Ανακοίνωση για Πνευματικό και ΔΗΝΑΚ - «Πρόχειρες αποφάσεις χωρίς να ρωτηθεί η κοινωνία» - OlaDeka

Ανακοίνωση για Πνευματικό και ΔΗΝΑΚ – «Πρόχειρες αποφάσεις χωρίς να ρωτηθεί η κοινωνία»

Γράφει ο Δημήτρης Σμιξιώτης

Διαβάζω την πανηγυρική ανακοίνωση του Δημάρχου για την ανέγερση νέου Πνευματικού Κέντρου και τον εκσυγχρονισμό και επέκταση του ΔΗΝΑΚ.

Και τα δύο, πιστεύω, είναι πρόχειρες και λαθεμένες αποφάσεις που προήλθαν χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία της πόλης.

Οι σύγχρονοι τρόποι ζωής και μετακίνησης, οι οικιστικές αλλαγές  και τα νέα δεδομένα στην διοικητική οργάνωση της αυτοδιοίκησης επιβάλουν την ανέγερση του νέου Πνευματικού Κέντρου  ανάμεσα στο “ξύλινο σπιτάκι” της φιλοζωικής εταιρείας και το Ενυδρείο, στην λεωφόρο των Κύκνων. 

Το έργο αυτό δεν αφορά μόνο μια γειτονιά αλλά  ολόκληρη την πόλη, η οποία έχει επεκταθεί πολύ σε Χλόη και Νταηλάκι. Βασικά αφορά ολόκληρο τον Δήμο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει από την συνένωση 8 πρώην δήμων και περιλαμβάνει δεκάδες άλλους οικισμούς και κωμοπόλεις. Όταν θα γίνεται μια σημαντική εκδήλωση την οποία θα επιθυμούν να την παρακολουθήσουν πολλοί δημότες, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να βρουν 500 πχ θέσεις στάθμευσης στην περιοχή του παλιού Πνευματικού. Θα δώσουμε 4,5 εκατ. για να φτιάξουμε ένα κτίριο που θα αφορά μόνο το 10%-20% του πληθυσμού ; 

Ποια η σκοπιμότητα, λοιπόν, αυτής της τεχνοκρατικά λάθος απόφασης ; Εκτός κι αν υπάρχει σχέδιο για κατεδάφιση 20-30 παλιών πολυκατοικιών της περιοχής για δημιουργία πάρκινγκ. Υπάρχουν, όμως, τα χρήματα για αυτές τις απαλλοτριώσεις και τις αντίστοιχες κατεδαφίσεις ; Ακόμα, όμως, κι αν υπάρχουν, δεν θα ήταν καλύτερο να τα αξιοποιούσαμε με κάποιον καλύτερο τρόπο ; 

Η δεύτερη ανακοίνωση αφορούσε το ΔΗΝΑΚ, το δημοτικό ναυταθλητικό κέντρο, στο οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου του Μηχανικού. Η περιοχή αυτή στην είσοδο της πόλης είναι η ΒΙΤΡΙΝΑ της. Είναι ένα από τα ομορφότερα τμήματά της. Ήδη έχουμε προκαλέσει ζημιά με την κατασκευή ενός άσχετου, άσχημου, αταίριαστου και, φυσικά, παράνομου χωρίς άδεια κτιρίου που για άλλο λόγο κατασκευάστηκε και, σε μεγάλο βαθμό, για άλλο λόγο χρησιμοποιείται. Γιατί επιμένουμε να “διορθώνουμε” ένα λάθος με ένα άλλο μεγαλύτερο ; Το σαλόνι του σπιτιού σας θα το χρησιμοποιούσατε ποτέ για αποθήκη ; Την βιτρίνα του καταστήματός σας θα την χρησιμοποιούσατε για να τοποθετήσετε τον καυστήρα σας ; Γιατί να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στην “βιτρίνα” της πόλης μας ; Γιατί να μην αξιοποιήσουμε σωστά και προς όφελος όλων των δημοτών το καλύτερο κομμάτι της ;

Ο χώρος αυτός, όπως έχουμε επισημάνει διάφοροι δημότες αυτής της πόλης εδώ και χρόνια, θα έπρεπε να μετατραπεί από πάρκινγκ νταλικών που είναι σήμερα, σε πρότυπο κέντρο άθλησης, ευεξίας και αναψυχής για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ, μικρούς και μεγάλους, αλλά και πόλος έλξης για τους κατοίκους άλλων περιοχών. Ένας χώρος με υπαίθρια όργανα άθλησης, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, 5χ5 κτλ, πισίνα, κήπους και πράσινο, δημοτικό αναψυκτήριο και χώρο εστίασης. Με αρχιτεκτονική, αισθητική, λειτουργική και δομική σχεδίαση από ειδικούς. Ο σύλλογος κωπηλασίας θα μπορούσε να περιοριστεί σε ένα τμήμα του χώρου, να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου στην βόρεια παραλία ή να δημιουργηθούν κάποιες νέες σε άλλο παραλίμνιο σημείο.

Η Καστοριά δεν έχει έναν τέτοιο χώρο που θα πάει ο κάθε δημότης, μόνος ή με την οικογένεια με τα παιδιά, να αθληθεί, να χαλαρώσει και να περάσει ευχάριστα την ώρα του. Και είναι σίγουρο πως αν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί σωστά, θα ελκύει σαν μαγνήτης και κατοίκους άλλων περιοχών της περιφέρειάς μας, και όχι μόνο, αφού ο συνδυασμός του ελκυστικού ανθρωπογενούς οργανωμένου χώρου με την φυσική ομορφιά της λίμνης θα είναι μοναδικός.

Αν πράγματι αγαπάμε αυτήν την πόλη, αν πράγματι πιστεύουμε πως πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και όχι δύο πίσω, αν πράγματι θέλουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων του τόπου μας, ας μην επιτρέψουμε να υλοποιηθούν αυτές οι δύο λάθος αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην μας.

Δημήτρης Σμιξιώτης – στο Facebook

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria