιμες διαδικασίες. Κηρύχθηκε το προηγούμενο διάστημα όπως προβλέπονταν, έκπτωτος, όμως συμμορφώθηκε. Τώρα είμαστε και πάλι σε μια διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου», ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εταιρεία η οποία μέσα από διαγωνιστική διαδικασία ανέλαβε την κατασκευή του έργου, προσέφερε ποσοστό έκπτωσης 54,14% .

«Οποιαδήποτε εκτίμηση για μία επιχείρηση ή εάν η επιχείρηση έχει άλλα θέματα, εμείς δεν το γνωρίζουμε. Έχουμε δει το φαινόμενο και με τέτοιες εκπτώσεις να υλοποιούνται έργα. Δεν είναι δηλαδή το ποσοστό της έκπτωσης ίσως ο μοναδικός λόγος που δεν έχει προχωρήσει το έργο, αν κρίνουμε από άλλα έργα που έχουν γίνει με εκπτώσεις της τάξης του 54% που έχει το συγκεκριμένο.

Εμάς μας ενδιαφέρει να απεμπλακεί άμεσα το έργο και να ξεκινήσει διότι μας “φρενάρισε” πάρα πολλά άλλα έργα που θέλουμε να κάνουμε όπως για παράδειγμα πεζοδρομήσεις ή ασφαλτοστρώσεις.

Εμείς, ως Δήμος Καστοριάς, αυτό που κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε τα χρονοδιαγράμματα των συμβάσεων. Όπου δεν ανταποκρίνεται ο ανάδοχος, τηρείται η διαδικασία που προβλέπεται από την σύμβαση όπως π.χ. η έκπτωση που έγινε στο παρελθόν, ενδεχομένως, να γίνει άμεσα και στο μέλλον.

Δυστυχώς, οι δημόσιες συμβάσεις έχουν όλες αυτές τις διαδικασίες οι οποίες είναι χρονοβόρες όταν ένα έργο αρχίζει και περιπλέκεται. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι από μέρους μας πιο σύντομα. Ό,τι έπρεπε να κάνουμε το έχουμε κάνει και έχουμε ασκήσει όλη την πίεση που προβλέπεται από τις συμβατικές του υποχρεώσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι έως το τέλος του καλοκαιριού, θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

«Το έργο θα συνεχιστεί είτε με αυτόν τον ανάδοχο είτε, ίσως, με άλλον. Δεν πρόκειται να απενταχθεί», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου: «Αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης της Καστοριάς» ανέρχεται στα 9.950.000 ευρώ και προβλέπεται η κατασκευή ενός σύγχρονου και λειτουργικού δικτύου ύδρευσης σε όλο τον πολεοδομικό ιστό της πόλης, συνολικού μήκους   48 χιλιομέτρων.

fonikastorias.gr Ελένη Ψωμαδάκη

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria